Amnezia lui Ludovic Orban

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 08:05
23242 citiri
Amnezia lui Ludovic Orban

Toate actiunile PNL arata ca, cel putin la nivelul conducerii, nu exista nicio intentie reala de a organiza alegeri anticipate. Insa modul in care lucreaza liberalii la majoritatea necesara traversarii anului 2020 trimite la celebra definitie a nebuniei: sa faci acelasi lucru mereu crezand de fiecare data ca rezultatul va fi diferit.

La sedinta de luni, spun surse din PNL, Ludovic Orban le-a prezentat fruntasilor liberali o lunga liste de motive pentru care ele nu sunt o solutie de dorit dupa care a fost luata decizia constituirii unei comisii care sa analizeze oportunitatea acestora. Vorba aceea, daca vrei sa ingropi ceva, faci o comisie.

A fost o ocazie cu care dl Orban ar fi tinut sa precizeze, spun aceleasi surse, ca alegerile prezidentiale au fost un mare succes, dar unul care face parte dintr-un sir de succese ale PNL.

De ce cred ca nu vrea Ludovic Orban anticipate, am mai spus. Pe scurt, pentru ca indiferent de vorbe nu exista garantii ca aventura nu se va sfarsi intr-un mod in care sa-l lase fara functia actuala, cu atat mai mult cu cat calea cea mai probabila pentru a declansa criza ar fi demisia premierului, ceea ce ar face insa ca acesta sa nu poata ramane interimar pana in momentul investirii unui nou guvern.

In plus, va avea de ales intre a juca rolul premierului de sacrificiu care merge pentru a fi respins la vot sau a risca si un alt premier desemnat de sacrificiu sa fie investit la al doilea vot. Un risc deloc de neglijat.

Si tocmai pentru ca pare a avea in mod serios in plan anticipatele, Ludovic Orban lucreaza la intarirea majoritatii parlamentare care sa-l ajute sa evite capcanele pe care le planteaza PSD.

Dar calea aleasa pentru aceasta consolidare este una traditionala in politica romaneasca si nu are cum sa produca decat aceleasi efecte ca de fiecare data, efecte care ne-au adus in fundatura actuala.

In 2012, cand motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu a trecut in uuma unei racolari masive de parlamentari de catre PSD si PNL, Ludovic Orban era nemultumit: "Nu cumva pentru a guverna 6 luni am riscat guvernarea pe urmatorii 4 ani? ". Iar cand pretul racolarii a fost platit, dl Orban a criticat din nou: "Din pacate, mi-am racit gura de pomana. Pe listele USL vor fi aproximativ 50 de traseisti plus vreo 20 de PC-sti".

In august 2017, presedintele PNL Ludovic Orban anunta ca liberalii intentioneaza sa initieze un proiect legislativ care sa interzica traseismul politic. Parlamentarul care ar pleca din partidul pe listele caruia a fost ales urma sa-si piarda mandatul. "Fenomenul traseismului politic trebuie oprit pentru ca el este, de fapt, o grava deteriorare a mandatului reprezentativ si a democratiei in Romania. De-a lungul timpului, s-au constituit guverne care in votul care exista in spatele Parlamentului nu aveau nici 35%", acuza atunci dl Orban.

In septembrie 2017, presedintele PNL Ludovic Orban spunea ca la referendumul pentru familia traditionala ar trebui adaugate si alte teme: "Consider in schimb ca, daca tot se cheltuiesc banii acestia, ar trebui facut un referendum si pentru consfintirea in Constitutie a interzicerii traseismului politic la nivel parlamentar".

In august 2019, dl Orban anunta ca PNL nu primeste pe nimeni din PSD si ALDE, pentru ca "in partid nu mai e loc pentru nimeni care a girat acest regim profund nociv pentru Romania."

Dupa ce a ajuns premier, dl Orban pare sa fi fost lovit de amenzie, pentru ca PNL se umple de traseisti. Dupa motiune, primii primiti au venit fix de la PSD, adica Elena Haratau si Mihaita Gaina.

In noul an, usa din Modrogan s-a dat de perete si peste prag au intrat triumfatori oameni ajunsi chiar si la al 7-lea salt traseist, trecuti toti macar prin unul dintre cele doua partide blamate de Ludovic Orban:

Daniel Constantin - Partidul Conservator, ALDE, Pro Romania

Sorin Cimpeanu - ALDE, Pro Romania

Mircea Banias - PNL, PDL, din nou PNL, PC, ALDE, Pro Romania

Damian Florea - FSN, PSD, PUR, PC, ALDE, din nou PSD, Pro Romania

Liviu Ioan Balint - PMP, PSD, Pro Romania

Dnii Constantin si Cimpeanu au capatat chiar functii in conducerea centrala a PNL. Eu nu discut aici despre persoane, cum face dl Orban, pentru ca nu exista traseism bun si traseism rau.

Daca l-am blamat ca fenomen negativ, trecutul de tip Damian Florea sau Mircea Banias nu poate fi sters printr-un vot convenabil intr-un moment fie el si cheie. Daca iti anulezi astfel propriile pozitii repetat formulate, nu poti pretinde mai apoi incredere pentru ceea ce afirmi. Nu exista nicio garantie ca nu vei fi din nou lovit de amenzie.

Pe de alta parte, niciodata jocul cu traseismul nu a fost unul de succes decat pe termen scurt. Oastea de stransura functioneaza cat timp ii satisfaci interesele si este gata sa te paraseasca atunci cand altcineva ofera mai mult. Sau ce altceva credeti ca te poate plimba prin cate 6 partide?

Ce poate oferi PNL? In principiu, doua categorii de avantaje: functii si locuri pe liste. Exista informatii ca C.P. Tariceanu a schimbat tabara in schimbul promisiunii unei fuziuni care sa aduca locuri eligibile pentru vreo 20 dintre apropiatii sai.

Iar daca PNL se gandeste ca poate veni in toamna cu liste impanate de traseisti racolati in numele stabilitatii de acum si electoratul le va inghiti cu sau fara icnete de greata pentru ca, nu-i asa, oricum PSD e mai rau, s-ar putea ca procentul de 45% sa se faca tandari.

O alta smecherie este derogarea de la legea finantarii partidelor printr-un articol al legii bugetului, ceea ce din start mi se pare o aberatie. Fara dezbatere, fara transparenta, pe un amendament strecurat de Victor Ponta in ajun de Craciun.

Iar modificarea premiaza trasesimul. Doar in 2020, subventia va fi alocata nu numai partidelor trecute prin alergeri si in functie de scorul obtinut in alegeri, ci tuturor partidelor cu parlamentari, proportional cu numarul de deputati si senatori pe care il au in prima zi a anului.

De la distanta cel mai avantajat este Pro Romania, care va lua bani nu numai fara sa fi participat la alegeri, ci si pentru parlamentari care nu mai sunt practic in Pro Romania, inclusiv cei primiti de PNL si cei intorsi in PSD. Deci o mica "spaga" pentru bunavointa la vot.

Dar cine anume beneficiaza conteaza cu mult mai putin, conteaza stimularea traseismului si incalcarea principiului pe care Ludovic Orban l-a formulat corect inainte de a deveni premier.

Traseismul este greu de oprit prin lege cat timp exista prevederea constitutionala care interzice mandatul imperativ. Problema este insa una de igiena a fiecarui partid si arata cat de corect si pricipial este fiecare, in frunte cu liderii, dar si cat de mult inteleg politicienii din lectiile trecutului si de ce le tot repeta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ludovic Orban PNL alegeri anticipate , #PNL