Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 03:00
9183 citiri
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Cei trei au uitat de susținerea pentru Ludovic Orban FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii recuperează o parte dintre cei care s-au dus la Forța Dreptei.

La finalul anului trecut Forța Dreptei avea în Parlament 4 reprezentanți la Senat și 16 la Camera Deputaților, marea majoritate fiind foști membri din PNL. Însă, odată cu schimbarea polului de putere din PNL cu preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, transferurile către partidul lui Orban s-au oprit, ba mai mult o parte s-au întors de unde au plecat.

Marțea trecută, pe 27 septembrie, deputatul de Dolj Nicolae Giugea anunța că revine în grupul parlamentar al PNL, la nici câteva luni de când s-a alăturat lui Ludovic Orban. Anterior, acesta a demisionat din grupul liberal în noiembrie 2021, iar de atunci a activat ca parlamentar neafiliat. Giugea anunţa atunci că nu este de acord cu alianţa făcută de liberali cu PSD și a depus mai multe inițiative alături de colegii din Forța Dreptei.

„Nu există niciun fel de explicaţie logică pentru modul în care, în câteva luni, grupul lui Florin Cîţu a distrus o coaliţie perfect funcţională, a distrus un Guvern care avea oportunitatea de a face reforme reale pentru a pune România pe direcţia cea bună şi, în cele din urmă, a instalat haosul în ţară. În plină pandemie, aşa-zisa echipă câştigătoare a declanşat un război în partid, apoi unul în coaliţie, apoi unul cu întreaga ţară. (…) Partidul se îndreaptă către un naufragiu evident şi nimeni nu are curaj să spună nimic. Mulţi ştiu, dar tac. Le e mai frică de şeful din partid, decât de electorat”, scria Giugea, pe Facebook, la momentul demisiei.

Un alt liberal care a plecat anul trecut alături de Ludovic Orban este deputatul Luminița Barcari. Spre deosebire de Gigea însă, aceasta s-a răzgândit repede, iar în ianuarie 2022 anunța că revine în banca PNL.

„În urma redobândirii calității de membru al Grupului Parlamentar al PNL, doamna Barcari își va relua activitatea în Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, conform pregătirii sale profesionale”, a scris Gabriel Andronache pe Facebook, marți, 25 ianuarie.

”Luminiţa Barcari revine în grupul parlamentar al PNL. Va lucra în Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor”, scria la acea dată liderul deputaților PNL Gabriel Andronache.

O altă plecare din tabăra lui Orban a avut loc la începutul acestei săptămâni după ce senatorul Ion Iordache a anunțat că revine la grupul PNL, susținând că a fost „îndepărtată” cauza care l-a făcut să-i părăsească pe liberali și să se alăture Forței Dreptei.

„Vreau să vă anunţ revenirea mea la grupul Partidului Naţional Liberal. Fac acest anunţ şi am luat această decizie, deoarece cauza care a făcut ca eu să plec din acest grup şi să activez în grupul senatorilor neafiliaţi a fost îndepărtată şi anume conducerea PNL de la acea vreme, dar şi a filialei Gorj, filială din care fac parte. În acest moment, consider că s-a restabilit un climat de lucru corect şi de a se ţine cont în luarea deciziilor în interiorul partidului”, a precizat Iordache.

Cu toate asta, la momentul plecării sale, unul din principalele argumente ale lui Iordache a fost alianța dintre PNL și PSD, despre care spunea că „a pus capac” și că se delimitează de actuala guvernare.

„Au distrus tot, iar blatul cu PSD a pus capacul! În loc să arătăm lumii cât de multe poate realiza echipa liberală, în goana lor după putere au călcat totul în picioare! Nu pot accepta să fiu asociat cu asemenea politică distructivă! Mie îmi place să construiesc, să am satisfacţia lucrului bine făcut şi să arăt oamenilor că se poate! Succesul, banii şi funcţiile nu mi-au luat minţile cum văd că se întâmplă la unii dintre colegi! Guvernarea a eşuat, nu poţi susţine că economia duduie când preţurile au explodat iar la veniturile oamenilor nu s-a adăugat nimic”, a scris Iordache pe Facebook.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, 18 martie, că Marcel Ciolacu se află în spatele deciziei Biroului Electoral Central de a respinge constituirea Alianţei Dreapta Unită,...
#Ludovic Orban, #forta dreptei, #parlamentari PNL, #Deputati PNL , #stiri Ludovic Orban