DOCUMENT "Recladim Romania" - Planul de peste 100 de miliarde de euro ce prevede contructia a peste 3.400 de kilometri de autostrada, spitale regionale si milioane de lei granturi pentru firme

Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 11:45

   

DOCUMENT "Recladim Romania" - Planul de peste 100 de miliarde de euro ce prevede contructia a peste 3.400 de kilometri de autostrada, spitale regionale si milioane de lei granturi pentru firme
Premierul Ludovic Orban va prezenta miercuri Planul national de investitii si de relansare economica, "Recladim Romania" care va cuprinde investitii de peste 100 de miliarde de euro in scoli, spitale, gradinite, construirea a mii de kilometrii de autostrada si drumuri expres si inclusiv o line de metrou in Cluj.

Planul national de investitii si de relansare economica "Recladim Romania" propune un model de crestere economica axat pe stimularea si dezvoltarea capitalului autohton si a competitivitatii companiilor romanesti, investitii in domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitala a economiei si a administratiei publice, pregatirea economiei pentru noua revolutie tehnologica si tranzitia catre o economie durabila

Guvernul sustine ca noul model de dezvoltare va face ca Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumparare standard sa ajunga la 87% din media UE27, in 2025.

Guvernul vrea sa aloce o serie de granturi de sprijin pentru repornirea intreprinderilor, capital de lucru si investitii, pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor si pentru sprijinirea digitalizarii companiilor.

- Granturi de sprijin pentru microintreprinderi:
Valoare grant: 2000 Euro/SRL fara salariati; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillitati; Numar beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro

- Schema de ajutor pentru activitati de comert si servicii afectate de Covid-19
Finantarea chiriilor pentru perioada in care desfasuararea activitatii comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectata pe perioada starii de urgenta sau de alerta: valoarea chiriei/beneficiar/luna, pentru o perioada de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.

- Capital de lucru pentru repornirea activitatilor economice pentru IMM-uri:
Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.

- Granturi pentru investitii si pentru reconversia economica a IMM-urilor:
Valoare grant: 50.000 - 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitara, farmaceutica, alimentara, auto, IT, energie, constructii, transport, turism, confectii; Cheltuieli: productie, achizitia de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.

- Granturi pentru investitii pentru microintreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezerva din Programul Operational Regional - Axa 2.1:
Grant: max. 200.000 euro; Buget alocat: 117 mil. euro; Supracontractare: 130 mil. euro;

- Granturi pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor prin alocarea suplimentara de fonduri prin Programul Operational Regional - Axa 2.2:
Grant: 200.000 - 1.000.000 euro; Buget (alocare initiala si supracontractare): 450 mil. euro

- Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finantarea investitiilor mari in cresterea productivitatii prin Programul Operational Regional:
Grant: 2.000.000 - 6.000.000 euro; Buget (alocare initiala si supracontractare): 550 mil. euro

- Granturi pentru start-up-uri pentru studenti in domenii competitive si inovative:
Valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de munca create pana la 100.000 euro/5 locuri de munca create. Domeniile de activitate prevazute in Strategia Nationala de Competitivitate a Romaniei si in Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare; Buget: 150 mil. euro

- Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor
Valoare grant: 30.000 euro/proiect pana la 100.000 euro/ proiect; Cheltuieli: echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice; Buget: 150 mil. euro

- Star-Tech Innovation (Noul program Start - UP)
Obiectivul schemei este finantarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimata la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri

- Finantarea programelor de educatie digitala a angajatilor pentru IMM-uri
Valoare grant: 30.000 euro/proiect pana la 100.000 euro/ proiect; Buget: 30 mil. euro

De asemnea, Guvernul propune o serie de masuri de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii si a industriei agro-alimentare. Mai precis, Guvernul va finanta depozitelor de comercializare a produselor agricole, va oferi granturi pentru achizitia de echipamente pentru irigatii si de finantare pentru antreprenoriat rural si instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.

Masurile de sprijin pentru angajati si companii pentru reluarea activitatilor economice care vor fi luate de Guvern includ: prelungirea indemnizatiei de somaj tehnic, stimularea reluarii activitatilor economice si a ocuparii, sprijinirea pentru program flexibil de munca si oferirea de granturi pentru formarea profesionala a angajatilor.

In domeniul transportului, Guvernul isi propune finalizarea lucrarilor de infrastructura aflate in implementare, reprezentand 407,3 Km de autostrazi si drumuri expres, conectarea cu autostrazi a provinciilor istorice ale Romaniei si cu retelele de transport pan-europene pana in 2030, investitii in aproximativ 3.000 km de cale ferata, in perioada 2020 - 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro, lansarea tronsonului de metrou Gara de Nord - Otopeni, in dpocument reggpsindu-se si metroul Cluj Napoca.

In ceea ce priveste protectia sociale, Guvernul isi propune sa ofere pachete alimentare si de igiena corporala pentru persoanele vulnerabile, vouchere pentru masa calda pentru persoane in varsta si pentru elevi, protejarea lucratorilor sezonieri si stimularea ocuparii tinerilor, a persoanelor cu varsta de peste 50 ani si a romanilor intorsi din strainatate.

In domeniul sanatatii, Guvernul isi propune sa construiasca trei spitale regionale in perioada 2021 - 2027, cu o valoare totala de 1,64 miliarde euro.

Acestea sunt:

- Spitalul Regional de Urgenta Cluj - 539,59 milioane euro;
- Spitalul Regional de Urgenta Iasi - 500,35 milioane de euro;
- Spitalul Regional de Urgenta Craiova - 602,73 milioane euro.


Evenimentul de lansare este programat de la ora 18:00, la Clubul Diplomatic.

"Prezentarea programului economic va fi miercuri, alaturi de presedintele Romaniei, cu care am colaborat foarte apropiat", a anuntat, luni, premierul Ludovic Orban.

El a mai precizat ca, dupa prezentarea masurilor gandite, vor fi adoptate si actele normative necesare.

"Dupa prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca, in maxim o luna de zile, sa adoptam toate actele normative necesare pentru implmentarea masurilor din program", a mai subliniat premierul.

In 4 iunie, Ludovic Orban a cerut ministerelor sa lucreze pentru definitivarea actelor normative din pachetul de relansare economica.

In 1 iunie, Orban anunta ca Guvernul pregateste un plan de relansare a economiei, spunand ca ar putea majora de la 15 la 20 de miliarde de lei plafonul de garantare pentru programul IMM Invest, dar si ca ia in calcul crearea unui fond de investitii detinut "in prima faza" de statul roman, dar si in sustinerea investitiilor greenfield.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 6094 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Cititor ziare com
rank 5
HA HA HA metrou la cluj
Cine *** a ma vazut *** data cu ruj si metrou in deal la cluj.Acces direct la metrou de la boc din birou .
BaronLucovid
rank 5
ce fumeaza sica carmol?
ca vreau si eu!!!
cloaca galbena a promis o duzina de masti la saracime si nu le-a dat, acum vin cu bazaconii de care ar rade si copiii de la clasa 0
BaronulRed
rank 5
Vin nemții!
Cică au furat din programul ciumei roșii, e posibil așa ceva?
#Guvernare copy-paste! Iată exemple:
⚠️ Autostrada Sibiu-Pitești - 3 din 5 loturi scoase la licitație in guvernarea PSD, pe un lot se lucrează efectiv de anul trecut;
⚠️ Autostrada Comarnic-Brașov - se lucrează din 2019 pe lotul Predeal-Cristian, azi liberalii vin cu modificări majore și spun că avizele necesare durează 3 ani;
⚠️ Modernizarea Aeroportului Otopeni - proiectarea și execuția gata de licitație in octombrie 2019;
⚠️ Spitalele regionale - la final de guvernare, PSD finalizase lansarea procedurilor pentru spitalele din Iași și Cluj, semnate imediat de Cabinetul Orban;
⚠️ Sistemul Național de Irigații - PSD a inceput șantiere de un miliard de euro din bugetul țării si 435 milioane euro de la UE.
Ce nu spune Florin Cițu dar a făcut-o deja șeful lui, Orban: PNL a reevaluat pană și proiectul PSD al Fondului Național de Dezvoltare și Investiții, pe model polonez! Ce credeți, va putea oare Klaus Iohannis să inghită toate astea, demn ca un pelican, și să le prezinte drept mărețe invenții liberale?
Duduleanu
rank 1
@Orban: Jos masca infractor de drept comun. Victor/Ludovic....
Budapest/Bucharest. Un betiv afemeiat a ajuns premier votat de feisbucarii,sclavii si toate saraciile care visau o tara ca afara. Teapa. A uitat derbedeul cate voturi si-a luat cand a vrut sa fie primar.
Ellefterie
rank 1
Doar Raluca trebuie sa mai aprobe planul lui Sica
Klaunu si Carmela sunt de acord sa le fie nasi
oranghutan
rank 5
Domne, tare-mi place să auz
cum guvernu' zice "o să!"
Da-i adevărat că mi-ar place si mai mult să-l auz că zice "am făcut!"
medgidnicolai
rank 5
promisiuni, promisiuni
un lucru este insa cert. clubul diplomatic va incasa ceva bani pentru gazduirea evenimentului, care se va finaliza cu un dineu copios. palatul parlamentului, palatul cotroceni si palatul victoria au prea multe camere de supraveghere. pa cine vrei tu sa fraieresti mai sica mandolina zis sprit.
attila
rank 5
O fi, nu zic
dar eu te intreb: CE FACUT pesedeaua in ultimul deceniu?
dar socialistii in ultimii 30 de ani?
ca si cand erau altii la guvernare, in parlament tot comunistii au fost majoritari
z123456
rank 5
baroane, esti tare
programul psd a fost numai pe hartie, dar ca realizari, zero (exceptand unele legi ale justitiei facute varza si pomenile electorale date bugetarilor plus pensiile speciale)
Daca si liberalii vor face tot cat psd-ul, nu-ti face griji ca vor plati si ei electoral, asa cum va plati psd la alegerile de anul asta.
Restul este propaganda gratuita din partea ta.
DUTTY
rank 5
La varsta ta mai crezi in basmele spuse de penele?
3400 km de autostrada?!?!.)))))))))))))))))
Utilizator sters
E cazul să fie consultat un medic
... Să nu se agraveze 😆😆😆
Disaster
rank 1
copy paste!
Partid de ca.....cat, presedinte de c...iocolata. plan de acelasi c.ac.c.t
20GIS
rank 3
Deci
Din 100 de miliarde, se dau 18 pentru autostrazi si 1,64 pentru spitale.
Restul de 80 si ceva de miliarde se fura incet si in liniste ... prin granturi date la prieteni si apropiati ... :)
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor