In locul lui Ponta n-as fi fericit. Am gresit cand am trezit gastele Interviu cu Ludovic Orban

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Martie 2015, ora 08:08
9331 citiri
In locul lui Ponta n-as fi fericit. Am gresit cand am trezit gastele Interviu cu Ludovic Orban

Cu siguranta PNL depune motiune de cenzura, cand va avea cele mai mari sanse sa treaca, probabil in mai-iunie. Dar oricand poate aparea un eveniment care sa dezechilibreze coalitia majoritara, afirma prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban.

"In locul lui Victor Ponta n-as fi asa de fericit in cazul Vanghelie. Daca Marian Vanghelie incepe sa vorbeasca despre cei 15 ani petrecuti in PSD, s-ar putea ca multi pesedisti sa nu se simta bine, inclusiv Victor Ponta", a precizat Ludovic Orban intr-un interviu acordat Ziare.com.

Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Prim-vicepresedintele PNL a admis ca UNPR este "cheia de intrare in Palatul Victoria", dar a aratat ca nu crede posibila o negociere cu Gabriel Oprea: "Intotdeauna el a reprezentat tot ce e mai imoral in viata politica si parlamentara romaneasca. Nu avem nevoie de un astfel de personaj". Ludovic Orban spune ca in cazul unora dintre liberalii plecati dupa Calin Popescu Tariceanu e loc de iertare.

In aceste conditii, Ludovic Orban vede doar varianta negocierilor individuale cu parlamentarii UNPR si a explicat cum ar urma sa fie constituita noua majoritate.

V-ati pierdut principalul aliat, cum spunea Victor Ponta dupa retinerea lui Marian Vanghelie?

Eu tin minte ca, in ultimii 15 ani, Vanghelie a fost principalul aliat al lui Victor Ponta si al PSD. Nu-mi amintesc sa fi fost primar din partea PNL. Ponta este un nerusinat cand face astfel de afirmatii.

PNL nu era totusi in negocieri cu grupul Geoana-Vanghelie pentru schimbarea majoritatii?

Nu le-as numi negocieri. Negociem cu grupuri parlamentare si cu parlamentari individual.

Negociati? La inceputul anului se vorbea insistent de motiune de cenzura. Acum n-am prea mai auzit.

Cu siguranta depunem motiune de cenzura, cand va avea cele mai mari sanse sa treaca. In aprilie, imediat ce adoptam programul de guvernare in Consiliul National, angajam discutii serioase cu grupuri politice si continuam negocierile cu parlamentari individuali. Asadar, mai-iunie.

Nu poti vorbi toata ziua despre ce faci, cum faci, cu cine vorbesti. Exista un progres. Luna asta la grupurile PNL au aderat 7 deputati independenti si 3 senatori.

Adica ati absorbit traseisti?

Au aderat ca independenti la grupul parlamentar. Si PSD a mai pierdut parlamentari in perioada asta. Dar depinde si de evenimente, de felul in care evolueaza lucrurile. Oricand poate aparea un eveniment care sa dezechilibreze coalitia majoritara.

In locul lui Victor Ponta n-as fi asa de fericit in cazul Vanghelie. Daca Marian Vanghelie incepe sa vorbeasca despre cei 15 ani petrecuti in PSD, s-ar putea ca multi pesedisti sa nu se simta bine, inclusiv Victor Ponta. Poate ancheta impiedicarii votului in diaspora, in care sunt direct implicati Ponta si Corlatean... EADS poate sa creeze un mic cutremur.

Dar nu numai in coalitia majoritara. Si in PNL sunt vehiculate nume in contextul EADS.

Daca va referiti la Vasile Blaga, resping categoric posibilitatea implicarii sale. Dimpotriva, a avut un rol pozitiv: a desecretizat dosarul, a redus valoarea contractului.

In chestiunea finantarii campaniilor sunteti la fel de linistiti?

Noi nu vom pune stavila niciunei anchete judiciare, nu vom apara politic pe niciun suspect de coruptie, cum au facut Ponta si PSD. Fiecare raspunde individual pentru ceea ce a facut.

N-ati aparat nici in cazul lui Varujan Vosganian?

Din 41 de senatori liberali prezenti la sedinta, cel putin 30 au votat la vedere. Au fost 57 de voturi in favoarea incuviintarii inceperii urmaririi. Atitudinea lui Varujan Vosganian nu a fost conforma cu deciziile PNL de a nu impiedica Justitia si el nu mai este membru PNL. Dar n-as anatemiza PNL si senatorii liberali. Cererea de incuviintare a urmaririi nu a trecut din cauza majoritatii guvernamentale.

Uitati-va si la cazul Borbely. Tot cei 90 de deputati PNL prezenti au votat pentru incuviintarea urmaririi penale. Deputatii PSD, PC, UNPR, PLR au spus dinainte ca vor vota impotriva. Stiau si ziaristii de la Parlament. A fost si un calcul politic al PSD, sa tina UDMR in sah politic si sa impiedice apropierea de PNL. Dar asta e in general atitudinea PSD care considera o neobrazare din partea procurorilor sa solicite urmariri penale, arestari preventive.

La Senat pareati aproape de o schimbare de majoritate. Si totusi presiunea pe dl Tariceanu pare sa fi scazut. Ii mai dati ragaz?

Trebuie sa recunosc ca tactic am gresit. Am trezit gastele care au marit vigilenta liderilor majoritatii. Dar n-au salvat "Capitoliul". Suntem aproape de constructia majoritatii in Senat.

Cu UNPR?

Dupa cum arata structura Parlamentului azi, UNPR e cheia de intrare la Palatul Victoria. In ce ma priveste, si nu numai pe mine, nu cred ca e posibila o negociere cu Gabriel Oprea. Intotdeauna el a reprezentat tot ce e mai imoral in viata politica si parlamentara romaneasca. El i-a asigurat lui Traian Basescu majoritatea parlamentara dupa prezidentialele din 2009.

Oprea a recrutat parlamentari din partidele de opozitie satisfacand interesele lor individuale, de la protectie in fata anchetelor penale, la favorizarea unor firme sustinute de parlamentarii racolati si la alte servicii de care sper sa se afle. A facut asta pentru Basescu si apoi pentru Ponta. Nu avem nevoie de un astfel de personaj.

Si, daca UNPR e cheia, cum atrageti UNPR fara negocieri cu Gabriel Oprea?

Prin negocieri individuale.

Adica om cu om de la UNPR, fara Gabriel Oprea?

In mod evident. Dar si individual sunt parlamentari care pot si care nu pot fi convinsi. Victor Ponta a lasat sa se afle ca asigura UNPR 50 de locuri pe listele parlamentare in 2016 ca sa-i dea lui Oprea zaharelul de care avea nevoie ca sa-si tina parlamentarii de stransura. Unii au fost racolati, cum spuneam, oferindu-li-se avantaje materiale personale.

Cu PMP cum va intelegeti?

Am o relatie normala cu Eugen Tomac, care sper sa fie altceva decat creatorii PMP, Udrea si Basescu. Dl Tomac mi-a lasat impresia ca PMP va vota motiunea de cenzura. Ne-au sprijinit deja la o motiune simpla, la initiativa de creare a comisiei de ancheta privind utilizarea fondului de rezerva al Guvernului si alocarile catre comunitatile locale facute de dl Dragnea. Mai sunt si parlamentarii independenti din fostul grup PP-DD, care ar vota motiunea, ma refer la Daniel Fenechiu, Tudor Ciuhodaru, Daniel Oajdea.

Rolul lui Traian Basescu in PMP si relatia cu Elena Udrea Interviu cu Eugen Tomac

Dar cu oamenii dlui Tariceanu ce faceti? Negociati om cu om cu cei care v-au tradat?

Aici e o negociere ceva mai dificila, recunosc. Dar si in grupul celor plecati de la noi, unii crezand sincer in Tariceanu, sunt dezamagiri si nemultumiri.

Zgarie la usa?

Unii dau semne ca nu sunt legati de Guvernul Ponta.

Sunteti dispusi sa iertati?

In unele cazuri, da.

Daca dati jos Guvernul Ponta, cum veti stabili componenta viitorului cabinet PNL?

Sunt niste conditii normale: cunoastere si o viziune asupra domeniului respectiv, bun manager, foarte bun comunicator si impecabil din punct de vedere moral.

N-am prea vazut asa ceva pana acum. In general, baronul s-a impus sau si-a impus omul cu argumentul numarului de voturi pe care le-a adus la precedentele alegeri.

PNL va fi cu mult mai atent si mai riguros, pentru ca s-a dumirit si lumea. Noi nici nu prea avem baroni. Da, este importanta contributia in voturi a unei filiale, este un criteriu in politica. Dar, daca nu exista un om capabil care sa provina din filiala respectiva, nu ai pe cine sa numesti.

Exista o asteptare mare si limita de rabdare a populatiei e atinsa. Un nou esec in privinta unui guvern ar fi extrem de rau privit si ar crea premisele orientarii oamenilor spre partide spectacol. Dan Diaconescu asa a intrat in Parlament. Pot sa apara si la noi partide ca Syriza, antisistem si fara solutii.

Si am convingerea ca in formarea unui guvern PNL va avea un cuvant important de spus si presedintele Romaniei, pentru ca trebuie sa raspundem asteptarilor populatiei.

Ati depasit faptul ca dl Iohannis a preferat-o pe dna Gorghiu la alegerea succesorului in fruntea PNL?

Pare altceva? De-a lungul carierei am avut parte de multe dezamagiri si de aparente infrangeri, asa ca stiu sa le suport. Supararea mea n-a durat nici 24 de ore. Chiar daca de multe ori exprim puncte de vedere incomode si am criticat deciziile strategice gresite, cand decizia e luata in partid, o respect. Fac parte dintr-o echipa si joc in ea. Respect institutia presedintelui PNL si, implicit, persoana care o ocupa.

PSD v-a pus pe masa cartoful fierbinte al proiectului de Cod fiscal (CF) cu prevederi ademenitoare si pentru mediul de afaceri, si pentru marele public. Dvs ati fost mai moderati in programul de guvernare. Va sperie acest proiect al PSD?

Proiectul CF contine unele masuri pe care noi le-am sustinut de-a lungul timpului. Au fost proiecte de lege ale PNL cu aceleasi masuri pe care Guvernul a dat puncte de vedere negative. De exemplu, in cazul anularii supraaccizei la combustibil si al desfiintarii taxei pe constructii speciale la care Guvernul a dat punct de vedere negativ. Sigur ca sustinem in continuare aceste masuri.

Dar sunt si masuri pitite, ca impozitul pe proprietate care poate creste foarte mult si pentru locuinte, si pentru cladiri cu alte destinatii. Si asta nu se va simti in 2016, inainte de alegeri, ci din 2017. Vor fi afectate si persoanele fizice autorizate, profesiile liberale. Avem multe observatii pe care le vom formula. Suntem deschisi discutiilor.

Dar nu poti sa dai un CF peste noapte cu pistolul la tampla Parlamentului: daca nu-l adoptati pana in martie, imi asum raspunderea! Mai ales Guvernul Ponta care a modificat de 30 de ori Codul Fiscal, de 19 ori prin OUG, de regula pentru a mari taxe si impozite.

Un CF trebuie sa fie rezultatul unei ample dezbateri la nivelul intregii societati pentru a ramane in vigoare cel putin 15 ani de zile. Dar Ponta vrea CF pentru el, ca sa isi bifeze un succes, nici nu cred ca il cunoaste foarte bine. A fost scos ca un iepure din maneca de Darius Valcov pentru a pune in dificultate PNL care urma sa-si prezinte proiectul programului de guvernare.

Noi am preferat sa fim onesti. De-abia s-au refacut cat de cat echilibrele macroeconomice, exista un punct de pornire serios, este nevoie de o relaxare fiscala, dar nu putem fi partasi la o aventura. Trebuie sa vedem prognoze serioase, sa vedem cum echilibram bugetul in conditiile in care in prima faza perspectiva e de cadere a veniturilor la buget. Unde reduci cheltuielile? Daca reduci de la investitii ca Ponta, faci un rau imens Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ludovic Orban PNL, #motiune de cenzura Ponta, #negocieri majoritate PNL , #PNL