Ludovic Orban: CCR a ajuns a treia camera a Parlamentului. Comisiile PSD sunt masini de facut fum Interviu

Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 11:54
6424 citiri
Ludovic Orban: CCR a ajuns a treia camera a Parlamentului. Comisiile PSD sunt masini de facut fum Interviu
Foto: Ziare.com

Presedintele PNL, Ludovic Orban, considera ca partidul isi face treaba in Opozitie, mai ales in ultima perioada.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Orban a declarat ca liberalii vor iesi masiv in strada, daca nu vor reusi sa stopeze modificarea Legilor Justitiei in Parlament si ca la nivelul consiliilor municipale nu se mai fac intelegeri cu reprezentantii PSD.

Comisiile infiintate de Coalitia PSD-ALDE in Parlament nu sunt decat masini de facut fum prin care se incearca mascarea dezastrului de la guvernare, a adaugat Ludovic Orban.

Cat despre masurile fiscale ale Guvernului, seful liberalilor crede ca acestea "pun in stare de asediu intreg mediul de afaceri si pe orice om care traieste pe propriile picioare".

Iata interviul integral:

Ce forta si ce influenta mai are fostul USL in actualul PNL?

Acum, partidul lupta om la om cu PSD. Avem o strategie. Este o strategie foarte clara de lupta impotriva PSD. Practic, sunt cateva fenomene cu care nu ai cum sa fii de acord. Masurile pe care PSD vrea sa le impuna pun in stare de asediu intreg mediul de afaceri si pe orice om care traieste pe propriile picioare.

Aceste masuri risca sa afecteze dezvoltarea economica a Romaniei pe termen mediu si lung, duc la politizarea administratiei si captureaza, usor, usor, toate institutiile statului prin numirea de politruci la conducere. Noi ne luptam cu toate fortele ca acest parcurs sa nu devina realitate.

De ce credeti ca opinia publica percepe Opozitia ca fiind pasiva in raport cu deciziile coalitiei de guvernare?

Cred ca marea problema e ca vocea noastra nu se aude, dar am fost primii care au adus in atentia opiniei publice modificarile facute la programul de guvernare. Am criticat si am luat pozitie impotriva impozitului pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodarii sau taxa de solidaritate.

PNL a reactionat dur fata de propunerile de modificare facute de ministrul Toader la Legile Justitiei, am reusit sa blocam tentativa de subordonare politica a radioului. Am depus motiune de cenzura impotriva principalilor ministri, motiuni care au reprezentat o radiografie si ne-am mobilizat pentru sustinerea lor.

In Senat a fost respins acel proiect contradictoriu de pus de doi senatori PNL referitor la functionarii publici care prevedea ca acestia sa nu mai fie suspendati din activitate in cazul in care incalca legea. Proiectul a fost depus in ianuarie, inainte de a se face ordine in ceea ce priveste activitatea PNL. Cei doi colegi ai nostri nu au mai votat in favoarea acestui proiect, au respectat decizia Biroului Executiv al partidului si, tocmai, datorita intoarcerii votului senatorilor PNL, proiectul a fost respins.

Am reusit sa blocam in Parlament propunerea Guvernului pe Split TVA si sa aducem o modificare substantiala, am incercat sa blocam si supraacciza la carburanti, dar acolo PSD a folosit un subrefugiu ca sa o trimita inapoi la comisia parlamentara unde s-au mobilizat si au votat-o.

De cand considerati ca ati inceput sa obtineti si rezultate in lupta cu PSD?

De cand partidul s-a mobilizat. Suntem foarte activi in ce priveste expunerea punctelor noastre de vedere. Incercam sa convingem cat mai multa lume ca anumite masuri pot genera efecte nefavorabile in societate si in economie.

Ce strategie are PNL pe zona Legilor Justitiei? Exista vreo sansa ca aceste modificari sa nu se faca si cum lucrati in aceasta directie?

Cu siguranta vom vota impotriva, cu siguranta vom avea manifestari publice, inclusiv vom iesi in strada, daca va fi nevoie, sa protestam impotriva adoptarii acestor modificari care pun Justitia in serviciul PSD.

Sunteti decisi sa mergeti pana la capat?

Cu siguranta vom ataca la CCR toate acele prevederi care consideram ca exced cadrul constitutional. Vom atrage atentia oricarui partener intern sau international de acest posibil derapaj in domeniul Justitiei. Cunoasteti ca Uniunea European dispune de MCV, acel mecanism de monitorizare a functionarii sistemului de justitie, exista o atentie foarte mare din partea institutiilor europene pentru mentinerea unei justitii independente si mentinerea unui dispozitiv de lupta impotriva coruptiei, care sa nu poata fi stopat de interventia sistemului politic.

Ludovic Orban, martie 2017, alaturi de Raluca Turcan la sarbatorirea unui secol de viata a lui Mircea Ionescu Quintus, decedat intre timp pe 15 septembrie 2017 - Foto: Hepta.ro

Chiar sunteti dispusi sa mergeti pana acolo incat sa mobilizati partidul pentru un protest masiv de strada?

Da!

Exista vreo strategie de colaborare in Parlament pentru a stopa modificarile propuse de PSD la Legile Justitiei?

Cu USR colaboram in mod natural pe toate temele importante.

Pe aceasta axa de colaborare, puteti sa atrageti parlamentari si de la alte formatiuni cu care sa reusiti sa faceti fata asaltului PSD-ALDE?

Incercam si am si avut discutii inclusiv pe tema Legilor Justitiei. Exista parlamentari cu care am vorbit atat eu, cat si multi colegi de-ai nostri din zona majoritatii care probabil nu vor sustine repolitizarea Justitiei, subordonarea politica a parchetelor si a Inspectiei Judiciare si, in general, a tuturor structurilor care tin de functionarea independenta a Justitiei.

Spuneti-mi cum se raporteaza PNL la coruptie? De ce credeti ca e nevoie de eradicarea coruptiei la nivelul societatii si ce impact are o astfel de pozitionare asupra PNL?

Nu exista niciun dubiu in ce priveste nevoia de eradicare a coruptiei. De la alegerea lui Klaus Iohannis ca presedinte al Romaniei, PNL a avut cateva coordonate clare pe care le-a respectat si pe care le-a urmat. Am sustinut in Parlament orice cerere a reprezentantilor Justitiei si am votat la vedere toate cererile formulate de DNA, cum a fost si in cazul Rovanei Plumb, dar si in cazul ministrului Viorel Ilie, ca sa dau exemplu doar ultimele cereri.

Acest lucru e demonstrabil, se vede in toate voturile pe care le-am exercitat. Sigur ca, din pacate, n-am reusit, fiind in minoritate, sa-i determinam pe cei din majoritatea PSD-ALDE, sa-i oprim sa nu faca zid in fata DNA pentru colegii lor de partid.

De asemenea, am avut o atitudine constant de non-interferenta de la nivelul politic in activitatea puterii judecatoresti si in activitatea institutiilor care sunt implicate in lupta impotriva coruptiei. Sa nu uitam ca demnitarii nostri, indiferent pe unde au fost, cea mai parte a lor a considerat transparenta ca fiind fundamentala, controlul public al modului de cheltuire a banilor din buget ca un mod normal si firesc de functinare a institutiilor publice.

Nu am incercat niciodata sa oprim vreo ancheta si, in general, ca si partid, nu am pus presiune politica asupra Justitiei, asa cum fac altii de foarte multe ori. Nu in ultimul rand, am aplicat codul de integritate pe care il avem ca baza a functionarii noastre, un lucru care ne-a dus de multe ori la pierderea de voturi, pentru ca am renuntat la foarte multi primari, care nu au mai putut candida din partea PNL, pentru ca nu indeplineau criteriile de integritate.

Oameni importanti din PNL, in momentul in care impotriva lor a inceput urmarirea penala sau au fost trimisi in judecata, nu au mai candidat pentru functii publice. In cazul meu si in cazul domnului Blaga, noi ne-am retras din toate functiile politice de conducere ale partidului. Este vorba de o conduita care a fost o constanta in activitatea PNL dupa 2014, dar si inainte de 2014, sa nu uitam de legea amnistiei si gratierii, adoptarea ei a fost blocata de PNL, desi in perioada respectiva, PNL era in alianta cu PSD.

Pozitionarea grupurilor parlamentare impotriva acestui act normativ a determinat PSD sa nu-l mai introduca pe ordinea de zi, iar dupa alegerea domnului Iohannis ca presedinte al Romaniei, proiectul de lege a fost respins in Parlament.

Aveti o problema in judetul Olt, acolo a fost numita presedinte interimar al organizatiei o persoana care are probleme cu Justitia. A fost trimisa in judecata de DIICOT, cum comentati aceasta situatie?

Nu cunosc subiectul. Singurul lucru pe care l-am discutat la nivelul Biroului Executiv legat de Olt este stabilirea datei alegerilor, conform statutului, dar mai ales a unei motiuni care a fost adoptata de Congres, am decis ca nu vom mai mentine interimate lungi, mentinute artificial de la centru.

Imediat ce se vacanteaza un post, organizam alegeri. Am stabilit data alegerilor din judetul Olt pentru 17 noiembrie. In mod evident, pot sa candideze doar cei care indeplinesc conditiile de integritate prevazute in regulamentul partidului.

Acest interimat iese din zona de reglementari noi adoptate de PNL?

Nici nu m-a interesat povestea cu interimatul. Pe mine ma intereseaza ca alegerile sa fie corecte. Sa fie lasati membrii PNL sa-si exprime liber preferinta pentru liderul pe care-l considera cel mai potrivit. Nu voi interveni in derularea alegerilor.

Cum comentati achitarea domnului Vasile Blaga, acuzat de fapte de coruptie, in prima instanta?

Este o decizie pe care o respect si de care am luat act, iar in masura in care, ca si in cazul meu, va fi mentinuta si de instanta de apel, se va demonstra ca, desi Vasile Blaga si-a declarat public nevinovatia, el a acceptat sa se retraga din functia de co-presedinte, nu a candidat la alegerile parlamentare si a facut un pas inapoi.

In cazul in care decizia va fi definitiva, poate sa reintre in viata politica, asa cum este normal.

Ce rol va avea in PNL in perioada urmatoare?

Conform statutului, ca fost presedinte al PNL, e membru cu drept de vot in Biroul Executiv.

Daca, de exemplu, PSD are un nou esec cu Guvernul Tudose, iar presedintele Klaus Iohhanis, asa cum a lasat sa se inteleaga, nu va mai face o nominalizare de premier de la PSD, cum va reactiona PNL in cazul in care social-democratii ar pierde guvernarea?

Vom incerca sa provocam alegeri anticipate in masura in care este posibil, nu inainte de a incerca sa configuram o posibila majoritate parlamentara.

Din pacate, structura actualului Parlament este de asemenea natura incat va fi foarte dificil sa se creeze o majoritate parlamentara care sa sprijine cu adevarat un guvern cu o viziune politica coerenta si care sa poata genera unitate in actiunea politica.

In afara de PNL, pentru asigurarea majoritatii, ar trebui sa vina USR, PMP, UDMR, dar si parlamentari care au plecat din coalitia aflata la guvernare, ceea ce ar genera un mozaic politic cu instabilitate mare.

Orice guvern are nevoie de sprijin parlamentar pentru adoptarea legilor, fara acest sprijin, e foarte dificil sa asiguri o guvernare care sa fie complet diferita de cea a PSD-ALDE.

O astfel de guvernare fragila nu ar legitima din nou PSD in fata opiniei publice, cum s-a intamplat in timpul Guvernului Ciolos?

De aceea, preferam alegerile anticipate, in cazul unei noi crize politice declansate de PSD. Vom face toate demersurile pentru a ajunge la alegeri anticipate, pentru ca, dupa parerea mea, PSD si-a pierdut orice legitimitate de a guverna.

Ceea ce face astazi PSD nu mai are nicio legatura cu programul electoral cu care s-au prezentat in fata alegatorilor, iar lucrul asta a inceput sa fie simtit de un numar din ce in ce mai mare de cetateni, care sunt dezamagiti de faptul ca au fost mintiti si ca Guvernul PSD face cu totul si cu totul alte lucruri decat ceea ce a promis sa faca.

Dar, constitutional, provocarea de alegeri anticipate nu este un proces facil. Este o procedura dificila care presupune o gandire atenta, fiind nevoie de doua echipe guvernamentale respinse de Parlament.

Dar, intr-o astfel de situatie, nu apare instinctul de conservare al parlamentarului care nu vrea sa-si dea demisia, nu vrea sa renunte la mandatul de patru ani inainte de termen?

In ceea ce priveste PNL, care este intr-o crestere evidenta in ce priveste sustinerea publicului, suntem la 30%, avem confirmarea in toate sondajele de opinie, nu este nicio problema. Problema este sa-i convingem si pe cei de la PMP, si pe cei de la USR si de la UDMR, politicienii maghiari sunt mai putin afectati, pentru ca ei au un electorat stabil, care voteaza si nu cred ca le produce foarte mare ingrijorare posibilitatea unor alegeri anticipate. Trebuie sa avem foarte multe discutii, negocieri.

Ma gandesc ca astfel de negocieri inseamna, de fapt, sa faceti propuneri de trecere pe listele PNL a unor parlamentari care si-ar pierde mandatul in cazul unor alegeri anticipate

Cu siguranta, noi avem o strategie integratoare prin care incercam sa coagulam toate fortele din societate, care sunt impotriva PSD si care nu accepta modul in care acest partid guverneaza Romania.

Ne adresam celor care-si doresc cu adevarat o guvernare democratica, o guvernare care sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului si o guvernare care sa asigure sansa unei dezvoltari economice reale a Romaniei de care sa beneficieze toti cetatenii.

Presedintele Klaus Iohannis, intalnire oficiala cu conducerea PNL, la Cotroceni dupa demiterea Guvernului Grindeanu. Ludovic Orban spune ca intre PNL si Iohannis au loc discutii "periodice" - Foto: Hepta.ro

Care e relatia presedintelui PNL cu presedintele Romaniei?

O relatie normala. Avem consultari periodice. Ne coordonam pe anumite teme, de altfel, noi, ca si partid, am sustinut candidatura domnului Iohannis si ne-am angajat sa atingem anumite obiective comune.

Sigur ca pe orice tema importanta care apare pe agenda publica, exista consultari, dar in mod evident presedintele Iohannis e un presedinte constitutional, care actioneaza in litera si in spiritul legii fundamentale si care isi foloseste atributiile pentru a-si indeplini principalele obiective pe care si le-a asumat, imbunatatirea imaginii Romaniei in lume, intarirea parteneriatelor la nivel international, incurajarea dezvoltarii economice prin investitii si multe alte lucruri.

Exista anumite semnale sau mesaje din partea presedintelui, cum ca accepta schimbarile actuale din interiorul PNL, ma refer la sfarsitul unificarii partidului, la noua strategie de actiune si de comunicare?

Domnul Iohannis este cel care a realizat fuziunea dintre PDL si PNL si a fost, este si va fi un sustinator al integrarii depline a tuturor membrilor in noul PNL.

Ce parere aveti despre opozitia pe care o face consilierul PNL Ciprian Ciucu la Primaria Capitalei?

Sunt intr-o comunicare permanenta cu el, ne consultam, are sprijin direct din partea partidului. Au format o echipa destul de activa acolo, Ciprian Ciucu, Catalin Diaconescu si Stelian Buzduveanu, care sunt practic intr-o permanenta in ofensiva si care cauta sa dezvaluie toate dedesubturile.

De altfel, le-am si spus tuturor colegilor, in special colegilor de la Bucuresti, ca nu voi mai tolera nicio intelegere pe sub masa cu PSD si cine va mai face astfel de intelegeri isi va pierde functia.

Dar, totusi, exista perceptia ca la nivel de Capitala este un anumit tip de blat cu Gabriela Firea, primarul Bucurestiului?

N-a existat niciodata un blat, dar, probabil, au existat intelegeri in perioada de tranzitie in care nu exista o conducere legitima, probabil au mai fost discutii.

Cel putin de la alegerea mea ca presedinte PNL in Consiliul General al Capitalei a inceput o lupta foarte serioasa din partea consilierilor PNL contra debandadei care exista in administratia locala, contra tuturor inventiilor institutionale care de fapt nu sunt menite sa imbunatateasca viata bucurestenilor, sa rezolve problemele lor, ci sunt menite sa sifoneze banul public, sa permita unei armate de ocupatie care e venita din zona lui Pandele sa puna mana pe toate resursele si pe toate activele Bucurestiului.

Spuneti ca, in acest moment, la nivelul administratiei locale nu mai exista niciun tip de intelegere cu PSD?

Din activitatea consilierilor judeteni si a grupurilor de consilieri municipali, in special, suntem in Opozitie, iar activitatea s-a imbunatatit. Au inceput sa fie din ce in ce mai prezenti, sa pregateasca sedintele, sa aiba o pozitie coerenta, sa se opuna la toate propunerile formulate de diriguitorii majoritatii si sa aiba propriile proiecte.

O sa introduc oficial ca instrument de evaluare a activitatii filialelor un plan de actiune trimestriala prin care se vor urmari obiective simple, cuantificabile, in urma carora vom putea sa evaluam prestatia conducerilor judetene.

Care e opinia dumneavoastra despre seria de comisii de ancheta infiintate de PSD-ALDE in Parlament?

Masini de facut fum! Sunt niste comisii de ancheta care n-au ce sa ancheteze. Comisia asta cu alegerile din 2009 n-are ce sa ancheteze. Mi se pare o stupizenie. Daca avea cineva ceva de contestat, trebuia s-o faca la momentul 2009.

E pur si simplu o comisie in care sunt adusi niste oameni pe care vrei sa-i pui intr-o lumina defavorabila. Se reincalzeste o ciorba care demult nu mai are nicio vitamina in ea, total inutila. Masina de facut fum in sensul ca genereaza teme false prin care PSD isi ascunde marile nerealizari.

La fel e si comisia de ancheta ANRE, care este un organism independent, un organism care functioneaza, unul care a fost apreciat la nivelul institutiilor similare de la nivel european si care a introdus reglementari in ceea ce priveste organizarea pietei in domeniul energiei, gazului si electricitatii.

Pai, ar trebui facuta comisie de ancheta prin care sa cercetam toate golaniile facute de PSD la Ministerul Energiei. Scopul acestei comisii de ancheta are doua obiective urmarite de PSD - unul prin care incearca sa paseze raspunderea pentru cresterile de preturi la energie electrica si la gaz, care afecteaza populatia, in spinarea ANRE.

Sa nu-si asume partidul, pentru ca reprezentantii acestuia sunt singurii vinovati pentru ceea ce s-a intamplat pe aceasta piata, iar al doilea obiectiv urmarit, unul pe care-l stie mai putina lume, este acela de a readuce anumite atributii pe care le are astazi ANRE sub controlul Ministerului Energiei. Practic, generarea unui control politic asupra pietei energiei.

De altfel, exista un proiect de ordonanta care este pregatit in Ministerul Energiei si care urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica, dupa ce PSD isi face numarul cu pseudo-comisia de ancheta.

Comisia de ancheta a SIPA, nu inteleg care-i scopul ei. In principu, n-am fost adversarul unor comisii, dar le faci cand ai ceva de cercetat, cand sunt elemente de anchetat. De exemplu, Comisia SRI. Am luat decizia sa atacam la CCR modificarea regulamentului de organizarea si functionare a Comisiei SRI, pentru ca este inacceptabil ca o hotarare a Parlamentului sa genereze obligatii pentru fiecare cetatean al Romaniei.

E jenant sa fii obligat sa te prezinti la audieri, atunci cand esti chemat de prietenul interlopilor din Dolj (referire la Claudiu Manda, seful Comisiei SRI, numit de PSD - n.red.).

Nu putem fi de acord cu asta in veci. Aceasta comisie are rolul de a exercita un control civil asupra derularii activitatii Serviciului Roman de Informatii.

Ce fac reprezentantii PNL din Comisia SRI?

Au fost doua declaratii facute de Cezar Preda care a prezentat foarte clar punctul nostru de vedere. Ma intreb de ce trebuie sa se genereze o telenovela care nu are niciun scop, niciun fel de obiectiv.

Acum, cinstind vorbind, nu stiu ce s-a discutat in amanunt, unele discutii sunt secrete, dar in urma telenovelei si a prezentei unor personaje care vad ca acum se duc pe la toate comisiile din Parlament, cum e domnul Dragomir care spune povesti si care n-au adus nimic, niciun fel de element care sa fie public si sa fie aratat ca exista o disfunctionalitate sau ca trebuie indreptat un anumit lucru.

De ce credeti ca reprezentantii comisiei alegerilor 2009 nu au rechemat-o pe doamna Codruta Kovesi dupa decizia CCR care vorbea de un anumit tip de colaborare institutionala?

Nu stiu, nu ma intrebati pe mine, pentru ca nu fac parte dintre cei care conduc aceasta comisie. Daca vine doamna Kovesi, ce sa spuna? Alegerile au fost pierdute in 2009, oricate comisii s-ar face, din cauza prostiei lui Geoana.

Hai sa fim cinstiti, sa te duci la Vintu cu o seara inainte de dezbaterea finala, sa te duci la dezbatere cu Basescu complet nepregatit, sa nu poti sa-ti mobilizezi tot electoratul, astea sunt motivele.

Au fost pierdute din cauza greselilor strategice si tactice care au fost facute de candidatul Mircea Geoana. Si asta o spune un om care in turul doi nu l-a sprijinit pe Basescu. PNL l-a sprijinit in al doilea tur pe Geoana, dupa iesirea lui Crin Antonescu din competitie.

Si, noi, cei din PNL, am fost profund frustrati ca s-au pierdut alegerile, desi erau ca si castigate dupa rezultatele din primul tur.

Aveti incredere in Curtea Constitutionala?

Aici chiar discutam in partid de o revizuire a legii de organizare si functionare a CCR. Trebuie cumva ca mecanismul asta de numire politica a judecatorilor sa inceteze pentru ca poate sa dea nastere la aberatii.

Astazi, se spune despre CCR ca a ajuns o a treia camera a Parlamentului sau ca se incearca transformarea CCR intr-o alta Inalta Curte de Casatie si Justitie sau o curte superioara acesteia.

Am vazut chestii aberante cum e invocarea conflictului intre puterile statului ca sa nu mai fie pedepsit cineva care adopta o hotarare de guvern ilegala. Asta e de noaptea mintii. Asta inseamna imunitate deplina pentru orice membru al Guvernului, o imunitate care sa fie activa indiferent de cate ilegalitati si cate infractiuni ar face. Este inacceptabil, este de o absurditate fara margini.

Nu stiu cine a putut sa sugereze un astfel de demers si am convingerea ca, oricat ar incerca si oricat s-ar pune presiune, CCR nu va accepta vreodata sa dea o decizie care sa ofere satisfactie PSD si ALDE in aceasta problema.

Credeti ca aceasta sesizare a lui Tariceanu nu-si va gasi raspuns la CCR?

Am convingerea. Nu se poate da o motivatie pentru o astfel de cerere. Incerci sa determini CCR sa decida o absurditate, un lucru care e profund anormal, care nu are nicio legatura cu statul de drept.

Mai colaborati cu Dacian Ciolos?

Foarte multi dintre cei care sunt inscrisi in Platforma 100 a lui Dacian Ciolos sunt si membri PNL. Relatia dintre Dacian Ciolos si PNL este una apropiata si s-a consolidat de-a lungul timpului. Sa nu uitam ca Dacian Ciolos a fost sprijinit de partidul nostru. Dar, acum, nu depinde de noi ce va face Dacian Ciolos in viitor.

Cei din fostul PDL si-au gasit locul in actualul PNL?

Cred ca marea majoritate. Acesta e partidul nostru, nu e partidul fostului PNL sau partidul fostului PDL, e al nostru. Fiecare membru al partidului are aceleasi drepturi, are aceleasi obligatii, poate sa realizeze o cariera politica bazata pe merit, pe implicare si pe rezultate.

In ce ma priveste pe mine, nu fac nicio discriminare intre membrii PNL si caut sa judec obiectiv activitatea fiecaruia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Orban CCR parlament, #Orban PNL opozitie, #Orban comisii PSD , #PNL