Premierul desemnat a anuntat oficial lista ministrilor. Masuri si obiective asumate de Guvernul Orban II

Luni, 10 Februarie 2020, ora 12:36
18808 citiri
Premierul desemnat a anuntat oficial lista ministrilor. Masuri si obiective asumate de Guvernul Orban II
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anuntat luni programul de guvernare si lista ministrilor cu care cere din nou un vot de investitura in Parlament, dupa ce primul sau Cabinet a fost demis prin motiune de cenzura saptamana trecuta.

Componenta Guvernului si noul program de guvernare au fost aprobate, cu vot in unanimitate, luni dimineata, de conducerea PNL, reunita in sedinta Biroului Executiv.

Lista ministrilor este neschimbata, iar din programul de guvernare au fost eliminate doar obiectivele deja indeplinite si au fost mentinute unele dintre masurile cele mai dezbatute, printre care desfiintarea Sectiei Speciale de investigare a magistratilor.

"Conducerea PNL a aprobat in unanimitate componenta Cabinetului pe care o voi prezenta in calitate de premier desemnat de presedintele Iohannis. A aprobat in unanimitate si programul de guvernare care reprezinta o actualizare a programului de guvernare din 4 noiembrie (...)

Guvernul va avea aceeasi componenta. In trei luni, Guvernul pe care il conduc a realizat performante si a atins obiective la care foarte putini romani s-ar fi asteptat. Sunt oameni competenti, cinstiti, muncitori, dedicati interesului public", a declarat Ludovic Orban, la finalul sedintei BEx.

In ceea ce priveste programul, premierul desemnat a explicat: "Am scos acele obiective care au fost atinse, in formula programului prezentat in 4 noiembrie, si am mai adaugat cateva obiective, atat in zona fondurilor europene, cat si in zona lucrarilor publice, administratiei, afaceri interne (...)".

In plus, liderul PNL a mai anuntat: "BEx m-a votat in calitate de sef al campaniei pentru alegerile locale si parlamentare de anul acesta, urmand ca pana saptamana viitoare sa pregatesc propunerea de echipa de campanie si de strategie".

Pe de alta parte, Ludovic Orban a precizat ca toate ordonantele de urgenta adoptate saptamana trecuta vor fi publicate "astazi si maine" in Monitorul Oficial, urmand sa intre astfel in vigoare.

"Trimitem la Monitorul Oficial toate ordonantele de urgenta, ele indeplinesc toate conditiile pentru a fi valide si a intra in vigoare. Astazi si maine urmeaza sa trimitem la Monitorul Oficial", a mai spus, printre altele, Ludovic Orban.

Modificari in programul de guvernare

La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ionel Danca, a precizat ca noul program de guvernare va fi pus dat publicitatii in integralitate "dupa ce va fi depus la Camera Deputatilor si Senat, impreuna cu lista ministrilor Cabinetului Orban".

"Sunt incluse masuri noi, pentru o perioada limitata de timp, care pot fi aplicate in 2020 pe diverse domenii", a mai spus Ionel Danca.

Printre aceste masuri si obiective asumate de Guvernul Orban II se afla:

  • Justitie: Finalizarea proiectului de lege pentru desfiintarea SIIJ si constituirea a doua grupuri de lucru pentru modificarea Legilor Justitiei si a Codurilor Penale, in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, cu consultare publica ampla
  • Ordine si siguranta publica: Eficientizarea MAI, imbunatatirea activitatii Jandarmeriei si Politiei Romane; au fost adaugate masuri noi pentru componenta interventie de urgenta
  • Administratie: Continuarea programului de dezoltare locala, eficientizarea cheltuielilor; Continuarea realizarii programelor din fonduri europene, se adauga obiective de investitii prioritare in infrastructura de sanatate, finantarea a 18 obiective contractate; Modernizarea drumului judetean Campina-Doftana-Sacele, pentru a fluidiza traficul pe Valea Prahovei; Investitii la sali de sport, bazine de inot si complexuri sportive; continuarea finantarii lucrarilor la Cazinoul Constanta
  • Finante: Obiectivul principal este incheierea exercitiului financiar pentru 2020 fara depasirea tintei de deficit de 3,6% din PIB; primul pas va fi rectificarea bugetara dupa primele 6 luni; Informatizarea ANAF si modificarea statutului CEC si Exim Bank
  • Economie: Stimularea investitiilor in zona off-shore, la Marea Neagra; pregatirea listarii Hidroelectrica a unui pachet minoritar de actiuni
  • Transporturi: Autostrada Ploiesti-Brasov si Iasi-Ungheni devin obiective; Avansarea lucrarilor incepute pe drumul expres Craiova-Pitesti, vom grabi implementarea autostrazii Sibiu-Pitesti; Investitii pentru mai multe variante ocolitoare; Memorandum ajutor-salvare pentru TAROM, sa fie implementat si sa fie notificat CE un plan de restructurare
  • Comunicatii: Licitatii pentru spectrele 5G
  • Agricultura: Pregatirea planului strategic national, alocari din fonduri europene si finantari pentru sustinerea fermelor de familie
  • Munca: Va continua analiza discriminarilor din sistemul public de pensii
  • Sanatate: Liberalizarea accesului pacientilor la programe, finantari europene pentru spitalele regionale de la Iasi, Cluj si Craiova

Urmareste aici declaratiile complete:

Lista persoanelor propuse sa faca parte din Guvernul Orban II este urmatoarea:

Prim-ministru - Ludovic Orban

Viceprim-ministru - Raluca Turcan

Ministrul Finantelor Publice - Florin Citu

Ministrul Afacerilor Interne - Marcel Vela

Ministrul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu

Ministrul Justitiei - Catalin Predoiu

Ministrul Apararii - Nicolae Ciuca

Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Virgil Popescu

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor - Lucian Bode

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Adrian Oros

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor - Costel Alexe

Ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei - Ion Stefan

Ministrul Fondurilor Europene - Ioan-Marcel Bolos

Ministrul Sanatatii - Victor Costache

Ministrul Educatiei si Cercetarii - Monica Anisie

Ministrul Culturii - Bogdan Gheorghiu

Ministrul Tineretului si Sportului - Ionut Stroe

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale - Violeta Alexandru

De altfel, duminica seara, intr-o declaratie la un post de televiziune, Ludovic Orban a lasat sa se inteleaga ca viitorii ministri vor fi aceiasi cu cei din cabinetul demis saptamana trecuta, in urma adoptarii motiunii de cenzura. "In ceea ce ma priveste, sunt multumit de activitatea ministrilor", a precizat el.

In replica, PSD a anuntat ca se pregateste sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la desemnarea lui Ludovic Orban pentru a doua oara ca premier, dupa demiterea cabinetului sau de catre Parlament.

Regulamentul sedintelor comune ale celor doua Camere prevede ca Birourile Permanente stabilesc data sedintei comune la cel mult 15 zile de la primirea programului si listei Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat in sedinta comuna a celor doua camere, iar Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Conform articolului 89 din Constitutie, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura, caz in care se organizeaza alegeri parlamentare anticipate.

Ludovic Orban si Klaus Iohannis vor organizarea de alegeri anticipate, cu cateva luni inainte de alegerile la termen (finalul acestui an), motiv pentru care mizeaza pe faptul ca urmatoarele doua propuneri de guvern vor cadea in Parlament cu votul PSD.

"Au doua variante: anticipatele, sau sa investeasca guvernul. Va dati seama ce ar fi (...) ca Guvernul sa fie investit de voturile PSD? Se ajunge intr-o situatie absolut ridicola pentru ei, adica ei nu mai pot sa faca opozitie! Se ajunge intr-o situatie absolut ridicola. Povestea asta cu boicotul nu tine, nu poti sa tii Parlamentul blocat! O sa vina lumea sa-i ia pe sus", a sustinut Ludovic Orban.

Liderul PNL a anuntat ca parlamentarii liberali vor merge in Parlament la investirea guvernului sau, dar vor sta in banci, pentru a asigura cvorumul de sedinta, insa nu vor participa la vot.

Citește și:
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi, 9 februarie, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat hotărârea privind sprijinirea Republicii Arabe Siriene,...
Klaus Iohannis apără alianța PNL-PSD: „Nu cred că uită cineva că această coaliție a apărut dintr-o nevoie”
Klaus Iohannis apără alianța PNL-PSD: „Nu cred că uită cineva că această coaliție a apărut dintr-o nevoie”
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 9 februarie, la Bruxelles, că va lua „cea mai bună decizie pentru România” în momentul rotativei premierului. Totodată, acesta a spus despre...