VIDEO Ludovic Orban, vizita la centrala nucleara de la Cernavoda: "Obiectivul nostru este sa realizam investitii de opt-noua miliarde de euro"

Joi, 23 Iulie 2020, ora 10:56
3011 citiri
VIDEO Ludovic Orban, vizita la centrala nucleara de la Cernavoda: "Obiectivul nostru este sa realizam investitii de opt-noua miliarde de euro"

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, ca Guvernul doreste sa faca investitii de 8-9 miliarde de euro la Centrala Nuclero-Electrica (CNE) de la Cernavoda, precizand ca intentioneaza ca aceste proiecte sa fie derulate cu parteneri seriosi din zona euro-atlantica.

Ludovic Orban se afla joi intr-o vizita in judetul Constanta, iar primul obiectiv a fost CNE Cernavoda. La finalul vizitei, Orban a afirmat ca Guvernul are in plan retehnologizarea Reactorului 1 si investitia in reactoarele 3 si 4.

"Pentru Centrala Nucleara avem planuri mari, obiectivul nostru este sa realizam investitii de 8-9 miliarde de euro, investitia privind retehnologizarea Reactorului 1, de asemenea, investitia privind constructia reactoarelor 3 si 4.

De la instalarea Guvernului nostru, exista o schimbare de abordare, vrem sa realizam aceste investitii cu parteneri seriosi din zona euro-atlantica, parteneri care sa aiba expertiza, tehnologia necesara pentru a putea sustine realizarea acestor investitii fundamentale pentru dezvoltarea economica a Romaniei. In cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental, mandatat sa exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investitiilor, vom negocia si vom semna acorduri astfel incat sa putem sa demaram aceste investitii fundamentale pentru Romania", a afirmat Orban.

El a precizat ca este de mare interes investitia in instalatia de detritiere pentru realizarea de tritiu si in mod evident este de mare interes si utilizarea izotopului cobalt 60, un produs extrem de util si de cautat care poate sa genereze avantaje economice pentru Romania.

Orban a apreciat rezultatele conducerii CNE Cernvoada care a scazut costurile cu 10% si a crescut profitul.

"Apreciez rezultatele echipei manageriale de la Cernavoda, care a reusit scaderea cu aproximativ 10% a costurilor in special pe posturile de mentenanta, cresterea profitului cu 120 de milioane si in aceste conditii si cresterea venitului brut al angajatilor de la 9 mii si ceva la 14 si ceva. Guvernul trateaza cu deosebita seriozitate CNE Cernavoda si investitiile care trebuie realizate aici la Cernavoda", a explicat premierul.

Intrebat daca termenul pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ramane 2030, Ludovic Orban a afirmat: "Gandim potentialii parteneri, negocierea conditiilor astfel incat sa fie cat mai favorabile pentru Romania, schema de finantare a acestor investitii si cu siguranta termenul 2030 e un termen pe care il avem ca obiectiv pentru finalizarea reactorului 3 si 4".

Urmatorul obiectiv care va fi vizitat de premier este Santierul Naval Constanta.

Citeste si:
Noi amenzi pentru șoferi. Cum va fi sancționat comportamentul agresiv la volan
Noi amenzi pentru șoferi. Cum va fi sancționat comportamentul agresiv la volan
Guvernul va aproba joi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă, modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Vor fi stabilite noi sancțiuni pentru abaterile de...
Guvernul a corectat OUG privind măsurile din energie, la o zi după aprobare. Ce modificare importantă a fost făcută
Guvernul a corectat OUG privind măsurile din energie, la o zi după aprobare. Ce modificare importantă a fost făcută
Guvernul Ciucă s-a reunit în şedinţă online miercuri, 26 ianuarie, pentru a corecta Ordonanţa de Urgenţă în care au fost stabilite măsurile de compensare a facturilor la energie şi gaze...