Ludovic Orban, singura sansa a liberalilor?

Luni, 15 Mai 2017, ora 13:55
11717 citiri
Ludovic Orban, singura sansa a liberalilor?

La 53 de ani, si-a anuntat candidatura la presedintia PNL. De aceasta data, nu cred ca va mai putea fi oprit.

In ciuda eforturilor facute de Cristian Busoi, un politician tanar, europarlamentar, care a investit mult in politica, dar lipsit de consistenta si credibilitate, cele mai multe sanse de a ajunge viitorul presedinte al PNL le are, in acest moment, domnul Orban.

Trebuie spus faptul ca fostul viceprimar al Capitalei a fost marginalizat in PNL odata cu venirea lui Klaus Iohannis la carma partidului.

Cei doi n-au reusit sa gaseasca o cale de comunicare. Anul trecut, presedintele Romaniei a sustinut candidatura lui Cristian Busoi la Primaria Capitalei, desi activul de partid il nominalizase pe Ludovic Orban.

Problemele cu Justitia l-au facut pe acesta sa se retraga. O acuzatie despre o eventuala cumparare netransparenta de spatiu publicitar la o televiziune de stiri a dus la declansarea unei cercetari penale. Pana acum, a fost achitat in prima instanta.

Acel moment al retragerii lui Orban din cursa pentru Primaria Capitalei a insemnat inceperea unei crize nesfarsite in PNL, o criza care nu s-a incheiat nici dupa infrangerea catastrofala de la alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Toate solutiile politice alese de conducerea PNL au fost un dezastru, iar lipsa de lidership a insemnat pierderea puternica a influentei politice.

Cristian Busoi, cu toata ambitia personala de neostoit, nu cred ca poate oferi o perspectiva liberalilor. Are o personalitate firava, e lipsit de anvergura si nu poate trage partidul.

E nevoie de un pact politic intre liberali si Klaus Iohannis

Ludovic Orban nu e un politician perfect, dar acum il vad ca fiind singurul in masura sa scoata PNL din actuala criza. Are profilul unui lider politic care e acceptat atat de electoratul urban, din clasa de mijloc, anti-PSD, cat si de primarii liberali din mediul rural si alegatorii din comunitatile mici.

In opinia mea, o intelegere politica solida intre Orban si Klaus Iohannis ii poate oferi ultimului un nou mandat de presedinte in 2019, iar lui Orban un mandat de prim-ministru in 2020, la alegerile parlamentare.

O intelegere in care ambele parti au de castigat, iar ambii lideri au ceva de dovedit, dar sunt, in acelasi timp, obligati sa lucreze impreuna. Astfel de asezari pe aceeasi linie ale intereselor personale ale liderilor cu interesele organizatiei politice se petrec destul de rar, acum ramane ca liberalii sa foloseasca aceasta oportunitate de a castiga din nou presedintia, avand sanse sa confirme si in alegerile parlamentare.

Trebuie precizat ca mai e mult pana la atingerea unor astfel de obiective, dar cred ca posibila venire a lui Orban la conducerea PNL reprezinta primul pas pentru liberali de a intra pe un drum spre victorie.

Orban are un profil de "mascul alfa" construit in timp, prin vechime in partid, prin functiile publice detinute, prin discursul direct si, de multe ori, contondent la adresa inamicilor politici.

E un politician extrem de mediatizat si recunoscut ca marca politica de catre toate mediile sociale din Romania.

In cazul in care va castiga, acesta trebuie sa-si construiasca un puternic discurs anti-PSD, unul anticoruptie si unul de reunificare a partidului, impunand criterii stricte de etica si performanta politica la nivelul partidului.

Va fi interesant de urmarit cum se va raporta Orban la lupta impotriva coruptiei, el insusi fiind judecat pentru asa ceva.

Dar faptul ca s-a retras din cursa pentru primarie si s-a prezentat in fata anchetatorilor fara a se victimiza ar putea sa reprezinte un atu pentru a-si contura un profil de lider trecut prin toate experientele, hotarat sa schimbe destinul politic al Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Orban Iohannis liberali, #Orban presedinte PNL, #Orban cercetat DNA , #PNL