In asteptarea unor demisii de bun simt in Educatie

Autor: Oana Badea , profesor de discipline economice
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 07:32
18854 citiri

Principiul "vii si pleci odata cu guvernarea" atunci cand ocupi o functie publica in institutiile deconcentrate ale statului trebuie inteles si aplicat de oamenii pusi in functie de PSD.

Deconcentrarea administrativa este definita ca fiind un transfer de atributii de la o autoritate centrala la o autoritate subordonata, aflata in teritoriu, pentru mai buna deservire a beneficiarilor acelui serviciu public.

Puterea de decizie a deconcentratelor este insa limitata, acestea fiind parte a unei structuri ierarhizate. Statutul lor managerial nu se poate confunda cu statutul institutiilor cu management descentralizat.

In inspectoratele scolare judetene, managementul actual este asigurat de oameni care NU au semnat un contract de management cu noul ministru si in baza noului program de guvernare. Tocmai de aceea, demisia lor este un gest de normalitate.

Din art. 95 din Legea Educatiei Nationale constatam ca "(1) Inspectoratele scolare judetene si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti sunt servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educatiei..."

Organizatoric, inspectoratele scolare judetene apartin structural ministerului de resort. ISJ este nici mai mult nici mai putin decat "ministerul din teritoriu" cu atributii limitate si foarte bine stabilite de la centru. Ministerul Educatiei este cel care asigura finantarea si baza materiala, iar personalul angajat in ISJ este inclus in totalul personalului angajat al ministerului.

Conform legii, organigrama, numarul de posturi, precum si functiile de conducere sunt stabilite prin ordin de ministru. Organizarea concursului se realizeaza conform deciziei ministrului iar, ulterior, numirea si eliberarea din functie a sefilor ISJ este exclusiv atributul ministrului de resort.

Capitolul dedicat Educatiei in programul de guvernare PSD a fost cuprins in bibliografia concursurilor organizate de Guvernul Ponta, in 2015, pentru sefia inspectoratelor scolare. Mai mult, in conformitate cu Ordinul nr. 3169/2015, structura contractului semnat cuprinde explicit ca obligatie a managerului "sa elaboreze si sa aplice politici si strategii specifice in masura sa asigure desfasurarea in conditii performante a activitatii curente si de perspectiva a inspectoratului scolar, in concordanta cu politicile si deciziile Guvernului, in vederea punerii in aplicare a obiectivelor Programului de guvernare".

Asadar, demisia celor care conduc inspectoratele scolare judetene ar fi un semn de onestitate.

Nu stiu ce va cantari mai mult in balanta deciziei celor in cauza: carnetul de PSD-ist sau decenta, corectitudinea si legalitatea. Stiu insa ca, intr-o Romanie normala, legile si bunul simt trebuie sa primeze.

Oana Badea este profesor de discipline economice la Colegiul Tehnic Aiud, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei si inspector scolar general adjunct la ISJ Alba.Citeste si:
Ce-a căutat acolo? Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Ce-a căutat acolo? Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Relația de iubire dintre Liviu Dragnea (59 de ani) și tânăra Irina Tănase (28 de ani) traversează o criză după ce fostul lider PSD a plecat de la domiciliul cuplului, simțindu-se trădat...
Ședinţă a coaliţiei de guvernare. Certificatul verde și împărțirea prefecturilor, pe lista de discuții
Ședinţă a coaliţiei de guvernare. Certificatul verde și împărțirea prefecturilor, pe lista de discuții
Coaliţia de guvernare, care are marţi, 7 decembrie, la ora 15.00, o nouă şedinţă, va discuta din nou despre taxa de 1 la sută pentru companiile mari. Potrivit unor surse politice,...