Orban: Sindicalistii vor o crestere salariala cu 31%, si nu cu 18%

Marti, 04 Martie 2008, ora 21:05
1284 citiri
Orban: Sindicalistii vor o crestere salariala cu 31%, si nu cu 18%

Sindicalistii vor o marire de salariu cu 31%, si nu de 18%, asa cum au declarat liderii sindicali initial, a declarat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, marti, in cadrul emisiunii "Stirea zilei", difuzata de Antena 3.

"E o cifra coafata. Solicitarea lor duce la o cifra de peste 30%, si nu de 18%", a spus Orban.

"Dorinta sindicatelor este intr-un fel justificata de salariile care nu sunt foarte mari, dar aceste salarii nu sunt rezultatul guvernarii Tariceanu", a spus Orban, reiterand ca aceasta crestere salariala nu se poate face fara o majorare concomitenta a productivitatii.

"Eu as mari salariile, dar nu ar mai ramane bani pentru intretinere sau pentru onorarea unor contracte pe care le-am inceput. Ar fi afectata asadar chiar siguranta CFR", a explicat Orban.

"Daca marim salariile cum vor ei, nu mai raman bani pentru intretinere, pentru investitii. Este afectata calitatea serviciior ce duce la reducerea numarului de calatori din cauza nemultumirilor", a adaugat el.

Pe de alta parte, ministrul Transporturilor a spus ca salariile din cadrul companiilor nu sunt ajutor social si cresc in functie de munca depusa si de performanta.

In ceea ce priveste greva de avertisment a personalului din sistemul feroviar, ce va avea loc miercuri intre 7:00 si 9:00, Orban a spus ca nu este legala.

"Dupa parrea mea, nu este legala greva. Revendicarile lor nu pot fi solutionare decat prin modificarea legii, printre care si marirea subventiei catre Calea Ferata", a adaugat vicepresedintele PNL.

Mai mult, in opinia ministrului liberal, "realizarea acestei greve este un obiectiv sindical. Nu pot spune daca exista o implicare politica".

Totodata, liderul PNL a mentionat ca greva nu poate fi oprita din cauza incapatanarii liderilor sindicali.

"Nu poate fi oprita aceasta greva, exista o indaratnicie din partea liderilor. Am discutat cu foarte multi angajati care au spus ca nu vor sa faca greva. Trebuie sa intelgeti ca in Calea Ferata, intregul personal este sindicalizat. Cred ca 30% dintre ei sunt angajati de liderii de sindicat".

Intrebat ce se va intampla dupa greva de miercuri, ministrul a declarat ca isi mentine deschiderea la dialog. Salariile nu pot creste insa mai mult decat este oferta inaintata de Guvern.

"Ar insemna sa ne jucam cu siguranta pe calea ferata si cu confortul calatorilor", a continuat Orban. In plus, ministrul sustine ca va lua masuri fata de protestul CFR-istilor.

"Voi lucra cu directia generala juridica pentru a impiedica greva generala si voi incerca un proces de comunicare cu salariatii, pentru a le explica urmatoarele: aceasta oferta este cea mai buna pe care am putea-o face catre ei", a conchis ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Atenționare de călătorie pentru români. Zborurile într-o țară europeană, anulate din cauza unei greve
Atenționare de călătorie pentru români. Zborurile într-o țară europeană, anulate din cauza unei greve
MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franța că sindicatul principal al controlorilor de trafic aerian, SNCTA, susţinut de...
Medaliat la Europene, trăiește din salariul minim: ”Ori mă mut din țară, ori mă las. Nu se mai poate așa!”
Medaliat la Europene, trăiește din salariul minim: ”Ori mă mut din țară, ori mă las. Nu se mai poate așa!”
Înotătorul român Andrei Ungur (25 de ani), medaliat cu bronz la Campionatele Europene în bazin scurt de la Otopeni în proba de 100 m spate, în 2023, a dezvăluit dificultățile financiare...
#Orban, #CFR, #greva, #salariu, #majorare , #ministrul Transporturilor