500 de milioane pentru finalizarea canalului Dunare - Bucuresti

Joi, 26 Iunie 2008, ora 14:17
1738 citiri
500 de milioane pentru finalizarea canalului Dunare - Bucuresti

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a estimat, joi, ca reluarea lucrarilor la Canalul Dunare-Bucuresti ar putea avea loc la sfarsitul anului 2009, iar finalizarea acestora este estimata pentru sfarsitul anului 2012, costurile lucrarilor fiind de circa 500 de milioane de euro.

"Aceasta investitie extrem de importanta a primit ordinul de incetare in 1990. De atunci, orice tentativa de reluare a lucrarilor a fost respinsa. Lucrarea a fost preluata de Ministerul Transporturilor (MT) de la Ministerul Mediului si vom face toate demersurile la rectificarea bugetara pentru a initia studiul de fezabilitate. Exista trei variante de finantare. Una este de la bugetul de stat, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana (UE), sau concesiune", a declarat Ludovic Orban, informeaza NewsIn.

El a explicat ca a purtat discutii pe aceasta tema cu firme

importante din Germania, Olanda si Franta, pentru a finaliza prin concesiune aceasta investitie.

Potrivit Ministrului Transporturilor, lucrarile ar putea fi finalizate in maxim trei ani, dupa reactualizarea studiului de fezabilitate.

Orban apreciaza, ca termen optimist, ca in sapte-noua luni sa fie aprobat studiul de fezabilitate, in timp ce pentru indicatorii tehnico-economici, ministrul a estimat circa un an si jumatate, dupa care va fi posibila inceperea lucrarilor.

Conform Proiectului de Investitie pentru Canal, "Relansarea Lucrarilor de Constructie pentru Finalizarea Obiectivului de Investitii Canal Dunare-Bucuresti", printre utilitatile acestuia ar urma sa fie transportul de marfuri in ambele sensuri si transformarea portului Bucuresti intr-un terminal de containere, producerea de energie electrica prin cele patru micro-hidrocentrale din nodurile hidrotehnice, asigurarea apei pentru irigatii in agricultura si inchirierea zonelor adiacente pentru diverse constructii si utilitati.

La intalnirea de lucru, care a avut loc, joi, in localitatea 1 Decembrie (n.r. in zona Canalului Dunare-Bucuresti), a participat si Avadanei Chiriac, fost sef de proiect, care a precizat ca legarea Capitalei de Dunare, respectiv legarea municipiului cu Coridorul Pan-European 7, printr-o cale navigabila va duce la o capacitate de transport de pana la 20 de milioane de tone marfa pe an pe sectorul Budesti-Oltenita, din care 16 milioane de tone pe an pe sectorul Budesti-Portul Bucuresti-1 Decembrie.

Chiriac a urmarit proiectul inca din anul 1982 si a adaugat ca proiectul "s-a poticnit, pentru ca a fost abandonat in anul 1990".

"Daca lucrarile nu ar fi fost intrerupte atunci (1990), canalul ar fi fost terminat cu siguranta in anul 1994, tinand cont de ritmul in care se lucra in acea vreme", a adaugat Avadanei Chiriac.

Pana in acel an (1990), au fost efectuate circa 70% din lucrari si urmeaza ca acum sa fie efecutata partea ramasa.

Pe Canalul Dunare-Bucuresti vor naviga barje, pentru transportul de marfa, acestea avand capacitatea de a transporta intre 2.000 si 3.000 de tone de marfuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
Garda de Mediu a făcut controale pe Dunăre, în plină perioadă de prohibiţie. Neregulile descoperite de comisari
Garda de Mediu a făcut controale pe Dunăre, în plină perioadă de prohibiţie. Neregulile descoperite de comisari
Comisarii Gărzii de Mediu au verificat, în ultimele zece zile, tronsonul de Dunăre începând cu localitatea Călăraşi, până la Dunărea maritimă şi Insula Mică a Brăilei. În urma...
#Bucuresti, #Incepe, #Dunare, #canal, #2009, #2012, #lucrare, #finalizate , #ministrul Transporturilor