Ziare.com

Guvernul si-a angajat raspunderea: Interdictie de a cumula salariul cu pensia, cu mici exceptii. Ce se intampla cu sporurile

Luni, 23 Decembrie 2019, ora 17:36

   

Guvernul si-a angajat raspunderea: Interdictie de a cumula salariul cu pensia, cu mici exceptii. Ce se intampla cu sporurile
Guvernul si-a angajat raspunderea, luni, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, asupra modificarii OUG 114/2018.

"Proiectul de lege stipuleaza corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, domeniul financiar-bancar, domeniul fondurilor private de pensii. De asemenea, cuprinde o serie de masuri, exact cum cuprindea si OUG 114, in mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri, pana la chestiuni care sunt legate de diferite tipuri de reglementari privitor la cheltuielile care se efectueaza in bugetul de stat la momentul OUG 114 privitor la bugetul pe 2019 in legea pe care noi am propus-o Parlamentului privitor la 2020", a spus premierul Ludovic Orban in plenul Parlamentului.

Premierul a indicat ca au fost acceptate mai multe amendamente, intre care unul care vizeaza acordarea in continuare a sporului de conditii grele in forma in care a fost acordat si in 2019.

"Initial, propunerea noastra despre sporurile pentru conditii deosebite, vatamatoare a fost aceea de a merge pe un spor in cuantum fix pentru ca expunerea la aceste conditii este egala indiferent de salariu pe care il incaseaza angajatul. Asa ni s-a parut corect. Aici in schimb datorita faptului ca aceasta lege se adopta in cadrul aceleasi proceduri afecteaza bugetul de stat. Am acceptat sa acordam in continuare acest spor in forma in care a fost acordat si in 2019, adica 15% din salariul brut, evident cuantumul sporului va fi la nivelul cuantumului care a fost acordat la nivelul lunii decembrie 2019.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Am introdus in proiectul de lege o interdictie de a cumula salariul cu pensia publica. Sigur ca aici am acceptat amendamente ca sa aratam ca nu suntem lipsiti de realism. Am acceptat unul privitor la anumite exceptii pe care sa le face, in invatamantul preuniversitar sunt situatii in care nu exista cadre didactice. Daca am interzice cadrelor didactice pensionate sa ia pensie, am lasa clase fara profesori. Am acceptat o exceptie privitor la asistentii personali ai persoanelor cu dizabilitati. Sunt situatii in care membri ai familie se ocupa de cei cu dizabilitati. Am acceptat o exceptie privitoare la anumite companii si societati. La CFR SA, Calatori si Marfa exista foarte multi mecanici de locomotiva si personal angajat in miscare care sunt angajati prin cumul pentru ca din cauza modului in care a fost tratata calea ferata in ultimii ani de zile, din cauza salariilor nu a existat posibilitatea asigurarii functiilor decat de personal cumulant.

De asemenea, am introdus in lege ca de la 1 ianuarie sa inceteze toate contractele de detasare din mediul privat in mediul public. Exceptie face personalul misiunilor diplomatice ale MAE. Am dat un timp de a se ocupa toate functiile prin organizarea de concursuri", a spus Orban.

El a spus si ce alte masuri anuleaza modificarile aduse OUG 114.

"Cu privire la domeniul Energiei, OUG 114 a revenit la sistemul pretului reglementat pentru consumatorii casnici, impunandu-le producatorilor un pret de vanzare. Revenirea la o piata libera in domeniul energiei electrice si a gazului se va produce cu o perioada de tranzitie care sa permita revenirea la fixarea preturilor pe piata si sa ne permita ca Guvern sa asiguram sustinerea consumatorului vulnerabil. Se stie ca este o problema care greveaza de mult timp si pe care niciun Guvern nu a rezolvat-o pana astazi. In perioada de tranzitie ne-am asumat raspunderea sa venim cu legislatia care sa reglementeze situatia consumatorului vulnerabil.

Am desfiintat taxa de 2% pentru companiile din energie si care a generat efecte extrem de negative pentru firmele de transport, distributie si furnizare din Energie.

In ceea ce priveste Pilotul II de pensii abrogam acele pevederi care obligau administratorii sa isi majoreze capitalul social raportat la sumele pe care le administreaza. Ar fi facut aproape imposibila continuarea activitatii acestor companii.

In domeniul comunicatiilor si al bancilor, am anulat efectul negativ. Am reglementat situatia Fondului de Dezvoltare si Investitii. Acolo unde nu s-au semnat contracte, nu vor mai fi finantate", a mai spus Orban.

Citeste si Pensia de stat va fi 32% din ultimul salariul, doar in anumite conditii
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9234 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ordinara mizerie romaneasca: "cu [mici] exceptii"

Doar la noi se poate asa ceva...
Si cei mai ordinari la care ase aplica asa ceva sunt judecatorii CCR. Sau BNR-ul...

 
 

 

fiecare pensionar poate lucra cat vrea la privat

se cumuleaza pensia si venitul castigat la privat si se impoziteaza , sa vedem pe cine satura impozitul deci pensie 3000 lei plus 2000 lei de la serviciu sunt 5000 lei pe luna impozit de 20% pe total deci 1000 lei ....si are statul bani

Pun pariu

ca articolul care se refera la prorogarea aplicarii art. 8 din LEN 1/2011 a ramas in picioare.

"Articolul 50
In perioada 2019-2021 nu se aplică prevederile art. 8 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare."

De fapt, exista o modificare!
Prevederile art. 49 din ordonanta cercetarii stiintifice se mai amana pana in 2022... Ordonanta era din... 2002 :)
Adica in 2002 se avea in vedere cresterea finantarii cercetarii la cel putin 0.8% din PIB si alinierea la practicile UE. In 2022 ne dorim acelasi lucru, dar finantarea cercetarii a ramas la nivelul anului 2002...

In 20 de ani, cercetarea a fost permanent o prioritate pentru toate guvernele natiei, dar niciunul nu s-a sinchisit de prevederile ordonantei 57/2002 (care a fost elaborata doar pentru a mai bifa un capitol de aderare).

 

!!!!

Nu exista exceptie care sa nu deschida o portita spre incalcarea legalitatii sau coruptie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor