Ludovic Orban: Partenerul ne-a invitat pe noi la bal, dar danseaza cu Basescu Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 12:26
7350 citiri
Ludovic Orban: Partenerul ne-a invitat pe noi la bal, dar danseaza cu Basescu Interviu

Deputatul liberal Ludovic Orban considera ca asistam la un transfer al sistemului de putere, informal, de la Traian Basescu la Victor Ponta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ludovic Orban isi exprima indoiala ca PSD va sustine candidatura lui Crin Antonescu la prezidentiale si apreciaza ca liberalii au facut concesii importante mai ales in privinta impartirii ministerelor.

"Pana una alta, noi am pierdut Ministerul Justitiei, nu am renuntat la el, si nu stiu daca asta a fost intelegerea si daca nu cumva din nou ni s-a fortat mana", a declarat Ludovic Orban. Deputatul liberal s-a aratat foarte deranjat de intelegerea dintre Victor Ponta si Traian Basescu, pe care a calificat-o drept o tradare a electoratului, dar si de politica economica a Guvernului, care nu stimuleaza economia.

Sunteti un liberal cu state vechi, ati fost ministru. Sunteti multumit de politica economica a Guvernului Ponta?

Nu. Nu exista masuri de stimulare a economiei. Intr-o perioada de criza, e nevoie de masuri care sa stimuleze investitiile, dorinta omului de a castiga, piata. In schimb, se continua o politica mai mult contabila, restrictiva, sa ne incadram in deficit si mai putin de dezvoltare. Asta e ceea ce, sincer, nu mi se pare foarte bun la Guvernul Ponta.

Dar liberalii conduc ministere importante pe zona economica. Al Economiei, al Transporturilor. Ministrii liberali nu pot impune asemenea masuri?

Am sa va dau un exemplu. Unul din mijloacele de stimulare a economiei este demararea unor proiecte si pot fi foarte multe. Am si facut o lunga lista, de la a doua hidrocentala pe Dunare, la canalul Siret Baragan, care sa asigure o irigare normala cum se asigura in toata tarile. Nu cum se iriga Baraganul azi cu apa care urca la deal, are nevoie de statii de pompare si din aceasta cauza costul apei face sistemul de irigatii complet nerentabil.

De la reactorul 4 Cernavoda, la realizarea acelor tronsoane de autostrada care acum nu beneficiaza de nicio finantare si nici nu vor beneficia probabil, cum e Sibiu- Pitesti, Comarnic-Brasov, fundamentale pentru dezvoltarea unei retele la standard european de transport. Astea sunt proiecte pe care le poti face in parteneriat public privat si toate genereaza o dinamica economica incurajatoare.

Al doilea lucru. In lumea moderna, capitalurile se duc unde intalnesc un mediu propice pentru a genera profit. Si asta presupune sa asiguri niste lucruri importante pentru a atrage capitalul in Romania: stabilitate legislativa, sa nu schimbi legea de 7 ori pe an cum au facut multe guverne, o stabilitate fiscala, un regim fiscal competitiv cu celelalte tari din zona asta, o infrastructura de transport care sa permita ca toate marfurile produse aici sa fie transportate fara probleme.

Tara nu se poate dezvolta fara atragerea capitalului. Iar tratamentul aplicat capitalului romanesc nu este de natura de a crea dezvoltare.

Noi strangem bani prin Ministerul Finantelor si PSD ii cheltuieste prin Ministerul Bugetului.

Este o opinie pe care o impartasesc multi liberali? Pentru ca vocile care spun public aceste lucruri nu sunt multe in PNL. Partidul pare multumit cu guvernarea din care face parte.

Exista si o disciplina in comunicare. Daca esti intr-o structura guvernametala, trebuie sa sustii politica Guvernului din care faci parte. Eu nefiind in Guvern imi permit sa fiu mai liber. Multumirea unui partid este atunci cand isi atinge obiectivele si isi reprezinta electoratul care il sprijina.

Si PNL isi reprezinta in acest moment electoratul?

Incearca, nu pot sa spun ca reuseste. Si modul in care s-a structurat Guvernul ...Va dau un exemplu. Noi ne chinuim sa strangem bani prin Ministerul Finantelor si PSD ii cheltuieste prin Ministerul Bugetului.

Va simtiti pacaliti in urma impartirii portofoliilor?

Mare parte din reprezentantii PNL in Guvern au fost redusi ca si competente. Luati Ministerul Economiei condus de Varujan Vosganian, dar care are doi ministri delegati, fiecare stat in stat. Nu au absolut niciun fel de raport de subordonare fata de Ministerul Economiei.

Sigur fiecare incearca acolo unde este sa obtina rezultatele pe care poate sa le obtina, dar per ansamblu, ca si politica guvernamentala, sunt convins ca e nevoie de mai mult curaj si de o abordare mult mai serioasa a problemei dezvoltarii economice.

Atingerea obiectivului nostru politic din 2014 genereaza conditionalitati care nu ne avantajeaza

M-ati lasat sa inteleg ca liberalii fac concesii de la politica de dreapta si de la reprezentarea propriului electorat. Andrei Chiliman punea concesiile pe seama ambitiilor lui Crin Antonescu, care, spunea domnia sa, distruge partidul pentru a-si atinge scopul. Imparatasiti acest punct de vedere?

Nu. Dl. Chiliman e mai radical decat mine. Eu am fost impotriva constituirii USL. Din motive de filosofie politica, de electorat, dar si pentru modul in care s-a negociat. Puterea unui partid de a genera o politica favorabila pentru Romania si a-si arata valoarea este detinerea Guvernului.

In al doilea rand, in 2012 urmau alegerile parlamentare si constituirea Guvernului, iar cele prezidentiale in 2014. Dumnezeu stie ce se poate intampla intre 2012 si 2014.

Faptul ca atingerea obiectivului PNL este abia in 2014 genereaza in mod firesc o anumita tendinta de a ceda. Daca nu ti-ai atins obiectivul, cedezi pe ici pe colo in structura guvernamentala si in anumite raporturi pentru a mentine sprijinul pentru prezidentiale. Am fost pusi in situatia in care atingerea obiectivului nostru politic din 2014 genereaza conditionalitati care nu ne avantajeaza.

Asta nu inseamna ca dl. Antonescu a facut aceste cedari numai pentru obiectivul de a ajunge presedinte. Cedarile au fost facute de conducerea partidului. Nu i se poate imputa doar d-lui Antonescu. Pana la urma, obiectivul din 2014 este unul de ansamblu al PNL. Cred ca era nevoie de o atitudine mult mai hotarata in special la asezarea Guvernului.

Sistemul de putere, nu cel formal, usor, usor se transfera de la Basescu spre Ponta.

Coabitarea dintre palate pare tot mai armonioasa. Cel putin la investirea noului ministru al Justitiei, am vazut o mare relaxare. Va deranjeaza?

Chiar am urmarit, "m-am umplut de nervi" vazand jovialitatea, veselia si atmosfera aproape cordiala care domnea intre ministrii Cabinetului Ponta, Basescu si consilierii prezidentiali.

Au fost si ministri liberali acolo.

Din pacate, a fost si un ministru liberal. Numai unul. Si m-a bucurat ca dl. Antonescu a plecat mai repede, se vedea ca nu se simte in largul lui. Bun, trebuie sa colaborezi institutional, dar asta nu inseamna sa te bati pe burta si sa te tragi de bretele. Trebuie sa pastrezi o distanta, sa tratezi cu o anumita demnitate. Sa nu uitam, oamenii nu voteaza numai pozitiv.

Nici in colegiul meu nu au votat doar pozitiv. Au votat pentru ca nu au mai vrut sa fie Basescu si PDL la putere. O proportie covarsitoare a votat impotriva lui Basescu. Or, tu trebuie sa actionezi conform vointei alegatorilor. Am spus atunci cand Victor Ponta a formulat cele doua propuneri pentru procurorii sefi ca miroase a tradare fata de alegatori.

Exista ipoteza ca dl. Basescu si l-ar fi stabilit drept succesor la viitoarele prezidentiale pe dl. Ponta. Impartasiti aceasta suspiciune?

Din pacate, ceea ce vad este ca sistemul de putere, nu cel formal, la vedere, usor, usor se transfera de la Basescu spre Ponta. Servicii de informatii, parchete, ANI... Mai bine propui doi procurori neacceptati de presedinte. Ti-o propun pe Kovesi ca sa mi-l propui pe Nitu care fusese respins de CSM mi se pare ca in talcioc.

Noi am pierdut Ministerul Justitiei, nu am renuntat la el

Regretati ca PNL a renuntat la Ministerul Justitiei?

Eu nici acum nu inteleg. Mi s-a spus de catre colegi ca am renuntat la Ministerul Justitiei in baza unei negocieri pentru a obtine alt minister. Pana una alta, noi am pierdut Ministerul Justitiei, nu am renuntat la el, si nu stiu daca asta a fost intelegerea si daca nu cumva din nou ni s-a fortat mana.

Pe de alta parte, unul dintre atributele cele mai importante ale ministrului Justitiei este acest drept de a propune procurorii sefi, daca l-ai lipsit de acest atribut ii lipseste o parghie esentiala.

De ce sa se mai duca un ministru propus de PNL acolo ca sa lucreze cu niste oameni cu care nu e de acord. Ca sa raspunda pentru MCV, evident. Si sa aflu ca ajunge ministrul Justitiei un coleg de promotie al d-lui Ponta care e si ruda prin alianta cu dl. Ponta.. Nu mai zic si de altele.

Partenerul ne-a invitat pe noi la bal, dar danseaza cu Basescu

Ar fi avut PNL solutii pentru Justitie?

Cum sa nu? Cinci ministri de Justitie.

Cine?

Nu vreau sa pun oamenii in situatii neplacute.

Urmeaza probabil o scadere a cvorumului de prezenta necesar pentru validarea referendumului. V-ati dori o noua suspendare?

Daca toti oamenii lui Victor Ponta fac apologia coabitarii... Noi ne dorim. Cu cat Romania scapa mai repede de Basescu, cu atat mai bine. Si nu pentru ca prima sansa o are Crin Antonescu, ci pentru ca Basescu e un rau absolut, un individ care si-a pierdut complet increderea, nu mai are legitimitate si face rau Romaniei. Dar ca sa poti sa realizezi aceasta demitere, trebuie sa ai si partenerul. Iar partenerul mi se pare ca ne-a invitat pe noi la bal, dar danseaza cu Basescu.

Am serioase indoieli in privinta sprijinului pe care il va acorda PSD pentru candidatura lui Crin Antonescu

La congresul extraordinar al PNL din 2009, cand Calin Popescu Tariceanu a fost inlocuit cu Crin Antonescu, ati jucat un rol esential. Regretati optiunea de atunci?

Convocarea congresului extraordinar, in care am avut intr-adevar un rol important, s-a facut din motive foarte serioase. PNL scazuse, eram ciuca batailor pe toate televiziunile, dl. Tariceanu nu era atunci un candidat prezidential care sa poata intra in competitie cu sanse.

Si starea de spirit din partide era rea. Motivele au fost serioase. Astazi as actiona la fel. Sigur ca putina lume cunoaste toate subtilitatile convocarii acelui congres. In prima faza nu era dl. Antonescu candidat la presedintia partidului, dar dupa ce si-a anuntat candidatura, cineva a trebuit sa cedeze.

Cine?

Se stie, daca urmariti declaratiile in succesiunea lor. Nu mai are importanta. Daca as fi in aceeasi situatie, as face acelasi lucru. Pe de alta parte, lui Calin Popescu Tariceanu i-a priit. Nemaifiind presedinte de partid, nefiind o tinta pentru adversari, pentru media, nefiind obligat sa candideze la presedintie intr-un moment nepotrivit, deci fiind ferit de balacareala, a fost reevaluat de oameni. Ei au reevaluat guvernarea Tariceanu care a adus dinamica economica si prosperitate.

Astazi PNL, in afara de dl Crin Antonescu, care are acest privilegiu pentru ca este sustinut de PSD, PNL mai are cel putin doi candidati la presedintie. Dl. Tariceanu si dl. Iohannis. Cel putin doi, ar mai exista oameni cu potential. Dl. Antonescu are avantajul ca este presedintele partidului care a fost reales fara probleme, e adevarat ca a facut congresul in cel mai favorabil moment cand avea toate atuurile. A candida impotriva lui punea in discutie sanatatea mintala a celui care l-ar fi contracandidat.

Dar conjunctura se schimba. Am serioase indoieli in privinta sprijinului pe care il va acorda PSD pentru candidatura lui Crin Antonescu. Deja cauta si inventeaza pretexte ca sa nu se tina de cuvant. Sa dea Dumnezeu sa nu am dreptate, dar cunosc bine PSD.

Dl. Antonescu poate castiga prezidentialele fara sustinerea PSD?

Cu o strategie potrivita, da. Eu l-am auzit spunand ca daca va fi sa depinda de electoratul PSD nu va candida. Ceea ce eu, per a contrario, trag concluzia ca e determinat sa candideze si fara sprijinul PSD. Este prematur sa faci calcule, sa faci strategii, dar cred ca PNL trebuie sa fie pregatit sa-si atinga obiectivul in 2014 indiferent de conjunctura politica.

Nu mi se pare ca PDL s-a desprins de Traian Basescu

Deci va temeti ca proiectul USL nu va rezista pana la prezidentiale?

Am facut deja risipa de vorbe.

Daca se va intampla asta, acum ca PDL s-a desprins de Traian Basescu, ati putea vedea in democrat liberali potentiali aliati?

Mie nu mi se pare ca s-a desprins. Ca se mai cearta EBa cu Raluca Turcanu, Udrea cu Blaga, nu mi se pare. Deocamdata PDL are de ispasit o vina fundamentala fata de romani, intoarcerea Romaniei cu 20 de ani in urma, sfidarea, aroganta, sa ne aducem aminte. Sa mai stea in purgatoriu si sa reflecteze asupra a ceea ce inseamna dreapta politica in Romania si Europa.

Nu mi se pare suficient sa fii membru in PPE ca sa fii de dreapta. In 3 ani, cat s-au aflat la butoane, nu a fost aplicata nicio masura de dreapta. Restrangerea puterii de cumparare, combinata cu cresterea TVA, taxe si impozite locale, acumularea de datorii fara sa folosesti resursa financiara pentru investitii pentru plati curente.

Acum se intampla lucruri diferite, desi PNL e la guvernare?

Nu se intampla. Increderea se castiga greu, dar se recastiga si mai greu. E greu sa convingi investitorii ca aici merita sa faci profituri.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Ludovic Orban Victor Ponta guvern, #Crin Antonescu candidatura PSD , #PNL