Marile taceri din discursul lui Ludovic Orban si spectrul vasalitatii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 08:33
28216 citiri
Marile taceri din discursul lui Ludovic Orban si spectrul vasalitatii

In discursul lui Ludovic Orban de la Palatul Cotroceni, dupa desemnare, cel mai important nu a fost ceea ce s-a spus, ci ceea ce s-a tacut. Iar combinatia dintre ele arata ca Ludovic Orban intentioneaza sa guverneze un an cu sustinerea inclusiv a PSD, o guvernare pentru sufletul liberalilor, dupa lungul desert al Opozitiei.

Mi se pare foarte corect ca printre prioritatile anuntate de premierul desemnat sa se numere "corectarea masurilor economice care au lovit mediul de afaceri".

Dar corectarea masurilor care au lovit Justitia nu ar fi trebuit sa se afle pe lista prioritatilor unui guvern pus pe reparatii? Asta cu atat mai mult cu cat aceste corectii sunt cerute de Comisia de la Venetia, de GRECO, de MCV si au fost promise de liberali si Klaus Iohannis in repetate randuri.

Nu se poate prin OUG, din cauza referendumului lui Iohannis? Da, acest referendum e o mare problema si se vede cat de proaste au fost intrebarile. Dar daca tot suntem extrem de scrupulosi cu litera referendumului, ignorand spiritul lui, atunci printre prioritatile dlui Orban ar trebui sa fie si aplicarea referendumului privind numarul maxim de 300 de parlamentari.

Dar exista si asumarea raspunderii Guvernului, daca OUG nu se poate. Sigur ca acestea ar fi fost detalii care nu trebuiau clarificate la desemnare, cand trebuia anuntata doar prioritatea. Dar faptul ca aceste corecturi lipsesc de pe lista prioritatilor imi spune ca nici nu va mai fi cazul sa discutam despre alte detalii.

A mai lipsit de pe aceeasi lista revenirea la votul in doua tururi pentru primari. In ianuarie 2016, liberalii se rugau de Guvernul Ciolos sa revina la doua tururi. Acum liberalii o pot face cu premierul si guvernul lor.

Da, PNL este in egala masura vinovat ca PSD pentru ca avem primari alesi intr-un tur de scrutin. Legea care reconfirma aceasta oroare a fost adoptata prin consens politic si promulgata cu multumire explicita de presedintele Iohannis.

Ce efect a avut se vede. Dar si liberalilor se pare ca, totusi, le convine sistemul actual, pesedistilor cel mai mult si mai pune presiune si UDMR, nu foarte mare, ca nici nu e nevoie.

In schimb, am auzit intre prioritatile dlui Orban si cel putin una pe termen lung, precum digitalizarea administratiei. Sigur ca e necesara, dar ea suna ciudat ca prioritate a unui guvern despre care presedintele tot repeta ca e pe termen scurt.

Avand in vedere existenta cel putin a unei prioritati pe termen lung combinata cu lipsa oricarei referiri la vreo incercare de acord politic pentru anticipate, imi spune ca dl Orban intentioneaza sa guverneze tot anul viitor pana la alegeri, fara sa riste vreo clipa mandatul si, evident, fara sa puna problema anticipatelor. Liberalii vor sa se bucure de putere, dupa atata seceta.

Am covingerea ca aceasta lista schioapa de prioritati este efectul unei intelegeri deja incheiate cu o factiune din PSD pentru sustinere. Viorica Dancila anunta ca PSD nu va participa la sedinta, asa cum a anuntat si ca motiunea nu va trece.

Dar sunt convinsa ca la votul de investitura nu numai ca va fi cvorum, dar se vor gasi pesedisti care sa spuna ca, pentru stabilitatea tarii, pentru binele romanilor, bla, bla, bla, ei sustin Guvernul Orban, dar la prima abatere retrag sustinerea.

Si abaterea va fi cand se va incerca vreo reparatie in Justitie sau cand Guvernul nu va livra tributul cerut pentru sustinere. Si, intre timp, factiunea care sustine Guvernul va avea si timp, si argumente sa inlature de la sefia PSD aripa Dancila si sa se consolideze. Cam ca PSD sub Guvernul Ciolos.

De aceea, mi se pare exclusa ipoteza ca acum se spun mai putine, dar dupa investitura se vor face multe. Se va face cat vor permite cei care asigura sustinerea.

Cred ca, daca exista si cel mai mic risc ca Guvernul sa nu treaca, presedintele Iohannis ar fi fost cu mult mai rezervat sa si-l asume chiar inainte de alegeri. Premierul desemnat a avut in momentul desemnarii tratament de premier deja in functie.

Daca Guvernul Orban nu corecteaza prin program tacerile de la desemnare si nu prezinta caile concrete de aplicare a corectiilor in Justitie si in materie electorala cel putin, nu cred ca merita alt vot de investitura decat al PSD si ALDE.

Daca nici macar sa faca esentiale corecturi nu e in stare sau doritor, chiar nu vad ce rost are acest guvern, altul decat rostul electoral pentru Klaus Iohannis, desigur. Daca dorinta ta principala este sa faci bine, nu sa apuci puterea cu amandoua mainile ca pe un potir, acum este momentul sa impui orice: Nu vreti? Foarte bine, mergem la anticipate! Daca acum incepi renuntarile ca sa cumperi voturi, e clar ca asa vei continua.

Dar in afara de Victor Ponta, care are cu totul alte motive decat cele principiale desigur, nu prea vad cine sa se opuna, cat timp toata lumea primeste ce vrea. Iar USR vad ca deja a abandonat Justitia dintre prioritati, dupa ce s-a ridicat pe valul acestei teme.

O explicatie ar putea fi sa nu cumva sa fie acuzati ca o tin pe Dancila la Palatul Victoria, teorie lansata pe toate gurile de tun ale propagandei ca argument pentru anihilarea criticilor. Sa o tina!

Intre un guvern care sa fie un an vasal al unei aripi din PSD, al ALDE si UDMR, dispus la orice concesie ca sa nu piarda beneficiile guvernarii, si un guvern Dancila fara drept de a emite OUG pana la anticipate nu vad nicio diferenta. Decat aceea de brosa, desigur.

In teribilii ani politici '90, seniorul Coposu s-a ridicat de la masa intinsa de FSN spunand: "Negociem orice, dar nu negociem principii!". Iar negocierea principiilor nu poate fi scuzata de nicio sperietoare, de niciun proiect.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Orban premier desemnat prioritati , #premier