Orban ii raspunde lui Tariceanu, care vrea sa amane localele: El vrea sa ramana senator pentru tot restul vietii

Luni, 02 Martie 2020, ora 14:50
7114 citiri
Orban ii raspunde lui Tariceanu, care vrea sa amane localele: El vrea sa ramana senator pentru tot restul vietii
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul interimar Ludovic Orban a reactionat, luni dupa-amiaza, la ideea lansata de Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, de a amana alegerile locale din cauza epidemiei cu noul coronavirus.

Orban sustine ca Tariceanu vrea sa ramana senator pentru tot restul vietii.

"Din punctul de vedere al dlui respectiv, nu ar mai trebui sa se faca scoala, nu ar mai trebui sa se organizeze meciuri, ar trebui sa nu se mai duca lumea la cumparaturi. Sigur, la cum arata azi ce a mai ramas din formatiunea sa (ALDE -n .red.), el si-ar dori sa nu mai fie alegeri niciodata si sa fie senator pentru tot restul vietii. Acest lucru nu se poate.

In democratie exista alegeri, oamenii trebuie sa decida reprezentantii in administratia locala, in Parlament", a spus seful liberalilor, luni, dupa Biroul Executiv al PNL.

Replica lui Tariceanu

La scurt timp dupa declaratia premierului interimar, fostul sef al Senatului a venit cu precizari pe contul sau de Facebook.

"Am vazut ca a produs multa valva afirmatia mea de ieri (duminica - n.red.) legata de posibila amanare a alegerilor locale. Ceea ce am spus este in stransa legatura cu obsesia PNL si a lui Klaus Iohannis pentru organizarea de alegeri anticipate, pentru ca sceneta cu Guvernul Citu nu pacaleste pe nimeni: PNL nu isi va vota propriul guvern. Nu l-au votat pe Orban, il voteaza pe Citu? Sa fim seriosi.

Dar sa revenim la alegerile locale. In conditiile in care toate statele lumii fac eforturi pentru a limita raspandirea coronavirusului si masurile principale sunt cele de carantina, inconstientii veseli de la PNL si Cotroceni pare ca fac totul ca virusul sa se raspandeasca peste tot", a scris Tariceanu pe reteaua sociala.

El sustine ca, in timp ce zeci de state de pe toate continentele interzic manifestarile publice, Guvernul vrea alegeri anticipate.

"Zeci de state de pe toate continentele interzic manifestarile publice, se anuleaza meciuri de fotbal sau se joaca fara spectatori, iar marii artisti isi anuleaza concertele, totul ca parte a efortului de a nu aduna prea multi oameni impreuna si a facilita raspandirea virusului. Japonia si Comitetul International Olimpic iau in calcul amanarea Jocurilor Olimpice care ar trebui sa inceapa pe 24 iulie si zeci de curse aeriene sunt anulate in fiecare zi.

In aceste conditii cei care ar trebui sa guverneze tara vor sa puna de niste alegeri anticipate pentru Parlament care, in mod normal, ar trebui sa se desfasoare in toamna, in speranta ca vor castiga niste locuri suplimentare in viitorul Legislativ si ca se vor mentine la putere, fara sa le pese de eventuale consecinte. Pentru ca, mergand pe logica lor, scopul lor scuza mijloacele pe care le folosesc", a mai scris acesta.

Astfel, Tariceanu face "un scurt rezumat" pentru "cei care nu au imaginea organizarii unor alegeri".

"Sunt peste 18.000 sectii de votare, fiecare cu cel putin 7-8 membri in sectie si vreo 3-4 observatori. Asta inseamna rapid vreo 180-200.000 de persoane care vor manipula cele 18 milioane de buletine de vot si vreo 150.000 de stampile care vor trece de la o persoana la alta. Apoi, in fiecare sectie de vot vor ajunge in jur de 1.000 de persoane. Ulterior, se vor numara buletinele si se vor transporta la centru etc.

Poate cineva sa-si imagineze care ar fi efectul in lant a doar 100 de persoane infectate care transmit boala la alte cateva sute, care la randul lor se duc acasa si transmit la alte cateva mii si tot asa...? Romania ar deveni peste noapte o tara prizoniera a virusului si abia atunci am incepe sa avem probleme (...)

Oare stiu expertii PNL si cei ai dlui Iohannis ce se va intampla cu virusul in 2-3 luni? As zice ca habar nu au pentru ca nimeni nu stie cum va evolua. Asa cum nu au avut habar cum sa reactioneze pentru prevenirea si limitarea extinderii virusului. Si daca nu stim ce se va intampla de ce fortam aceste alegeri?", sustine seful ALDE.

El mai evoca si faptul ca majoritatea sectiilor de votare sunt organizate in unitati de invatamant, ceea ce ii expune pe copii la coronavirus.

"Asta este explicatia pentru afirmatia mea. Alesii nostri locali isi vor termina mandatele la mijlocul lunii Mai. In loc sa ne aruncam cu capul in zid pentru a organiza alegeri anticipate mai bine sa vedem daca avem solutii constitutionale care sa prelungeasca mandatul alesilor locali pentru a putea organiza alegerile in conditii de siguranta.

PS. Nu vreau sa insist pe faptul ca peste 90% din sectiile de votare din Romania se organizeaza in incinta scolilor si a doua zi dupa alegeri copiii si nepotii nostri merg in salile prin care au trecut mii de oameni. Va simtiti in siguranta pentru copiii nostri? Eu nu!", conchide Tariceanu.

Amanarea alegerilor locale

Amintim ca Tariceanu a spus, duminica seara, ca alegerile locale ar trebui amanate pana dupa stingerea epidemiei de coronavirus.

"Vedem o serie de riscuri si amenintari, in principal ma refer la epidemia de coronavirus si stau sa ma intreb si va rog sa va ganditi si dumneavoastra ce-ar insemna in perioada asta, in care epidemia de coronavirus incepe sa se extinda, sa facem alegeri.

Imaginati-va puhoiul de oameni care merge la sectii, unde trebuie sa dai actul de identitate, sa dai stampila, va imaginati ca cineva le sterilizeaza. Un mediu perfect de raspandire a epidemiei", a spus Tariceanu, la Romania TV.

Detalii aici - Tariceanu vrea amanarea alegerilor locale pe motiv de coronavirus: Un mediu perfect de raspandire a epidemiei

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Orban Tariceanu amanat alegeri locale , #PNL
Comentarii
Poza Sokratis
Sokratis
rank 5
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
SICA, taricelu' ti-a cerut post de vice-presedinte si nu i-ai dat!?!