PNL va inainta o actiune in instanta impotriva Avocatului Poporului

Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:55
3220 citiri
PNL va inainta o actiune in instanta impotriva Avocatului Poporului
Foto: Arhiva Ziare.com

PNL va inainta o actiune in instanta impotriva Avocatului Poporului pentru a-l obliga sa sesizeze OUG privind masurile fiscale la CCR. El a mai spus ca va cere Curtii Constitutionale sa oblige Avocatul Poporului sa ceara control de constitutionalitate prealabil in cazul ordonantelor de urgenta.

"Am luat decizia in Biroul Executiv de a finaliza pana la sfarsitul saptamanii viitoare o actiune in contencios impotriva Avocatului Poporului pentru a-l obliga sa atace aceasta OUG (114/2018 privind implementarea unor masuri fiscale) la CCR.

De asemenea, intentionam in cursul acestei actiuni pe care o declansam in contenciosul administrativ sa invocam o exceptie de neconstitutionalitate privitoare la legea Avocatului Poporului, astfel incat sa determinam CCR sa se pronunte asupra obligativitatii Avocatului Poporului de a declansa controlul de constitutionalitate prealabil in cazul OUG emise de Guvern, deoarece in asezamantul constitutional actual singura institutie care poate declansa acest control este Avocatul Poporului, iar pana astazi Avocatul Poporului a refuzat sistematic sa declanseze acest control de constitutionalitate", a declarat liderul PNL, marti, dupa sedinta Biroului Executiv al partidului.

Ludovic Orban a precizat ca exceptia de neconstitutionalitate pe care PNL o va invoca in timpul procesului va determina CCR sa analizeze atributia Avocatului Poporului de a sesiza Curtea cu privire la ordonantele de urgenta.

"Noi am sesizat Avocatul Poporului, care fundamentat, cu argumente, aratand care sunt criticile noastre de neconstitutionalitate legate de continutul acestei OUG, sa sesizeze CCR.

In paralel inaintam o actiune in instanta, care sa oblige Avocatul Poporului sa sesizeze CCR si, de asemenea, intentionam in cursul acestui proces, ca se pot invoca exceptii de neconstitutionalitate pe parcursul proceselor, sa invocam o exceptie de neconstitutionalitate care sa determine CCR sa se pronunte asupra modului de interpretare a acestui atribut al Avocatului Poporului, care este singura institutie care poate declansa controlul de constitutionalitate prealabil in cazul OUG adoptate de Guvern.

De asemenea, am solicitat in cazul OUG 114, in cadrul sesiunii extraordinare sa fie inclusa pe ordinea de zi, sa fie dezbatuta in procedura de urgenta, astfel incat fie sa o respingem, fie in cazul in care nu reusim respingerea ei sa o putem ataca la CCR ca si grup parlamentar al PNL", a adaugat Orban.

Liberalii au solicitat, vineri, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala referitor la ordonanta de urgenta adoptata de Guvern care prevede introducerea unor masuri fiscale, printre care si "taxa pe lacomie" pentru banci.

Unul dintre argumentele oferite de PNL este inexistenta urgentei unei asemenea masuri.

De asemenea, liberalii motiveaza ca ordonanta de urgenta care instituie mai multe taxe, justificata de Guvern prin necesitatea implementarii programului de guvernare, nu creeaza situatia extraodinara care sa impuna o astfel de OUG.

Guvernul a adoptat pe 21 decembrie OUG 114/2018 care prevede implementarea unor masuri fiscale, intitulata si OUG privind "taxa pe lacomie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PNL instanta Avocatul Poporului Ciorbea OUG, #PNL Ciorbea ordonanta Teodorovici CCR , #PNL