A pleca din tara nu e o solutie pentru destinul unui roman - Interviu

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 18:28
6467 citiri
A pleca din tara nu e o solutie pentru destinul unui roman - Interviu
Foto: Soim Press

Ludovic Orban sustine ca, in ciuda situatiei dificile din Romania, plecarea din tara nu este o solutie pentru destinul unui roman. Deputatul liberal mai spune ca actuala guvernare nu a ramas corigenta, ci repetenta, in a le asigura romanilor un trai decent de viata.

Am incercat sa aflam de la vicepresedintele Camerei Deputatilor cum vede anul politic 2010, cu bune si cu rele, si ce crede sau spera ca ne rezerva 2011.

Ludovic Orban a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca 2010 este un an pierdut pentru Romania din punct de vedere al dezvoltarii economice.

Desi face parte din Opozitie si crede ca presedintele Traian Basescu intrupeaza sursa raului romanilor, Ludovic Orban a gasit totusi si cuvinte de lauda pentru un adversar politic din PD-L - fostul sau contracandidat la Primaria Capitalei, Vasile Blaga, despre care spune ca si-a tinut promisiunile. Cu toate acestea, este absolut convins ca Traian Basescu nu va accepta ca Vasile Blaga sa conduca PD-L, desi aceasta ar fi solutia ideala in opinia sa.

Cat despre soarta Executivului Boc in 2011, deputatul PNL sustine ca acesta nu va rezista pana in 2012, insa nici UDMR nu va parasi Coalitia. Ludovic Orban a subliniat si ideea ca, pe masura ce se apropie 2012, cei mai multi parlamentari ai Puterii isi dau seama ca sunt in pericol de a-si incheia cariera din cauza prabusirii dramatice a increderii in partidele care formeaza Coalitia, de aceea o vor parasi.

Cat despre romanul de rand, Ludovic Orban regreta ca in 2011 in corpul social romanesc nu vor exista antivirusii necesari pentru a elimina sursa raului.

Care credeti ca este cea mai inteligenta miscare politica a anului 2010? Dar cea mai proasta?

Sesizarea la Curtea Constitutionala a Opozitiei prin care a fost respinsa amputarea pensiilor cu 15%. La polul opus, aproape tot ce a facut Guvernul Boc, taierea salariilor cu 25% si cresterea TVA cu 5%.

Faceti un top trei al celor mai buni oameni politici ai lui 2010.

In mod subiectiv, in mod evident nu pot sa fiu decat subiectiv, Crin Antonescu este pe primul loc. De altfel se si vede asta, deoarece e primul in cota de incredere si in intentiile de vot. Mariana Campeanu care a reusit sa castige colegiul contra intregului partid de guvernamant si cu toata coruptia. Pe locul trei Gyorgy Frunda care a ramas vocea constiintei UDMR-ului, vocea care se si aude.

Nominalizati cel mai slab om politic al anului 2010.

Pe primul loc e Traian Basescu. El a esuat in toate demersurile pe care le-a facut. In primul rand, pentru faptul ca l-a numit din nou premier pe Emil Boc si de aici au plecat toate catastrofele economice si sociale ale anului 2010.

In 2010, increderea romanilor in clasa politica a scazut dramatic. Mai pot face ceva politicienii pentru a recastiga increderea romanilor? Ce?

Increderea romanilor, dar nu in clasa politica. Mie nu imi place sa fac generalizari globale. Fiecare om politic actioneaza conform educatiei, conform experientei si conform unui set de valori in care crede. De aceea, cred ca fiecare om politic trebuie judecat pentru activitatea sa. Increderea populatiei a scazut dramatic cu referire la cei care astazi sunt la conducere in Romania, majoritatea parlamentara care tine in viata un Guvern care isi bate joc de romani.

Recomandarea pe care o am pentru orice fel de om politic care vrea sa faca cariera, vrea sa lase ceva in urma lui este sa nu mai minta, sa nu mai faca promisiuni fara acoperire, sa tina cont in primul rand in activitatea politica de interesele si aspiratiile celor care i-au incredintat votul si odata cu acesta increderea. Si bineinteles sa nu mai fure, mai ales cei de la Putere.

2010 este un an pierdut pentru Romania din punct de vedere al dezvoltarii economice?

Cu siguranta. Acest lucru nu il spun ca lider politic din Opozitie, ci o spun toate cele dupa care poate fi judecata performanta economica a Romaniei. Avem cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, avem deficit bugetar mare, nivelul datoriei publice a ajuns la cote alarmante. Anul 2010 a fost un an de contractie economica in timp ce, cu doua exceptii, toate tarile Uniunii Europene au reinceput procesul de crestere economica, iar veniturile populatiei au scazut.

Cred ca scopul oricarei guvernari este acela de a crea conditii pentru ca oamenii sa poata sa munceasca, sa obtina venituri care sa le permita un trai decent. Ori la acest capitol este evident ca actuala guvernare nu e corigenta, ci a ramas repetenta.

Care considerati ca a fost cea mai buna decizie a Guvernului Boc in 2010? Dar cea mai proasta?

Cea mai buna decizie e ca l-a dat afara de la Transporturi pe Radu Berceanu. La polul opus e o concurenta foarte mare, dar in mod evident cresterea TVA-ului, taierea salariilor si Legea Pensiilor care condamna actualii si viitori pensionari la saracie.

In ce priveste evenimentele politice ale anului 2011, cine considerati ca este cel mai bun candidat pentru presedintia PD-L? Si cine va asteptati sa castige alegerile din PD-L?

Ca sa ma pronunt cine e cel mai bun candidat ar trebui sa stiu cine candideaza, ori pana astazi niciun lider al PD-L nu si-a anuntat inca oficial candidatura. Recunosc ca dintre liderii PD-L, cu care am colaborat destul de mult timp, singurul lider care si-a respectat intelegerile este Vasile Blaga. Dar ma indoiesc ca el are sanse pentru ca in PD-L presedinte va deveni acela pe care pune mana Traian Basescu. Sunt absolut convins ca Traian Basescu nu va accepta ca Vasile Blaga sa conduca PD-L.

Credeti ca Guvernul Boc va ramane la Putere pana in 2012?

Nu. Exista o actiune constanta si consecventa a PNL care va folosi orice ocazie pentru a scapa Romania de acest Guvern. In mod evident prin caile legale si constitutionale pe care le avem la dispozitie. Deja dupa parerea mea tensiunea in PD-L este in crestere si pe masura ce se apropie 2012 cei mai multi parlamentari ai Puterii isi dau seama ca sunt in pericol de a-si incheia cariera din cauza prabusirii dramatice a increderii in partidele care formeaza Coalitia, arcul guvernamental.

E posibil ca mai multi parlamentari sa nu mai accepte sa fie complici la dezastrul care este in Romania sub Guvernul Boc.

Va iesi UDMR de la guvernare in 2011?

Atat UDMR cat si UNPR au declarat, in iunie, ca daca salariul nu va fi adus la 1 ianuarie la nivelul anterior datei scaderii vor parasi Guvernul. Niciunul dintre partide nu a parasit Guvernul. Eu nu cred in mitul retragerii UDMR sau a tradatorilor aflati sub flamura mafiotului pesedist numarul unu, Gabriel Oprea, asa cum il caracteriza domnul Basescu. Nu cred ca se vor retrage de la guvernare.

E posibil, in schimb, individual, din ce in ce mai multi parlamentari, poate si pentru a salva imaginea politica, sa se reorienteze catre formatiunile politice care la ora actuala sunt in topul preferintelor electorale.

Ce ar trebui sa se schimbe in Romania lui 2011? Care este, in opinia dvs, omul politic care ar putea impune astfel de schimbari?

Nu cred ca actualul presedinte va accepta vreodata sa nominalizeze un premier care sa aiba cu adevarat competenta si vointa de a normaliza Romania. Normalitatea din tara noastra se "datoreaza" in primul rand comportamentului actualului sef al statului, care a distrus complet toate institutiile statului, adica Guvernul. Hai sa fim seriosi, toata lumea stie ca nu Emil Boc conduce actualul Guvern. Nimeni nu il asculta pe Emil Boc, nici macar in Guvern, d-apai in afara lui. Si Parlamentul a fost transformat intr-o prelungire a puterii executive.

Si Justitia. Practic toate puterile din stat au fost denaturate. In administratia din Romania, in momentul de fata, este un cadru politic si nu isi indeplineste functiile esentiale intr-un stat democratic. Ca atare, raul principal al romanilor e Traian Basescu. Pana nu vom scapa de el nu cred ca vor exista premise pentru revenirea la normalitate, pentru reluarea cresterii economice sau pentru cresterea credibilitatii Romaniei in plan extern.

Descrieti in cateva cuvinte Romania anului 2011 asa cum o vedeti din punct de vedere politic, economic, dar si social.

Politic este o tara in care la putere se afla o Coalitie care nu mai beneficiaza de sustinerea a nici 15% din populatia Romaniei.

Din punct de vedere economic, e o tara in care se fac din ce in ce mai putine investitii, e o tara in care mecanismele economiei de piata sunt profund depreciate de actiunea guvernamentala. E o tara in care resursele economice si financiare se aloca nu pe principiile pietei, ci pe principiile arbitrariului clientelismului politic.

Dupa parerea mea, astazi, nu exista premisele relansarii economice a Romaniei. Cred ca, daca va ramane la putere actuala Coalitie, Romania nu va avea crestere economica, in 2011.

Din punct de vedere social, nu pot sa nu remarc o distrugere a clasei de mijloc, baza oricarei democratii consolidate, pauperizarea a milioane de romani. Insa lucrul cel mai grav este ca lipsa de performanta economica este pusa pe umerii celor mai nevoiasi. Regret ca in corpul social romanesc nu exista antivirusii necesari pentru a elimina sursa raului.

Ce le urati romanilor pentru 2011?

Sa fie mai activi in plan social si economic, sa se lupte pentru drepturile lor, sa nu dezarmeze, sa isi pastreze speranta si sansa intr-un destin mai bun, in Romania si a fiecaruia dintre romani. Si nu cred ca a pleca din tara este o solutie pentru destinul unui roman.

La final de an greu, de criza economica si sociala, Ziare.com si-a propus sa afle printr-o serie de interviuri cu acelasi set de intrebari parerea unor reprezentanti de marca ai celor mai importante partide si institutii despre anul politic care a trecut, cu bune si rele, si ce ne asteapta in 2011

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#interviu Ludovic Orban, #retrospectiva 2010 previziuni 2011 , #PNL