Cine va castiga de pe urma investirii Guvernului Orban

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 09:12
14010 citiri

Intrebam acum doua saptamani daca se va strange o majoritate care sa investeasca un guvern minoritar si monocolor. S-a strans: 240 de deputati si senatori au fost de acord ca Ludovic Orban sa mearga la Palatul Victoria.

Au fost "pentru" si cei care vor alegeri anticipate (USR), si cei care nu le vor (UDMR). Au venit la investire si parlamentarii care au primit consemn de la partid sa participe la vot (PNL, USR, PMP, UDMR) si cei pe care liderii lor voiau sa-i tina acasa (PSD si Pro Romania). S-a repetat, pe de alta parte, boicotul practicat in anii trecuti de alte forte politice. In fine, cine a fost in sala a votat, iar Orban e premier.

Cine va avea de castigat de pe urma investirii unui guvern acum, cu cinci zile inainte de primul tur al prezidentialelor?

Un castigator sigur va fi Klaus Iohannis. Presedintelui actual i-a iesit calculul pe care altii il facusera cu el in 2009. Acum zece ani, dupa destituirea premierului Boc, PNL si PSD il voiau la Palatul Victoria pe harnicul primar al Sibiului. Numai ca presedintele Basescu nu l-a desemnat, iar schimbarea premierului in timp de campanie a esuat.

De data asta in calitate de sef al statului, Iohannis si-a impus un sef al Guvernului. El spera, probabil, ca in acest fel sa stearga amintirea desemnarii Vioricai Dancila in ianuarie 2018.

Un castigator poate fi Dan Barna. Prezidentiabilul sustinut de PLUS si USR a participat ca deputat la daramarea Guvernului PSD si la investirea lui Orban. El poate miza pe demobilizarea "poporului pesedist", care va fi mai preocupat de inlocuirea Vioricai Dancila din fruntea PSD decat de propulsarea ei in finala prezidentiala. E un calcul rezonabil.

In fine, un castigator cert e... limba romana, supusa la tortura zilnica in vremea din urma. Nu e o intamplare ca, in ziua votului de investitura pentru Guvernul Orban, Viorica Dancila a mai livrat o perla: "Lupt impotriva unei tari in care sa se regaseasca toti romanii", a zis ea intr-o adunarea electorala.

Stiti pe cineva responsabil care s-o vrea in turul al doilea?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#investire guvern Orban, #cine castiga investire guvern Orban , #premier
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
"Cine va castiga de pe urma investirii Guvernului Orban?"
Poza hello
hello
rank 5