De ce ii vrea Orban capul lui Antonescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 28 Februarie 2010, ora 23:57
6608 citiri
De ce ii vrea Orban capul lui Antonescu

Ludovic Orban s-a hotarat sa ii ia locul lui Antonescu. Motivele pentru care Orban se crede mai bun decat Antonescu sunt, potrivit propriilor declaratii, sa apere principiile si convingerile partidului national liberal si nevoia, pe care o are PNL, de un discurs "mai aplecat la nevoile de zi cu zi ale oamenilor", pentru a oferi raspunsurile la aceste nevoi.

Din lista de motivatii pe care Orban a prezentat-o la anuntarea candidaturii sale la sefia PNL se poate intelege ca principala critica la adresa lui Antonescu este uitarea oamenilor si lipsa unei reactii prompte a actualului presedinte PNL in fata evenimentelor importante care se petrec in Romania.

Ludovic Orban ii cunoaste bine punctele slabe ale lui Antonescu. Reactiile putin intarziate, lipsa unei comunicari atente, constante si mai aplecate in raport cu cetateanul simplu, nu o foarte buna cunoastere a nevoilor alegatorilor sau a solutiilor pe care sa le ofere acestora.

De asemenea, Orban a mai criticat astazi, neimplicit si subinteles, si lentoarea si nivelul scazut al fortei mesajelor si luarilor de pozitie publice ale lui Antonescu, afirmand ca PNL are nevoie de o "sustinere cu tarie in viata publica a convingerilor si proiectelor din cadrul partidului".

Intr-un cuvant, Orban il ataca criticandu-l pe Antonescu in punctele sale cele cunoscute public - proverbiala lentoare si comoditate a liderului liberalilor. Orban stie ca acestea sunt singurele si cele mai mari vulnerabilitatile ale presedintelui PNL, iar oferta lui este aceea a unui om implicat, rapid in reactii si mult mai activ in viata publica. Este usor de inteles problema lui Orban, din moment ce Antonescu a declarat ca nu mai vede posibila o viitoare colaborare intre ei de pe aceleasi pozitii pe care le ocupa in prezent in cadrul partidului. Caci altfel, tot ceea ce ne propune Orban acum ar putea si ar fi putut mai ales sa realizeze si din pozitia pe care o ocupa acum de prim-vicepresedinte al PNL.

Dorinta lui Antonescu de a-l inlatura pe Orban din fruntea partidului, in principal pentru derapajele de limbaj si idei promovate in ultimul timp, in contradictie destul de flagranta cu principalul motto al politicii "bunului simt", l-a fortat pe Ludovic Orban sa duca o lupta pentru supravietuire care implica in mod automat candidatura sa la functia de presedinte al PNL si, implicit, eliminarea lui Antonescu din fruntea formatiunii politice.

Orban practica cu aceeasi usurinta si pendularea intre o credinta si alta, el ajungand acum practic sa il invite in cursa pentru presedintia partidului pe cel impotriva caruia a luptat anul trecut impreuna cu Antonescu - pe fostul presedinte al partidului Calin Popescu Tariceanu, pe care acum il numeste "cel mai bun candidat al PNL la functia de prim-ministru".

Insa inivitatia pe care Ludovic Orban i-a adresat-o subtil lui Tariceanu de a candida si el la aceste alegeri sau macar de a-l sustine pe el in cursa pentru functia cea mai inalta din PNL nu este doar o miscare strategica abila impotriva lui Antonescu, ea spune multe despre felul in care Ludovic Orban incearca sa isi asigure locul in fruntea partidului, dupa congresul din martie.

"Consider ca pot sa fac echipa atat cu Crin Antonescu, pe care il consider cel mai bun candidat la functia de presedinte din PNL, cat si cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu, pe care il consider cel mai bun candidat al PNL la functia de prim-ministru", spune Orban, incercand sa fie impartial atat cu fostul cat si cu actualul presedinte al partidului.

Asadar, nestiind exact de ce candideaza la functia de presedinte al partidului, exceptand dorinta de a-si pastra functia pe care o detine in prezent, Orban spera sa transforme actiunea de inlaturare a sa din fruntea partidului intr-o eventuala ascensiune. Atacul probabil cel mai eficient la Antonescu, cel putin pentru membrii partidului, este insa critica modalitatii de a se alege viitorul presedinte al PNL.

Orban si-a incheiat anuntul candidaturii afirmand ca lista sa este cea a tuturor membrilor PNL, iar echipa lui este cea a PNL-ului. In lipsa unui program politic, Orban spera sa trezeasca astfel masa nemultumitilor din PNL si sa ii momeasca cu acest discurs deschis catre orice, deci, implicit, si catre o eventuala negociere de intrare la guvernare, pe toti liberalii frustrati ca au ramas in opozitie.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...