Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

PNL va ataca la CCR hotararea de infiintare a Comisiei privind SPP

Joi, 15 Februarie 2018, ora 23:25
1761 citiri
PNL va ataca la CCR hotararea de infiintare a Comisiei privind SPP
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele PNL Ludovic Orban a precizat, joi, ca PNL va ataca la CCR hotararea de infiintare a Comisiei parlamentare de ancheta privind activitatea directorului SPP, aratand ca SPP este o institutie importanta, iar majoritatea PSD-ALDE nu poate face "balci" din aceasta comisie.

"Aici, daca nu se trezesc si nu se linistesc, evident, din nou, vom ataca la CCR hotararea de infiintare a Comisiei, pentru ca daca nu avem capacitatea sa-i convingem prin argumente, avand o majoritate parlamentara, ne ramane aceasta cale. (...) Nu poti sa faci un balamuc din povestea asta si sa te apuci acum sa speli rufele in public sau sa faci o comisie de ancheta pe niste chestiuni care nu au absolut nicun fel de fundament", a spus Orban la Realitatea Tv.

"Le atrag din nou atentia acestor oameni - nu poti sa faci un balci din aceasta Comisie de ancheta. SPP este o institutie extrem de importanta, este o institutie cu o structura militara, este o institutie care are niste reguli de functionare extrem de stricte", a adaugat liderul PNL.

Birourile permanente reunite ale celor doua Camere au decis, joi, sa convoace plenul comun martea viitoare, la ora 14.00, pentru a se pronunta prin vot asupra proiectului de hotarare de infiintare a Comisiei parlamentare de ancheta privind verificarea activitatii directorului SPP.

Potrivit proiectului de hotarare prezentat joi in sedinta Birourilor permanente reunite, aceasta comisie se va numi "Comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea activitatii directorului SPP, domnul Lucian Pahontu Silvan, si a modului in care este posibil ca acesta sa fi implicat institutia in activitati care exced cadrul legal de functionare".

Printre obiectivele fixate in proiectul de hotarare se enumera "determinarea implicarii directorului SPP in influentarea unor decizii politice sau in plan politic", precum si "verificarea unei eventuale modalitati de implicare a SPP in activitati care exced cadrul legal de functionare de catre directorul institutiei".

Alte obiective vizeaza verificarea rapoartelor de activitate a directoului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor incheiate cu alte institutii, verificarea modului si a criteriilor in care au fost desemnati ofiterii de protectie a demnitarilor.

Idetificarea numarului de mandate de supraveghere video-audio solicitate si identificarea numarului de mandate efectiv obtinute de la procuror sunt alte obiective fixate.

Un alt obiectiv vizeaza determinarea numarului de acte de constatare intocmite care au fost folosite ca mijloace de proba in cauze aflate in stadiul de cercetare penala sau in fata instantelor judecatoresti.

Existenta unor verificari in ultimii cinci ani referitoare la achizitii publice si la fondul operativ, din partea Curtii de Conturi sau a altor institutii, este un alt obiectiv.

Comisia este formata din 15 membri, astfel: 7 PSD, 3 PNL, 1 USR, 1 UDMR, 1 ALDE, 1 PMP, 1 minoritati. Presedinte comisiei este de la PSD, vicepresedintele de la PNL, secretarul de la ALDE.

Iohannis: SPP este un corp de profesionisti. Demersul din Parlament mi se pare o aflare in treaba politicianista

SPP este un corp de profesionisti, care fac o munca foarte buna si foarte grea, a declarat, joi seara, presedintele Klaus Iohannis in cadrul unei conferinte de presa.

Seful statului a precizat ca Serviciul de Paza si Protectie este apreciat nu doar de el, ci si de multi altii, printre care ONU.

"Am o opinie destul de clara despre SPP si activitatea SPP, incepand de la director pana la ultimul angajat. E un corp de profesionisti, care fac o munca foarte buna, foarte grea. Ii apreciez nu numai eu, si multi altii ii apreciaza. De exemplu, ONU apeleaza frecvent la SPP pentru protectia unor demnitari trimisi in zone complicate", a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului a mai spus ca activitatea SPP este analizata de CSAT, iar infiintarea comisiei parlamentare de ancheta legata de activitatea Serviciului i se pare "o aflare in treaba politicianista".

Cum a pornit scandalul cu SPP

Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat in mod repetat pe seful SPP, Lucian Pahontu, ca se implica in politica, la un moment dat spunand despre el ca este un personaj veninos.

Liviu Dragnea nu excludea posibilitatea existentei unui scenariu vehiculat de presa si analisti, conform caruia Sorin Grindeanu si Mihai Tudose ar fi avut "relatii stranse cu persoane din zona serviciilor secrete".

Totodata, imediat dupa investirea Guvernului Dancila, Dragnea afirma ca vicepremierul Paul Stanescu a denuntat o propunere venita din partea lui Lucian Pahontu, sef al SPP.

Ulterior, premierul Viorica Dancila si ministrii din Cabinet au renuntat la protectia SPP, in contextul acuzatiilor liderului PSD Liviu Dragnea la adresa lui Lucian Pahontu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#comisie ancheta SPP, #CCR comisie SPP , #PNL