Ajutor de la Guvern pentru mediul de afaceri: Credite pentru IMM-uri si somaj tehnic platit de stat, dar in anumite conditii

Joi, 19 Martie 2020, ora 11:20
10026 citiri
Ajutor de la Guvern pentru mediul de afaceri: Credite pentru IMM-uri si somaj tehnic platit de stat, dar in anumite conditii

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi dimineata, masurile economice luate de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, el a anuntat ca in sedinta de guvern care a inceput miercuri si s-a terminat joi dimineata, in jurul orei 03:00, a fost adoptata o OUG pentru majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri).

"Prin ordonanta de urgenta, majoram plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. In prima faza cu 5 miliarde de lei, dar suntem pregatiti sa il majoram cu inca 5 miliarde. Garantam credite pentru investitii si capital de lucru.

Dobanda este subventionata 100%, garantia functioneaza pentru 90% din credite in cazul celor de pana intr-un milion (...)

Asiguram rambursarea TVA pana in limita de 9 miliarde de lei pentru a asigura fluxuri de capital", a anuntat prim-ministrul intr-o videoconferinta sustinuta de la Vila Lac 1, unde se afla in izolare.

De asemenea, Orban a mai precizat ca la rectificarea bugetara se va asigura cresterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.

In plus, seful PNL a mai anuntat ca se va asigura si plata somajului tehnic de la buget.

Vezi si:

"O alta masura foarte importanta este aceea de a asigura plata somajului tehnic a angajatilor din bugetul Ministerului Muncii, prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), prin bugetul de somaj.

Foarte multe companii sunt afectate direct si nu au veniturile necesare pentru a asigura plata angajatilor si exista riscul ca ei sa fie trimisi in somaj, dati afara. Platim 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe tara.

Avem doua categorii de angajatori: Prima e cea afectata direct de masuri restrictive dispuse de autoritati (hoteluri, restaurante, cafenele, spectacol). Angajatii vor beneficia de plata cu 75%. A doua categorie - companiile care nu au fost afectate direct de masuri restrictive, ci de diferite consecinte ale epidemiei.

In acest caz, companiile vor trebui sa depuna o declaratie pe proprie raspundere si conditia de acordare e sa le fi scazut veniturile, cifra de afaceri, cu cel putin 25%.

Am luat decizia de a sustine plata somajului tehnic din cauza contextului. Daca sustineam plata salariului, am fi instituit obligatia angajatilor de a se duce la munca, de a intra in contact cu ceilalti", a explicat premierul.

Vezi toate masurile economice si penale adoptate de Guvernul Orban in sedinta maraton de azi-noapte

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...