Intram in stare de alerta: Se redeschid hotelurile si bisericile, terasele raman inchise. Cum putem circula in afara localitatii

Joi, 14 Mai 2020, ora 23:50
43541 citiri
Intram in stare de alerta: Se redeschid hotelurile si bisericile, terasele raman inchise. Cum putem circula in afara localitatii
Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Interne

Ministrul de Interne, Marcel Vela, cel al Sanatatii, Nelu Tataru, si secretarul de stat in MAI Raed Arafat au sustinut, joi noapte, o declaratie de presa in care au anuntat cum va arata starea de alerta in Romania, ce a intrat in vigoare vineri este valabila timp de 30 de zile.

Masurile au fost stabilite in sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, condusa de premierul Ludovic Orban, dar au fost anuntate cu mai putin de o ora inainte ca starea de urgenta sa expire.

UPDATE Hotararea CNSU prin care se instituie starea de alerta a fost publicata in Monitorul Oficial.

Asadar, incepand de vineri, in spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun, la locul de munca si in alte spatii inchise se instituie obligativitatea purtarii mastii, astfel incat nasul si gura sa fie acoperite.

Tot din 15 mai, se vor redeschide hotelurile, cabinetele stomatologice, saloanele de infrumusetare, parcurile (cu exceptia locurilor de joaca) si bisericile.

Raman inchise scolile, terasele si centrele comerciale, exceptie facand aici magazinele care vand produse alimentare, farmaciile, magazinele de optica medicala si cele care comercializeaza produse electronice si electrocasnice cu vanzare la domiciliu.

In ceea ce priveste deplasarea in interiorul localitatii, nu vom mai avea nevoie de declaratie pe proprie raspundere, dar se vor evita grupurile mai mari de 3 persoane.

In schimb, in afara localitatii, circulatia este permisa doar in scop profesional, activitati agricole, ingrijirea unei alte proprietati, tratament, ingrijire copii sau rude, asistenta persoane varstnice, deces membru de familie, activitati sportive individuale. In aceste cazuri vom avea nevoie de declaratie.

O alta masura a starii de alerta prevede prelungirea suspendarii zborurilor spre Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Franta, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia si Iran, si din aceste tari catre Romania pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 15.05.2020.

Totodata, persoanele care se intorc din strainatate, indiferent de tara de unde vin, vor fi izolate la domiciliu, pentru 14 zile. Cei care nu pot sa isi asigure astfel de spatiu sau cei ce nu doresc sa stea cu familia si vor sa stea separat pot solicita carantina institutionalizata.

Toate aceste masuri vor fi evaluate dupa 14 zile, iar atunci se va stabili daca urmeaza o noua relaxare sau se vor pastra aceste reguli.

Cei trei oficiali nu au spus insa nimic despre sanctiunile pentru cei care nu respecta masurile impuse de starea de alerta.

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile sustinute de Marcel Vela, Nelu Tataru si Raed Arafat.

Vorbeste Marcel Vela

- Va prezint hotararea privind adoptarea starii de alerta. Luand in calcul cresterea numarului de cazuri, in contextul necesitatii de relansare economica, in temeiul actelor normative, Comitetul adopta prezenta hotarare:

- Incepand cu data de 15 mai se declara starea de alerta pentru 30 de zile.

- Regulile de desfasurare a unor activitati se adopta prin ordin comun al ministrului Sanatatii.

- Secretarul de stat Raed Arafat dispune cu ministrul Sanatatii masurile de prevenire a infectiei cu coronavirus. Masurile vor fi publicate in MO.

Vorbeste Raed Arafat

- O masura importanta este ca din 15 mai in spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun, la locul de munca si in alte spatii inchise se instituie obligativitatea purtarii mastii, astfel incat nasul si gura sa fie acoperite.

- Institutiile publice si operatorii economici publici si privati au obligatia organizarii activitatii, astfel incat munca sa se defasoare de la domiciliul angajatilor.

- Daca activitatea desfasurata nu permite acest lucru, se vor lua masuri pentru: asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea mainilor, respectarea regulilor in birourile cu spatii comune, decalarea programului de lucru pentru entitatile cu un numar mai mare de 50 de salariati, astfel incat inceperea, respectiv terminarea programului de lucru sa se realizeze la intervale de minim o ora, pe parcursul a minim trei ore, in transe de minim 20% din personal.

- Institutiile publice si operatorii economici care desfasoara activitati economice de lucru cu publicul, ce implica accesul persoanelor in interiorul cladirilor, vor lua masuri pentru organizarea activitatilor astfel: Accesul sa fie organizat pentru a fi asigurata o suprafata minima de 4 mp pentru fiecare client si persoana si o distanta minima de 2 mp pentru oricare doua persoane apropiate. Sa nu fie permis accesul persoanelor a caror temperatura corporala depaseste 37,3 grade Celsius, recomandata de OMS. Sa asigure dezinfectarea suprafetelor expuse si evitarea algomerarii de persoane, mai ales in zonele caselor de marcat si a ghiseelor.

- Este suspendata temporar activitatea de servire si consum in spatiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cat si la tersaele din exterior ale acestor locatii. Deci si terasele raman inchise.

- Sunt exceptate, cum erau exceptate si inainte, activitatile de preparare a hranei, cat si de comercializare a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, care nu presupun ramanerea clientilor in spatiile destinate acestui scop, precum cele de tip "drive-in", "room-service", livrare la client, "take-away" etc.

- Este suspendata temporar activitatea de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale cu suprafata construita mai mare de 15.000 mp, in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici.

- Sunt exceptate urmatoarele activitati:

a) vanzarea produselor alimentare, veterinare, farmaceutice, a produselor si serviciilor de optica medicala si a serviciilor de curatatorie;

b) vanzarea produselor electronice si electrocasnice, doar daca operatorii economici asigura livrarea acestora la domiciliul/sediul cumparatorului;

c) activitatea desfasurata de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei si este intrerupta comunicarea cu restul complexului.

- Se prelungeste masura suspendarii zborurilor spre Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Franta, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia si Iran, si din aceste tari catre Romania pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 15.05.2020. Sunt exceptate zboruri de transport, de interventie, umanitare.

- Se suspenda transportul rutier international de persoane pentru toate cursele spre Italia, Spania, Franta, Germania, Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos si Turcia si din aceste tari catre Romania, pana in data de 1 iunie 2020.

- Se reia activitatea cabinetelor de medicina dentara pentru cazurile care nu reprezinta urgenta, cu respectarea masurilor de prevenire si control a raspandirii infectiilor.

- Se reia asigurarea asistentei medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezinta urgenta si care nu au potential de agravare, cu conditia organizarii activitatii astfel incat consultatiile sa fie efectuate doar cu programare prealabila si interzicerea stationarii pacientilor in zonele de asteptare, precum si activitatile de internare a pacientilor care nu sunt urgente medicale, la nivelul unitatilor sanitare non-COVID, cu mentinerea interdictiilor de acces a apartinatorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacientilor internati.

- Se instituie pentru persoanele care vin din strainatate masura carantinarii la domiciuliu sau se poate solicita carantinarea in spatii institutionalizate pentru cei care nu doresc sa stea cu familia.

- Cei care nu respecta izolarea vor fi trimisi in carantina institutionalozata si vor suporta costurile.

- Incepand cu data de 15 mai, este permisa circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in interiorul localitatilor, cu respectarea masurilor de prevenire a raspandirii infectiei si evitarea formarii grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu apartin aceleiasi familii. Nu va mai fi nevoie de declaratie.

- Se dispune redeschiderea parcurilor, cu exceptia locurilor de joaca pentru copii si cu respectarea masurilor generale de prevenire si protectie.

- Este interzisa deplasarea in afara localitatii cu exceptia celor care merg in interes profesional, in scop umanitar, pentru realizarea de activitati agricole, deplasarea pentru comercializarea de produse agro-alimentare de producatori agricole, pentru ingrijirea sau administrarea unei alte proprietati din alta localitate, eliberarea de documente necesare pentru obtinerea unor drepturi, pentru participarea la programe sau proceduri in centre de tratament, ingrijirea copiilor sau membrilor familiei, a unei rude, a unei persoane bolnave sau cu dizabilitati, deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata sau realizata de la distanta.

- Se mentine masura suspendarii cursurilor din toate unitatile si institutiile de invatamant pana la finalul anului scolar/universitar. Se permite desfasurarea, dupa data de 2 iunie, a unor activitati de pregatire, pe o perioada de 2 saptamani, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a si a 13-a), precum si pentru organizarea examenelor nationale in conditiile respectarii masurilor de prevenire.

Vorbeste Nelu Tataru

- Suntem pe o panta usor descendenta a epidemiei. Ramanem cu precautii, cu acele reguli, se deschid unele activitati in cadrul unor reguli.

- Reluarea sporturilor individuale si a cantonamentelor le veti gasi intr-un ordin comun al ministrului Sanatatii cu ministrul Sporturilor.

- Incepand cu 15 mai, se reiau si slujbele in afara bisericilor. Dupa o evaluare se va vedea daca se vor putea face slujbe si in interior.

- Se redeschid hotelurile. Deschiderea saloanelor de ingrijire corporala le veti gasi intr-un ordin comun al ministrului Economiei cu cel al Muncii.

- Se reiau si activitatile din cabinetele de stomatologie.

- Se reiau si activitatile medicale pentru patologia non-COVID.

- Vom evalua aceasta relaxare dupa 14 zile.

Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
Social-democraţii precizează că o persoană va putea să îşi cumpere în continuare frigider, televizor, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash pe zi, aceasta...
#stare alerta masuri, #reguli stare alerta , #premier