Orban, dupa invalidarea Codurilor Penale de catre CCR: Trebuie respinse in integralitate de Parlament

Luni, 29 Iulie 2019, ora 17:50
3450 citiri
Orban, dupa invalidarea Codurilor Penale de catre CCR: Trebuie respinse in integralitate de Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

LideruL PNL Ludovic Orban afirma, dupa ce Curtea Constitutionala a respins modificarile Codului Penal si Codului de procedura penala, ca ambele proiecte legislative trebuie respinse in ansamblul lor de Parlament si cere liderilor PSD si ALDE "sa anunte inca de astazi abandonarea agendei infractorilor".

"Decizia Curtii Constitutionale in privinta modificarilor aduse Codului Penal si a Codului de Procedura Penala reprezinta o victorie amara dupa asaltul dat in ultimii ani de zile de coalitia PSD-ALDE in favoarea infractorilor. Sesizarea noastra si a Presedintelui Klaus Iohannis, depusa alaturi de ceilalti colegi din Opozitie a fost admisa asa cum era firesc sa se intample si cum era de asteptat pentru orice magistrat responsabil in exercitiul functiei de judecator constitutional.

In urma deciziei de astazi a CCR ambele proiecte legislative trebuie respinse in ansamblul lor de Parlament, ceea ce recomanda si Comisia de la Venetia in raportul realizat asupra modificarilor aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala. Eventualele ajustari aduse legislatiei trebuie sa faca obiectul unui nou proiect de lege, supus consultarii si dezbaterii publice, in care sa se tina cont in mod real de observatiile profesionistilor", considera Orban.

El solicita liderilor PSD si ALDE "sa anunte inca de astazi abandonarea agendei infractorilor, respectiv respingerea proiectelor de modificare a Codurilor penale si abandonarea tuturor celorlalte proiecte legislative toxice venite sa favorizeze persoane condamnate sau aflate in curs de cercetare penala".

In opinia liderului liberal, exista in vigoare modificari aduse legislatiei care servesc infractorilor, fie in mod direct, cum este cazul Legii recursului compensatoriu, fie in mod indirect, cum este cazul Sectiei Speciale pentru anchetarea magistratilor.

"Toate aceste orori legislative trebuie corectate in cel mai scurt timp, insa pentru acest lucru este nevoie ca parlamentarii PSD si ALDE sa admita ticalosiile la care au fost partasi, lasand victimele fara protectie si aparare in fata agresorilor si criminalilor, si macar in ultimul ceas sa inteleaga ca se afla in serviciul poporului si nu a propriei persoane", conchide Ludovic Orban.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins luni modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Pana acum, CCR a amanat de sapte ori sa se pronunte in acest caz.

Principala obiectie a judecatorilor CCR a fost aceea ca legile de modificare a Codurilor Penale nu au fost puse in acord cu decizii anterioare ale Curtii.

Vezi si Prima reactie a presedintelui Iohannis dupa invalidarea Codurilor Penale de catre CCR

#reactie PNL decizie CCR coduri, #CCR modificare coduri penale PNL , #PNL