Ziare.com

CCR dezbate sesizarea pe desemnarea lui Orban ca premier pe 24 februarie, in aceeasi zi cu votul de investitura

Marti, 18 Februarie 2020, ora 15:18

   

CCR dezbate sesizarea pe desemnarea lui Orban ca premier pe 24 februarie, in aceeasi zi cu votul de investitura
Curtea Constitutionala va dezbate, luni, sesizarea referitoare la un conflict juridic de natura constitutionala intre presedinte si Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban in functia de premier.

Astfel, cererile presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului de solutionare a conflictului dintre presedintele Romaniei si Parlament se vor judeca incepand cu ora 11:00.

Potrivit documentului semnat de presedintii celor doua camere ale Parlamentului, conflictul consta in "exercitarea in mod discretionar a atributiilor presedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutie, de desemnare, in data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la functia de prim-ministru".

In sesizare se arata ca desemnarea lui Orban la functia de prim-ministru a fost facuta "cu incalcarea, in mod direct sau indirect principiilor sau dispozitiilor constitutionale". In acest sens, ar fi fost incalcate: "principiul colaborarii loiale intre institutiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); obligatia constitutionala de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza I; obligatia constitutionala de a exercita functia de mediere intre puterile statului, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza a II-a", se sustine in documentul mentionat.

"De asemenea, prin acest demers,presedintele Romaniei a nesocotit si a deturnat de la scopul prevazut de legiuitorul constituant dispozitiile imperative inscrise in art. 114 alin. (2) din legea fundamentala, potrivit carora Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata in conditiile art. 113. Nominalizandu-l drept premier pe Ludovic Orban, presedintele Romaniei incalca vointa Parlamentului, care tocmai i-a retras increderea acestuia prin recenta motiune de cenzura.

Respingand propunerea de premier formulata de o majoritate parlamentara, presedintele Romaniei va declansa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natura constitutionala, impiedicand formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul si de a ajunge la alegeri anticipate", mai precizeaza sesizarea.

Conform documentului, art. 89 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata, prevede dizolvarea Parlamentului ca mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvata de catre Parlament ca urmare a faptului ca nu acorda votul de incredere unui Guvern, dupa doua incercari esuate si implinirea unui termen de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care sa poata rezolva criza, iar presedintele Romaniei incalca aceste dispozitii, "declarand deschis ca are ca scop alegeri anticipate, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile", se mai argumenteaza in sesizarea la CCR.

"Odata cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala, semnalam ca este necesar, totodata, a se stabili conduita la care autoritatile publice implicate trebuie sa se conformeze pentru a fi in concordanta cu prevederile constitutionale", se mai arata in text.

Vezi si Orban negociaza cvorumul pentru sedinta de investitura: Nu ne intereseaza votul in comisii!
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2436 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

daca avem ccr, la ce ne mai trebuie parlament?

*

 

‘ganduri pentru situatii dezastruoase!’

daca aveti curiozitatea de a va informa e bine sa cititi istorie, dece ? pentru a va da seama de erorile istorice si sa le comparati cu ceea ce a facut acest monstru numit psd si pe urma sa veniti cu opinii si de dorit solutii la remedierea dezastrului produs de psd !
pot sa va sugerez: "roman civilisation"-o sa vedeti cum 'baronii romani incepand cu secolul I ad’ (de provenienta preponderenta din midle east) au sapat acest imperiu asemanator cu modul cum il face in prezent baronii romani (asemanarea e izbitoare). Rezultatul final e ca acel imperiu (cladit pe fundament solid,ca de piatra) in circa 3 secole era praf si pulbere, era pur si simplu un capitol oarecare de istorie.
ca sa venim la timpuri mai recente "history of western civilisation" consemneaza asemanarea cu baronii romani actuali actionand precum 'baronii polonezi incepand cu secolul al 16-lea’ cum pot duce la eventuala disparitie a romaniei (idee greu de digerat dar perfect posibila in contextul unei rusii actuale foarte puternice, a fragilitatii extreme nato si a unei uniuni europene efemere, care asa efemera cum e, cu greu ne tolereaza cunoscand moravurile noastre baronale !).
atunci polonia nu avea o clasa de mijloc asa cum nu are nici romania actuala iar baronii ei se intreceau in degradarea tarii (tara care cu putin timp in urma dadea semne de un foarte posibil potential de mare imperiu=unirea ei cu lituania si cucerirea rusiei-inclusiv cucerirea capitalei ei moscova). sa nu se uite ca aceasta moscova, pe parcursul existentei ei, a fost cucerita doar de mongoli si polonezi (si ca o gluma de cucerire din partea lui napoleon!).
degradarea rapida a poloniei mai tarziu a invitat pe rusi, prusaci si austrieci sa participle la desfiintarea tarii.
intre timp au fost si actiuni timide si tardive de patriotism dar fara folos deoarece tara nu-si mai putea revenii pentru a se elibera, asa s-a intamplat la a 2-a si a 3-a impartire si deabia prin mila englejilor si francejilor in secolul 20 si-au obtinut independenta.
o situatie asemanatoare a avut-o si ucraina a care-i baroni s-au comportat ca foarte buni frati ai baronilor polonezi ( si ea din pozitia de a fi un imperiu a ajuns tot sub cizma straina in mod cvasi identic).
m-am legat de situatii ce in mod logic sunt mai bine cunoscute romanilor cu simplul scop de a-i face curiosi si a le citi istoria lor si a cugeta ce-i de facut cu aceasta ciuma rosie ce inca mai bantuie puternic romania.
romanii ca ginta latina vorbesc mult dar cam fricosi si putin imaginativi in a raspunde situatiei critice actuale.
ei daca posteaza in felul in care-l stim nu v-a ajuta la rezolvarea situatiei punct si virgula

pe 24 orban va fi respins de ccr

ca sa poata fi format un alt guvern si astfel chiriasul de la cotroceni isi va atinge scopul cu ajutorul neinteresat al ccr. stanciu si tanasescu sa traiasca.

Deciziile actualei CCR sunt arme politice, nu solutii juridice!

Cand CCR nu va mai avea in componenta politruci deciziile vor fi credibile. Acum nu este cazul!

 

:))

de unde rezulta ca votul de investitura va avea loc dupa ce ccr decide, dar tot pe 24,
de unde rezulta ca...sa vezi minune!:))),
votul de investitura se duce la Start, ca asa a picat la piticot!:))))

 

continuare la ‘ganduri pentru situatii dezastruoase!’

acesta ciuma rosie prin iliescu si progeniturile ce l-au urmat la carma tarii au decis ca prin ori si ce mijloace (furt, omor, minciuna si orice alta modalitate necinstita) sa creeze o burghezie in romania.
ce s-a reusit a fost crerea acestor baroni (imorali, inculti si nepriceputi la nimic altceva decat la furturi, crime si orice alte blestematii) cares-au imbogatit.
imbogatirea le-a fost telul dupa care nu s-au priceput la nimic altceva decat sa-si dea aere de bogatasi si sa isi consume illogic si in mod barbar bogatia adunata.
repet inca odata ca acesti baroni s-au pus nu pe creerea unei industrii prin care sa creeze loc de munca pentru cei pe care i-au jefuit nemilos ci s-au intrecut in cheltuiala nesabuita a ceea ce le furasera.
astfel in zona new york intalneam pe unii din ei cheltuind in nestire pe tot felul de distractii si achizitionari de lucruri bazate pe gusturi oribile si primitive doar pentru a se fali in fata romanilor din sua si probabil in romania cu ce bogatie au ei (minte de oameni de pestera!)!
ce tragica soarta si-a faurit aceasta romanie prin acceptarea, ba chiar admirarea acestor baroni hoti, si mai mult prin chiar punerea lor pe piedestale in loc de inchisori!
rusinoasa turnura a faptelor si letargia incercarilor de redresare a pacatului faptuit in cei 30 de ani de buimaceala ,nepasare si nepricepere!
oameni buni nici dupa 30 de ani de buimaceala si cu circa 4 000 000 de pribegi peste tot globul tot nu sunteti constienti de necesitatea de a o rupe cu trecutul rusinos si pagubos si sa decideti actiuni curajoase, logice si inteligente in a va redresa viata sociala, morala si economica!
desigur nu este usor si fara dureri pe acest drum dar e singurul logic si moral posibil pentru copii si copii copiilor vostrii.
cand aveti un ban trebuie sa va ganditi cum sa-l folositi cu maximul beneficiu pentru voi, familie, comunitatea in care traiti si nici de cum sa-l cheltuiti in mod nesabuit !
Dumnezeu ajuta daca si tu te ajuti !
El ajuta dar nu pune in traista !
este oarecum acceptabil sa vorbim de rau pe vecinii nostrii dar numai dupa ce le suntem superiori lor (si nici de cum daca doar noi ne consideram superiori lor), daca vecinii precum si intreaga lume recunosc acest fapt !

 

cu ludovika sa mergem la eurovision....

nu la munca !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor