Socul Orban. Pentru cine erau banii?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Aprilie 2016, ora 07:16
17372 citiri
Socul Orban. Pentru cine erau banii?

Ludovic Orban are parte de un final socant de cariera politica.

Daca acuzatia care i se aduce se confirma, si anume ca in luna martie ar fi cerut 50 de mii de euro de la un om de afaceri pentru a plati cu ei doua persoane de la varful unor televiziuni, prostia pe care a facut-o mi se pare stupefianta.

Daca nu din principiu, macar din instinct de conservare, cum sa faci asa ceva cand in jurul tau nu vezi decat capete care cad retezate de DNA, cand aproape nu e zi in care sa nu se ingalbeneasca ecranele?

Cred ca explicatia sta in faptul ca dl Orban era la turatie prea mare. Isi dorea prea mult sa castige. Nu cred ca atat pentru functia in sine, cat pentru a-si lua revansa dupa multe infrangeri, mai ales in partid, care i-au adus eticheta de loser.

Si acum stia, probabil, ca a fost aruncat in arena doar pentru ca trebuia salvat in extremis de la infrangere sigura dl Busoi. In mod evident, dna Gorghiu si dl Blaga nu il sustineau. Si chiar l-au sabotat prin tot felul de decizii politice stupide, de exemplu asaltul cu sabiute de lemn asupra lui Calin Popescu Tariceanu, care nu face decat sa antagonizeze electoratul ALDE.

Cu atat mai mult cred ca a vrut dl Orban sa demonstreze ca poate. Cu orice pret. Si pentru ca a vrut prea mult, a trecut limita si a pierdut tot.

Indiferent de ceea ce a facut sau nu, de remarcat demnitatea cu care s-a comportat dl Orban. Fara istericale, fara victimizari, s-a retras din toate functiile, si-a retras candidatura si a plecat in ploaie.

Ramane sa-si infrunte destinul si sa-si plateasca eventualele erori, dar fara a-si transforma drama intr-un circ.

Probabil ca politica romaneasca ar arata cu mult mai bine daca si ceilalti politicieni s-ar fi comportat la fel atunci cand au fost pusi sub acuzare.

Caderea dlui Orban este un semnal foarte puternic la inceput de campanie pentru toti cei care au pus sau intentionau sa puna mana pe bani. DNA transmite un mesaj de forta si este posibil ca el sa aduca o campanie ceva mai curata.

Daca altfel nu se poate, atunci macar DNA sa reformeze politica romaneasca. Sa faca frica ce nu reusesc principiile.

Pe de alta parte, nu pot decat sa sper ca dl Orban sa colaboreze deplin cu anchetatorii si sa ii conduca spre destinatarii banilor. Pentru ca acesta nu este doar un scandal despre coruptia din politica. Este si un scandal despre coruptia in presa.

"La data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi intrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro in numerar, cu precizarea ca va trebui sa remita banii unor persoane pe care le-a mentionat, cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune, pentru a fi promovata imaginea candidatului", afirma DNA.

Care oameni, care posturi? Mi se pare esential sa aflam, pentru ca trebuie sa inceapa odata si odata si drenarea puroiului din presa. Iar el nu se reduce la niste moguli ajunsi acum fie dupa gratii, fie in apropierea lor. Tine de niste practici care le-au supravietuit si s-au impantenit.

Pur si simplu o politica suportabila este greu de imaginat cu o presa care este actor si beneficiar al marii coruptii. Deci pentru a-si plati campania la care posturi TV ar fi dus dl Orban banii? Care manageri de presa sau care ziaristi au pretins 50 de mii de euro?

Trebuie dat cep si acestui butoi pentru ca altfel nu rezolvam nimic.

Din punct de vedere politic, dl Orban lasa in urma un partid naucit. Situatia este cu atat mai grava cu cat vorbim despre un act de coruptie recent, pe care dl Orban este acuzat ca l-a comis dupa primirea candidaturii. Deci care loveste in plin insasi ideea de reformare post-Colectiv.

Vad ca liderii PNL se grabesc sa puna rapid un inlocuitor din interiorul partidului. Adica graba mare sa trimita pe cineva la moarte?

Din start, in loc de exhibarea panicii, cred ce le-ar fi mai util un mic ragaz pentru masurat, pentru ca situatia lor mi se pare grava. Raul e deja facut si nu mai poate fi schimbat, dar daca mediteaza mai bine poate evita un rau viitor.

Cu un electorat rupt si dupa un asemenea soc, nu vad care liberal, ca se numeste el Predoiu, Saftoiu sau Gorghiu, poate sa vina pe cal alb si sa capteze electoratul nehotarat fara de care PNL nu are cum sa castige.

Ar pleca la lupta impuscat in picior de chiar partid, din start.

De aceea, cred ca liberalii ar avea nevoie de o miscare surprinzatoare si curajoasa, in care sa se uite mai putin la orgoliul de partid si mai mult la situatia grava in care se afla. Degeaba are capra coada in sus daca e raioasa.

Desi e greu, admit, pentru un partid mare sa o faca, o varianta decenta a liberalilor, poate singura, ar fi, de exemplu, sa mearga pe mana lui Nicusor Dan. Nu numai ca in acest fel ar reuni electoratul anti-PSD, dar ar fi face un gest de smerenie in fata unui electorat pe care l-a dezamagit si cu prima, si cu a doua oferta din acest an.

Daca pierd in fata PSD, se numeste infrangere, daca vor castiga, nici nu mai conteaza cu cine au reusit.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Orban suspect DNA, #candidat PNL Bucuresti , #PNL