Opinie politica: Ludovic Orban si misiunea de a reideologiza PNL

Autor: Valentin Stefan - specialist in due diligence
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 08:07
6089 citiri

Ludovic Orban este marele favorit la castigarea alegerilor interne pentru presedintia PNL. Pe 17 iunie liberalii din toata tara vor decide daca vor sa continue pe calea reformarii propriului partid si implicit a intregii clase politice romanesti sau daca se vor apropia si mai mult de stilul PSD.

Contracandidatul lui Ludovic Orban, Cristian Busoi, se sprijina in special pe propriile organizatii locale sau pe relatiile personale cu unii lideri PNL din tara.

In schimb, Ludovic Orban este sustinut de majoritatea organizatiilor judetene (27 conform propriilor spuse sau 75% conform primarului de Alba Iulia Mircea Hava) dar, mai important, Ludovic Orban se bucura de sprijinul unora dintre cei mai emblematici lideri PNL in special din zona Transilvaniei precum Ilie Bolojan de la Oradea.

Mediul politic romanesc trece printr-o perioada de transformari profunde si reinnoirea clasei politice este un proces incet cu multe convulsii sociale. Reformarea clasei politice incepe de la reformarea partidelor iar tolerarea coruptiei in randurile membrilor, subiect foarte popular in ultimii ani, dar si acceptarea unui pragmatism dus la extrem fara a proteja principiile si valorile ideologice sunt primele probleme care trebuie ameliorate pentru recastigarea increderii romanilor in sistemul democratic.

PNL este cel mai important partid care se straduieste sa se reformeze. Ca orice organizatie cu sute de mii de membri, acest proces este greoi si imposibil de acceptat unanim.

Deseori se intampla sa auzim ca PNL e un partid pe cale de disparitie si va avea soarta PNTCD; PNL este la fel de corupt ca PSD; PNL si-a epuizat resursa de lideri; Cu PNL in degringolada si cu alte partide jucand un rol nesemnificativ pe scena politica, PSD va domni asupra Romaniei multe cicluri electorale de acum inainte.

Aceste opinii alarmiste au impanzit spatiul public si s-au intensificat dupa alegerile din decembrie 2016. Chiar daca este usor de imbratisat acest fatalism, trebuie constientizat ca doar PNL are resursele necesare sa reduca influenta PSD pe termen scurt. Din fericire, sunt suficienti lideri in PNL care pot sa reformeze partidul si care merita incredere.

Ludovic Orban a ramas fidel principiilor liberale chiar si atunci cand partidul accepta compromis dupa compromis. A fost singurul liberal care a votat impotriva constituirii USL chiar daca aproape 200 de liberali au votat pentru constituirea aliantei. In plus, a candidat de 3 ori pentru functia de presedinte al PNL si, desi a pierdut de fiecare data (2002 impotriva lui Theodor Stolojan, in 2010 impotriva lui Crin Antonescu si in 2014 impotriva Alinei Gorghiu), nu a renuntat la partidul in care se afla inca de la inceputul anilor '90.

Mai multe articole aparute in publicatii nationale au exprimat o opinie sceptica la adresa capacitatii lui Ludovic Orban de a continua reforma PNL si de a recastiga increderea electoratului. Cel mai des argument folosit este ca Orban nu ar fi castigat nicio batalie electorala majora.

Intr-un sistem electoral cu multe ambiguitatii, criteriul confirmarii electorale nici nu ar trebui luat in considerare pentru confirmarea unui lider. Intr-o societate in care votul politic e poate cel mai important factor in influentarea rezultatului alegerilor, iar vectorii de influenta tind sa raspunda doar la stimuli materiali, e mai degraba un lucru pozitiv neconfirmarea prin vot.

Sunt nenumarate exemple in care politicieni profund compromisi au fost validati la urne. Primarul de Baia Mare Catalin Chereches a castigat mandatul de primar aflandu-se in inchisoare si este, poate, cel mai relevant exemplu pentru o confirmare prin vot pe care nu ne-o dorim in Romania.

Dar greul mandatului lui Ludovic Orban nu tine de critici superficiale, ci mai degraba de consolidarea PNL. Procesul de fuziune cu PDL trebuie finalizat cat mai curand pentru a oferi coeziune partidului si continuitate. Ludovic Orban va avea misiunea ingrata de a revitaliza ideologic partidul si de a indeparta cat mai multi dintre liberalii pragmatici.

Nu in ultimul rand, PNL va trebui sa-si recapete vocea si sa se comporte ca un partid istoric care cunoaste foarte bine trecutul politic romanesc si vine cu o viziune pe termen lung pentru bunastarea cetatenilor pe care vrea sa-i reprezinte. Programe politice scrise pe genunchi si pline de generalitati sunt omniprezente in mediul politic romanesc. O viziune pe termen lung pentru dezvoltarea Romaniei nu exista la niciunul dintre partidele parlamentare si nici macar la PNL.

Cei care propovaduiesc sfarsitul PNL pun prea mult accent pe neputinta si refuza sa observe ca Romania are nevoie de PNL poate mai mult decat PNL are nevoie de Romania. PNL isi poate gasi linistit locul in cartile de istorie dupa ce a servit tara mai bine de un secol, dar Romania nu-si permite sa ingroape singurul partid care are capacitatea organizatorica sa opreasca ofensiva PSD asupra statului de drept si sa reinsufleteasca tanara democratie romaneasca.

Iar dintre toti cei care s-au inscris in cursa pentru sefia PNL, Ludovic Orban are cele mai mari sanse, in acest moment, sa revitalizeze PNL pentru binele Romaniei.

Valentin Stefan este specialist in due diligence, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR. Este licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti si are un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill. Valentin este originar din Bolintin Vale si locuieste in Washington DC.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



USR, demersuri pentru salvarea patrimoniul arhitectural al Constanței
USR, demersuri pentru salvarea patrimoniul arhitectural al Constanței
În urma demersurilor repetate făcute în ultimii doi ani de consilierii și parlamentarii USR Constanța, Ministerul Culturii a emis ordinul de clasare a Vilei Reginei Maria din Mamaia (fostul...
Scandal în AUR. Acuzațiile grave ale unui fost membru: „Simion, susținut de servicii / Târziu a refuzat să ia atitudine când a trebuit"
Scandal în AUR. Acuzațiile grave ale unui fost membru: „Simion, susținut de servicii / Târziu a refuzat să ia atitudine când a trebuit"
În 2020, AUR surprindea România, prin ascensiunea puternică în Parlament. Aproape 10% a obținut formațiunea creată de George Simion și Claudiu Târziu, proiect politic ce pare că se află...
#Ludovic Orban presedinte PNL, #alegeri presedinte PNL , #PNL
  1. USR, demersuri pentru salvarea patrimoniul arhitectural al Constanței
  2. Scandal în AUR. Acuzațiile grave ale unui fost membru: „Simion, susținut de servicii / Târziu a refuzat să ia atitudine când a trebuit"
  3. Elena Lasconi anunță că USR a terminat de scris moțiunea de cenzură. Mesajul special pentru Ciucă: „Sunteţi cu românii sau cu Ciolacu”?
  4. Mihai Tudose, ironii la adresa lui Nicolae Ciucă: „Ăsta ne bagă în război convins că a semnat pacea!”
  5. Ce a discutat Diana Șoșoacă cu Marcel Ciolacu și Mircea Geoană. I-a sunat în timp ce transmitea live online VIDEO
  6. PSD anunță că va vota modificările legislative privind militarii pensionari: ”Singurii care sabotează rezolvarea situaţiei sunt chiar liberalii”
  7. PNL îi cere lui Marcel Ciolacu să voteze proiectul „blocat la Comisia juridică”, care ar fi prevenit scandalul Nordis
  8. Ciolacu respinge ideea fraudării alegerilor de către PSD. Argumentul său este ministrul de Interne PNL Cătălin Predoiu
  9. Ciolacu anunță că Executivul lucrează în continuare, în ciuda tensiunilor din coaliție: „Un Guvern funcţionează cu miniştri, nu cu preşedinţii de partid”
  10. România primește o finanțare de aproape 500 de milioane de euro pentru situațiile de urgență. Un nou ajutor pentru familiile afectate de inundații din Galați și Vaslui