Cumulul pensie-salariu, machiajul pe cangrena

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 07:35
28772 citiri
Cumulul pensie-salariu, machiajul pe cangrena

Interzicerea cumulului pensie-salariu de la stat anuntata de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, si confirmata de premierul Orban mi se pare doar un populism, care nu va rezolva mare lucru, are potential sa faca rau si pare sa mascheze grija de a nu atinge cumva problemele reale, de fond.

Si guvernul Boc a vrut sa aplice aceeasi interdictie prin OUG nr.230/2008. Ordonanta a fost atacate la CCR si Curtea, cu componenta din 2008, a decis prin Decizia nr. 82/2009 ca este neconstitutionala sub aspect extrinsec, adica pentru ca nu se poate legifera prin OUG in chestiunea unor drepturi fundamentale si nu a trecut la analiza pe fond.

Totusi, CCR a precizat ca "interdictiile si obligatiile impuse prin ordonanta afecteaza prin limitare atat dreptul la pensie prevazut de art. 47 alin.(2) din Constitutia Romaniei, cat si dreptul la munca consacrat prin art. 41 din Legea fundamentala". Iar "Guvernul nu este impiedicat sa promoveze, cu respectarea dispozitiilor constitutionale amintite mai sus, a principiilor neretroactivitatii legii, nediscriminarii si egalitatii in drepturi si a celorlalte norme si principii prevazute de Constitutie, masurile necesare cu privire la cazurile si conditiile in care pensia poate fi cumulata cu veniturile realizate din munca".

Pensionarul are asupra pensiei un drept izvorat in mod normal (si aici voi reveni mai jos) din anii de contributie, deci nu primeste pensia ca pe o facilitate, ca pe o favoare a statului. Este drept la pensie, nu facilitatea pensiei.

Dna Alexandru spune ca "trebuie sa existe o justa masura pentru cei care desi au varsta la care pot lucra, beneficiaza de pensie, dupa care se angajeaza tot in sistemul public, are legatura cu justetea unei masuri fata de o situatie data in care o persoana, desi in plina forta de munca, dupa ce primeste pensia, se angajeaza tot intr-o institutie publica, de unde vine concluzia ca ea poate munci in continuare".

Adica daca mai poti munci nu e nevoie sa iei pensie? Pensia trebuie sa fie numai pentru cei terminati, care sa o mai ia doar in drumul spre cimitir, sau pentru cei lenesi?

Declaratia dnei ministru sugereaza ca domnia sa chiar nu realizeaza ca pensia este un drept constitutional, care ti se cuvine dupa indeplinirea conditiilor prevazute de lege, nu o favoare, iar dreptul asupra pensiei este unul de proprietate. Si in sensul acesta merg atat jurisprudenta CEDO, cat si a CJUE.

Potrivit art 41 din Constitutie "dreptul la munca nu poate fi ingradit". Sunt admise doar limitari punctuale fie prin hotarari judecatoresti care interzic exercitarea unei profesii, fie prin incompatibilitatile legale in cazul unor functii.

Dar limitarea nu poate fi totala. Veti spune ca interdictia nu vizeaza decat munca la stat, dar chiar si asa, este una cu grad mare de generalitate.

In plus, exista meserii care sunt legate de zonele bugetare. Un politist, precum dl Berbeceanu, a carui reangajare la MAI dupa pensionare a salutat-o toata lumea, de ce sa fie pus sa aleaga intre pensia la care are dreptul potrivit legii si angajare? Ar trebui sa munceasca pe gratis sau ar fi mai bine sa nu ne putem folosi de expertiza domniei sale?

Exista domenii medicale ultraspecializate pentru care numai in Bucuresti exista alternativa privata. Zona UPU este prin excelenta de stat, chiar si in Bucuresti. Exista specialitati crancen deficitare.

De ce un medic foarte bun dintr-un astfel de domeniu sensibil sa fie pus sa aleaga intre pensia care i se cuvine si dreptul lui de a mai servi societatii?

Imi veti replica, pe buna dreptate, cu tot felul de pensionari de 40 si 50 de ani care au pensii speciale si se intorc cu salariu pe vechile pozitii.

In primul rand, trebuie vazut daca exceptiile de la varsta legala de pensionare se justifica. In opinia mea nici jumatate, dar ele ar trebui evaluate profesionist, categorie cu categorie. Daca militarii care au fost la lupta efectiv trebuie sa beneficieze de aceasta pensionare anticipata, nu vad de ce ar beneficia intendenta.

Asa ca poti ridica pentru toata lumea la varsta generala, aplicand apoi scaderi pentru fiecare luna petrecuta in misiuni, de exemplu.

Deci nu are guvernul decat sa ia la mana aceste domenii cu pensionare anticipata si sa vada daca varsta este sau nu justificata. Iata ca in cazul magistatilor a decis deja prorogarea, in mod absolut justificat, a coborarii la 20 de ani vechime.

Si daca analiza arata ca pensionarea anticipata nu se justifica, varsta poate fi ridicata la nivelul general, desigur numai pentru viitor. Daca varsta anticipata se justifica in mod obiectiv, atunci faptul ca omul respectiv munceste in continuare este alegerea lui, cu asumarea riscurilor care fac justificata pensionarea sub varsta generala.

Apoi, nu vad de ce in locul unei initiative populiste si generale, guvernul nu considera cu cale sa impuna criterii extrem de atente in cazul angajarilor de la stat, indiferent daca e vorba despre pensionari sau nu.

Angajarile sa se faca numai pe criterii de competenta, numai prin concurs, numai in masura stricta a necesitatilor domeniului. Adica sa ii angajam numai pe cei mai buni, numai daca este cu adevarat nevoie de ei si numai dupa o testare severa.

Si, daca vreti, poate fi creata o conditie legala ca pentru competente egale, ultimul criteriu de departajare sa dea prioritate celui care inca nu e la pensie.

Cu alte cuvinte, daca societatea are nevoie de el, daca e cu adevarat competent si daca nu da la o parte pe cineva la fel de competent care nu e pensionar, de ce sa nu folosim in continuare capacitatea de munca a pensionarului?

Eu pledez pentru meritocratie, cu sau fara pensie.

Dar la chestiunea cu criteriile de angajare nu cred ca exista putere politica dispusa sa intre cu tancul cu adevarat. Nici aceasta. Cu exceptia catorva numiri cu adevarat luminoase, ca a dlui Berbeceanu, daca te uiti in alte directii, te ia durerea de cap.

Spre exemplu, ministrul Educatiei are printre consilieri un fost impresar sportiv, o colaboratoare a lui Alexandru Cumpanasu (care in mod straniu nu apare inca pe site-ul ministerului), si un fost meteoric sef SIE, dar si fost sef USL al TVR, ma refer la competentul Claudiu Saftoiu.

Tot dna ministru are doi secretari de stat. Dl Paraschiv e pupilul dnei Andronescu si ocupa functia din 2012 neintrerupt, iar dna Kovacs a fost numita in plina epoca Dragnea, adica in 2017.

Ca sa nu mai vorbim despre pensiile asa numite speciale, de care guvernul Orban nu da semne foarte hotarate ca ar vrea sa se atinga, desi numai cele ale magistratilor sunt sigilate prin decizia CCR.

Asadar, in locul acestor masuri de fond, care sa corecteze probleme structurale, ne trezim cu o propunere cu potential neconstitutional si populista, menita sa satisfaca stratul superficial de frustrare din societate, dar care si daca ar fi aplicabila nu ar rezolva exact ceea ce trebuie rezolvat.

Pentru ca important este ca pensia sa vina la varsta corecta pentru fiecare categorie, in cuantum corect, angajarile sa fie facute corect si conform necesitatilor si meritocratic.

E mai important sa nu avem pensionari de lux nejustificat, sa nu avem angajati incompetenti, clientelari sau inutili, decat ca un pensionar cu drepturi pe merit sa mai poata munci, daca e competent.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#cumul pensie salariu de la stat , #premier