Orban anunta angajarea raspunderii Guvernului pe doua pachete de legi si amanarea unor termene din Legile justitiei

Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 17:33
4386 citiri
Orban anunta angajarea raspunderii Guvernului pe doua pachete de legi si amanarea unor termene din Legile justitiei

Ludovic Orban a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea plafoanelor bugetare, act normativ necesar adoptarii ulterioare a Legii bugetului de stat. Premierul a adaugat ca Executivul isi asuma raspunderea si pe prorogarea unor termene prevazute in Legile justitiei.

"Dati-mi voie sa va comunic oficial la masa Guvernului decizia, pe care de altfel am discutat-o cu fiecare ministru in parte, si anume aceea de a ne angaja raspunderea in fata Parlamentului pe doua pachete de legi.

Prima angajare a raspunderii este angajarea raspunderii pentru un proiect de lege care va cuprinde modificari in doua domenii si care va cuprinde si Legea plafoanelor bugetare. Am reusit sa fixam ca obiectiv sa adoptam legea bugetului de stat pana la finalul anului. Pentru a putea finaliza Legea bugetului de stat si de asemenea, pentru a putea inainta Parlamentului Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor de stat avem nevoie de aprobarea Legii plafoanelor. Stiti foarte bine ca a existat o speta la CCR in care s-a spus foarte clar ca Legea bugetului de stat nu poate fi dezbatuta si aprobata fara sa existe aprobata anterior Legea plafoanelor", a declarat Ludovic Orban, la inceputul sedintei de Guvern de vineri.

Seful Executivului a vorbit si despre faptul ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe prorogarea termenelor cuprinse in Legile Justitiei.

"Prima angajare de raspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse in Legile Justitiei privitoare la pensionarea anticipata a magistratilor, privitoare la trecerea de la complete de 2 la complete de 3, si de asemenea, prorogarea termenului de intrare in vigoare a maririi vechimii necesare pentru intrarea in magistratura, de la doi la patru ani de zile", a explicat Orban.

Acesta a spus ca este necesara aceasta masura pentru ca, in caz contrar, functionarea justitiei din Romania ar fi "aruncata in aer".

"Sigur ca ne propunem ca anul viitor sa abrogam aceste prevederi. Ele sa nu mai existe. (...) Este absolut necesara angajarea raspunderii, pentru ca este obligatorie intararea in vigoare a prorogarii termenului de intrare in vigoare a acestor trei prevederi care risca sa arunce in aer functionarea justitiei din Romania, risca sa lase cetatenii romani fara un acces liber la justitie, la actul de dreptate si este absolut necesar sa ne angajam raspunderea", a conchis premierul.

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: MEDIAFAX