Orban reabiliteaza 2.700 de km de drumuri nationale din Transilvania

Sambata, 17 Noiembrie 2007, ora 17:24
699 citiri
Orban reabiliteaza 2.700 de km de drumuri nationale din Transilvania

Din 2008, vor intra in reabilitare, peste 1.200 de km de drumuri nationale din Transilvania care beneficiaza de finantatare BEI si 1.500 care vor fi reparati din resurse bugetare, a declarat sambata la Bistrita, ministrul Transporturilor Ludovic Orban citat de NewsIn.

Ministrul a mai anuntat ca, in ceea ce priveste autostrazile, programul de constructie va incepe anul viitor. Obiectivul meu este sa se semneze toate contractele pe toate tronsoanele de autostrada de pe Coridorul 4, de pe autostrada Transilvania, pentru ca obstacolul cel mai mare care va aparea in dezvoltarea economica a Romanei va fi generat subdezvoltarea infrastructurii de transport", a spus ministrul.

Totodata, ministrul a declarat ca in judetul Hunedoara, demareaza, anul viitor, investitii de peste 600 de milioane de euro, in judetul Timis si Arad, de peste un miliard de euro doar pentru sectorul rutier, iar investitiile pe traseul autostrazii Transilvania pentru anul viitor o sa atinga 500 de milioane de euro.

Ludovic Orban nu a ratat ocazia de a-si critica predecesorii de la carma ministerului pe care-l conduce pe motiv ca acestia nu ar fi avut in vedere infrastructura din Transilvania. El a promis insa, ca, in cel mult sapte ani, prin Ardeal se va circula pe autostrazi.

In acelasi timp, el a promis ca drumul care face legatura intre Nasaud si Rodna va fi reabilitat anul viitor, iar DN 17 C care leaga Bistrita de Nasaud va fi reparat.

Orban a declarat ca DN 17D va fi reabilitat pe o distanta de 103 km, precizand ca, deja fost realizat studiul de fezabilitate si va fi demarata licitatia pentru proiectare si executie in 2008.

In primul semestru va fi semnat contractul si vor fi demarate lucrarile. Lucrarea va fi realizata prin finantare in cadrul unui contract de tip credit-furnizor cu rambursare intr-o perioada de 3-4 ani dupa efectuarea lucrarii. Acest sistem permite finantarea integrala a obiectivului de investitii. Va fi efectuata lucrarea dintr-o data, iar banii vor fi platiti in 3-4 ani dupa cum va fi negociat contractul", a declarat ministrul.

Totodata, el a anuntat ca anul viitor, DN 17 C va fi reparat capital pe 23 de km intre Bistrita si Nasaud.

Orban se opune inchderii Pasul Tihuta

Ministrul Transporturilor a mai afirmat ca nu este de acord cu inchiderea pe timpul iernii a DN 17 in Pasul Tihuta, care face legatura intre Transilvania si Moldova, promitand ca firmele care lucreaza la reabilitarea drumului vor fi verificate dupa 1 decembrie.

Ministrul Transporturilor spune ca este vina predecesorilor sai ca nu au reziliat contractele cu firmele care lucreaza la reabilitarea DN 17 si care nu si-au respectat termenele.

Poate ar merita sa fie intrebati domnii Dobre, Berceanu sau Mitrea cum e posibil ca o reabilitare de drum national, clasificat european, dupa trei ani de zile de la inceperea proiectului sa fie intr-un stadiu penibil, dezastruos, atunci cand se vedea ca nu exista capacitate de a se efectua lucrarile. De ce trebuie sa intervin eu sa-i conving sa lucreze in 3 luni cat n-au lucrat in 2 ani de zile? Pentru ca pana acum a existat indolenta si modul de abordare era lucrurile trebuie conduse din birou, la mica intelegere cu constructorii si nu ne pasa ce se intampla cu drumurile respective", a spus Orban.

Cele mai mari intarzieri sunt in Pasul Tihuta unde lucreaza o firma din Israel. Din cauza ritmului lent, nu s-a turnat decat foarte putin asfalt, iar pe alocuri, unde se lucreaza la largirea drumului, sunt portiuni de-a dreptul periculoase.

Masinile de mare tonaj reusesc cu greu sa traverseze zona si, in cazul in care ninge, derapeaza si blocheaza soseaua. Chiar si asa insa, Ludovic Orban nu este de acord ca drumul sa fie inchis traficului greu, cum anuntase secretarul de stat Tanczos Barna.

Citeste si:
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Guvernul condus de Florin Cîțu dorește trasmiterea în mod gratuit, prin hotărâre de Guvern, a două imobile aflate în prorietatea statului către Biserica Ortodoxă Română. În nota de...
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional...
Sursa: Ziare.com