Urgenta reformelor romanesti

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 15:22
3537 citiri
Urgenta reformelor romanesti
Foto: Arhiva Ziare.com

E nevoie in Romania de tot si de mai mult decat atat. Schimbarea politica e tardiva, incompleta si neconvigatoare. Dar inutila nu e decat daca PNL nu pricepe integral urgenta masurilor necesare relansarii tarii.

In ciuda luciditatii afisate (alaturi de nesimtirea de a-l invita la Cotroceni, la receptia de ziua nationala, pe Adrian Nastase) de proaspat realesul presedinte, care a reliefat, just, ca adversarul liberalilor e PSD, nu USR, e probabil ca PNL sa nu fie in stare sa realizeze ce are de facut, cum, cand si de ce.

Inregistrand reactiile nervoase provocate de neinspirata iesire in decor a noului ministru liberal al justitiei, PNL a tras concluzia corecta si a anuntat grabnica asumare a raspunderii pe cel putin doua pachete legislative. E vorba, in primul, de indreptarea strambatelor coduri penale si legi ale justitiei, intre care abrogarea odiosului recurs compensatoriu si desfiintararea sinistrei SS, a sectiei speciale de supraveghere, repolitizare si intimidare securistica a neobedientilor magistrati romani.

Si mai e vorba de rectificarea crimelor, jafului si neroziilor economice savarsite de cleptocratii analfabeti ai regimului Dragnea-Dancila. Care, dupa cum just a admis Ludovic Orban, au afectat "extrem de negativ mediul de afaceri". De pilda prin OUG 114.

Nu mai putin nedrepte, politic intenabile si economic sinucigase au fost si sunt pensiile speciale. Abrogarea (ori macar impozitarea lor drastica) se impune urgent. In ce masura un Parlament refuzandu-si dizolvarea si anticipatele, partial tocmai din cauza avantajelor enorme pe care si le-au acordat, generos si oneros, senatorii si deputatii, ar putea accepta astfel de modificari ramane de vazut. La urma urmei, un eventual refuz risca sa declanseze tocmai abhoratele anticipate, un scrutin fata de care, dedulciti la privilegii, parlamentarii manifesta o net mai mare oroare decat, in trecut, fata de regimul Dragnea, o putere odioasa, pe care majoritatea a slujit-o cu respingatoare abnegatie.

Chestiunea raporturilor cu parti din fosta majoritate, de a caror toleranta depinde actualul guvern, e, prin urmare, mai putin spinoasa decat se crede indeobste. La rigoare, PNL poate si trebuie sa riste sa procedeze la modificari legislative majore, fie pe cale parlamentara, fie prin asumarea raspunderii, ori prin OUG-uri, si pentru ca n-are a se teme de nimic. Caci o motiune de cenzura urmata de anticipate nu le-ar aduce liberalilor decat avantaje notabile. Excelenta lor pozitie in sondaje dupa victoria lui Iohannis la prezidentiale, de aproape 40%, ii rasplateste, intre altele, pentru curajul lor de a-si asuma guvernarea, care i-a detasat de USR, precum si pentru celelalte decizii bune luate in ultimele sase luni.

Prin urmare, tactic, PNL n-are decat de castigat dintr-o atitudine reformista robusta. Chiar radicala. Dimpotriva, ar fi perdante orice tergiversari ale restructurarilor, din orice motive, inclusiv din parelnic scrupul moral, potrivit caruia nu s-ar face sa se procedeze cum au procedat pesedistii, de pilda in domeniul reindreptarii, prin OUG, a legilor justitiei strambate de PSD. Atari mofturi sunt, pentru liberali, perncioase. Sau poate chiar sinucigase. De ce n-ar fi recomandabile amanarile?

Pentru ca electoratul, care a pedepsit la alegeri destructurarea statului de drept, premiind, implicit, modernizarea si europenizarea tarii, precum si consolidarea democratiei, nu le-ar onora. Le-ar considera, nu fara temei, codeli si fandoseli, precum si un semn de ineptie si slabiciune a PNL. Are deci perfecta dreptate presedintele sa-i avertizeze pe liberali, cerandu-le sa nu cumva sa se culce pe-o ureche. Ezitarile le-ar reduce net popularitatea, facand loc unei refaceri rapide a PSD.

Cu aceeasi catastrofa s-ar solda insa si alta posibila eroare. E vorba de subestimarea importantei presei, a celei de-a patra puteri, aflate pe moment, aproape integral, sub autoritatea cleptocratiei, care controleaza partial, sau total, si alte ramuri ale puterii. Bunaoara pe cele regionale si locale, ale puterii judecatoresti si ale administratiei. Urgenta, prin urmare, nu e doar reconstructia arhitecturii legislative, judiciare, administrative si institutionale a tarii. Imperativa e si proiectarea unei imagini adecvate in mass-media audiovizuala si in presa scrisa, ca si in retelele sociale, a demersurilor guvernamentale. Fiindca se poate da de trei ori peste cap, daca nu reuseste sa contracareze persuasiv si propaganda pesedista care s-a redezlantuit plenar, PNL va pierde in relativ scurt timp tot ce a castigat.

La randul lor, liderii USR-PLUS ar face bine sa reziste ispitei de a se profila prin aruncarea de bete in roatele guvernarii liberale. Taxarea gafelor multiple comise de USR si liderul sau inaintea alegerilor prezidentiale a injumatatit aproape priza lor asupra unui electorat roman altfel dornic de schimbare si, deci, potential USR-ist. Acest electorat in genere tanar, educat si dinamic nu prea mai are rabdare cu politicienii expirati. Sau cu partidele lor mai vechi sau mai noi. Incat orice noi manifestari de politicianism vor intari tendinta descrescenta, USR-PLUS riscand sa se prabuseasca in insignifianta.

E imperativ, prin urmare, ca, in interesul reformarii Romaniei, liderii PNL, USR-PLUS si PMP sa cada la pace. E obligatoriu ca partidele democratice sa se inteleaga asupra unor sondaje credibile si, prin ele, asupra unor candidati unici, desemnati in baza popularitatii lor, astfel incat in alegerile locale sa nu ofere victorii evitabile partidului-stat. Multi inteleg ca, dupa sapte ani de USL si PSD, rai ca biblicele vaci costelive si ca spicele arse si slabe din cosmarul faraonului, Romania are nevoie de tot si chiar mai mult decat atat. Putin realizeaza insa ca la detaliatele motive ale urgentei reformelor se adauga o situatie externa extrem de precara, cu o alianta nordatlantica si o UE aflate in plina degringolada, care cer rapida consolidare a statului roman si a democratiei sale.

Petre M. Iancu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#guvern orban reforme Romania , #premier