Guvernul a adoptat rectificarea bugetara: Bani in plus la Sanatate, Munca si Finante

Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 22:56
6055 citiri
Guvernul a adoptat rectificarea bugetara: Bani in plus la Sanatate, Munca si Finante
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind rectificarea Legii bugetului de stat si a Legii bugetului asigurarilor de stat pentru anul 2020, luand in considerare noile date economice ca urmare a crizei provocate de epidemia cu coronavirus, a anuntat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca.

"Rectificarea bugetara pentru anul 2020 creste alocarile in zona de Sanatate, Munca, Finante, Ordine si Siguranta publica si Lucrari publice. Sunt avute in vedere, in principal, asigurarea resurselor bugetare necesare pentru finantarea masurilor de sprijin economic adoptate de Guvern in ultima perioada, respectiv finantarea schemei de garantare pentru credite pentru capital de lucru si credite pentru investitii destinate IMM-urilor prin Fondul National de Garantare si Creditare a IMM-urilor, finantarea acestei scheme urca de la 5 miliarde de lei la 15 miliarde de lei si, in cadrul acestei scheme, IMM-urile pot beneficia de credite cu dobanda subventionata 100%, dobanda zero si comisioane de administrare zero pana la sfarsitul acestui an", a precizat Ionel Danca, miercuri seara, la finalul sedintei de Guvern.

El a adaugat ca prin rectificare sunt prevazute si "alocarile bugetare necesare pentru plata indemnizatiei de somaj tehnic pentru salariatii care in aceasta perioada au contractele de munca suspendate, cat si pentru persoanele care presteaza servicii in baza altor forme contractuale, precum persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau persoanele prevazute la categoria alti profesionisti in Codul Civil".

"Pentru acestia au fost alocate sumele necesare pentru plata indemnizatiei de somaj tehnic, respectiv 4 miliarde de lei pentru ANOFM care face platile pentru salariatii cu contractele de munca suspendate si 1,9 miliarde de lei pentru celelalte categorii de beneficiari", a spus Danca.

De asemenea, in domeniul Sanatatii, a aratat el, au fost alocate sumele necesare "atat pentru asigurarea necesarului de materiale medicale si sanitare in combaterea epidemiei cu coronavirus, cat si pentru plata asigurarilor sociale de sanatate sau a drepturilor beneficiarilor de asigurari de sanatate".

"Vorbim aici de concedii medicale care au prevazute o alocare bugetara de un miliard de lei", a precizat Ionel Danca.

Seful Cancelariei a adaugat ca, practic, alocarea bugetara aferenta masurilor mentionate se ridica, in urma rectificarii bugetare, la 3% din PIB.

Cati bani s-au alocat

Ionel Danca a precizat ca prin rectificarea bugetara adoptata de Guvern miercuri cele mai mari sume au fost alocate Ministerelor Muncii, Sanatatii si Finantelor Publice.

"Defalcat pe ministere, rectificarea bugetara inseamna o rectificare pozitiva pentru Ministerul Muncii de 8,1 miliarde de lei, pentru Ministerul Sanatatii bugetul creste cu 3,8 miliarde de lei, pentru Ministerul Finantelor Publice bugetul creste cu 3,2 miliarde de lei, fiind incluse aici si fondurile necesare pentru Fondul de Rezerva aflat la dispozitia Guvernului pentru situatii de urgenta, asa cum, de altfel, a fost folosit in aceasta perioada pentru acoperirea necesitatilor urgente in combaterea epidemiei cu coronavirus", a declarat Ionel Danca la finalul sedintei de guvern.

El a adaugat ca, de asemenea, a fost suplimentat bugetul Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei cu "1 miliard de lei, pentru lucrari contractate in cadrul proiectelor gestionate de acest minister", iar Ministerul Afacerilor Interne are o alocare suplimentara de "0,5 miliarde de lei".

"Alte sume in plus - pentru finantarea proiectelor de investitii si pentru sprijinirea proiectelor importante la nivelul unor ministere cu competente in domeniul economic, precum Ministerul Transporturilor, care beneficiaza de o alocare suplimentara de peste 100 de milioane de lei, Ministerul Agriculturii, de asemenea, beneficiaza de o alocare suplimentara de 100 de milioane de lei.

La Ministerul Transportului, Infrastructurii si Comunicatiilor, suma a fost suplimentata cu 135 de milioane de lei pentru subventii acordate operatorilor economici din subordinea acestui minister", a spus Danca.

Seful Cancelariei premierului a mai mentionat ca urmare a acestor realocari, ajustari in cadrul proiectiei bugetare pentru anul 2020, "bugetul general consolidat prevede un deficit bugetar de 72 miliarde de lei la finele anului, ceea ce inseamna 6,7% din PIB".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ionel Danca rectificare bugetara, #rectificare bugetara , #premier