Ziare.com

Intram in stare de alerta: Se redeschid hotelurile si bisericile, terasele raman inchise. Cum putem circula in afara localitatii

de Irina Olteanu
Joi, 14 Mai 2020, ora 23:50

   

Intram in stare de alerta: Se redeschid hotelurile si bisericile, terasele raman inchise. Cum putem circula in afara localitatii
Ministrul de Interne, Marcel Vela, cel al Sanatatii, Nelu Tataru, si secretarul de stat in MAI Raed Arafat au sustinut, joi noapte, o declaratie de presa in care au anuntat cum va arata starea de alerta in Romania, ce a intrat in vigoare vineri este valabila timp de 30 de zile.

Masurile au fost stabilite in sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, condusa de premierul Ludovic Orban, dar au fost anuntate cu mai putin de o ora inainte ca starea de urgenta sa expire.

UPDATE Hotararea CNSU prin care se instituie starea de alerta a fost publicata in Monitorul Oficial.

Asadar, incepand de vineri, in spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun, la locul de munca si in alte spatii inchise se instituie obligativitatea purtarii mastii, astfel incat nasul si gura sa fie acoperite.

Tot din 15 mai, se vor redeschide hotelurile, cabinetele stomatologice, saloanele de infrumusetare, parcurile (cu exceptia locurilor de joaca) si bisericile.

Raman inchise scolile, terasele si centrele comerciale, exceptie facand aici magazinele care vand produse alimentare, farmaciile, magazinele de optica medicala si cele care comercializeaza produse electronice si electrocasnice cu vanzare la domiciliu.

In ceea ce priveste deplasarea in interiorul localitatii, nu vom mai avea nevoie de declaratie pe proprie raspundere, dar se vor evita grupurile mai mari de 3 persoane.

In schimb, in afara localitatii, circulatia este permisa doar in scop profesional, activitati agricole, ingrijirea unei alte proprietati, tratament, ingrijire copii sau rude, asistenta persoane varstnice, deces membru de familie, activitati sportive individuale. In aceste cazuri vom avea nevoie de declaratie.O alta masura a starii de alerta prevede prelungirea suspendarii zborurilor spre Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Franta, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia si Iran, si din aceste tari catre Romania pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 15.05.2020.

Totodata, persoanele care se intorc din strainatate, indiferent de tara de unde vin, vor fi izolate la domiciliu, pentru 14 zile. Cei care nu pot sa isi asigure astfel de spatiu sau cei ce nu doresc sa stea cu familia si vor sa stea separat pot solicita carantina institutionalizata.

Toate aceste masuri vor fi evaluate dupa 14 zile, iar atunci se va stabili daca urmeaza o noua relaxare sau se vor pastra aceste reguli.

Cei trei oficiali nu au spus insa nimic despre sanctiunile pentru cei care nu respecta masurile impuse de starea de alerta.Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile sustinute de Marcel Vela, Nelu Tataru si Raed Arafat.

Vorbeste Marcel Vela

- Va prezint hotararea privind adoptarea starii de alerta. Luand in calcul cresterea numarului de cazuri, in contextul necesitatii de relansare economica, in temeiul actelor normative, Comitetul adopta prezenta hotarare:

- Incepand cu data de 15 mai se declara starea de alerta pentru 30 de zile.

- Regulile de desfasurare a unor activitati se adopta prin ordin comun al ministrului Sanatatii.

- Secretarul de stat Raed Arafat dispune cu ministrul Sanatatii masurile de prevenire a infectiei cu coronavirus. Masurile vor fi publicate in MO.

Vorbeste Raed Arafat

- O masura importanta este ca din 15 mai in spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun, la locul de munca si in alte spatii inchise se instituie obligativitatea purtarii mastii, astfel incat nasul si gura sa fie acoperite.

- Institutiile publice si operatorii economici publici si privati au obligatia organizarii activitatii, astfel incat munca sa se defasoare de la domiciliul angajatilor.

- Daca activitatea desfasurata nu permite acest lucru, se vor lua masuri pentru: asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea mainilor, respectarea regulilor in birourile cu spatii comune, decalarea programului de lucru pentru entitatile cu un numar mai mare de 50 de salariati, astfel incat inceperea, respectiv terminarea programului de lucru sa se realizeze la intervale de minim o ora, pe parcursul a minim trei ore, in transe de minim 20% din personal.

- Institutiile publice si operatorii economici care desfasoara activitati economice de lucru cu publicul, ce implica accesul persoanelor in interiorul cladirilor, vor lua masuri pentru organizarea activitatilor astfel: Accesul sa fie organizat pentru a fi asigurata o suprafata minima de 4 mp pentru fiecare client si persoana si o distanta minima de 2 mp pentru oricare doua persoane apropiate. Sa nu fie permis accesul persoanelor a caror temperatura corporala depaseste 37,3 grade Celsius, recomandata de OMS. Sa asigure dezinfectarea suprafetelor expuse si evitarea algomerarii de persoane, mai ales in zonele caselor de marcat si a ghiseelor.

- Este suspendata temporar activitatea de servire si consum in spatiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cat si la tersaele din exterior ale acestor locatii. Deci si terasele raman inchise.

- Sunt exceptate, cum erau exceptate si inainte, activitatile de preparare a hranei, cat si de comercializare a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, care nu presupun ramanerea clientilor in spatiile destinate acestui scop, precum cele de tip "drive-in", "room-service", livrare la client, "take-away" etc.

- Este suspendata temporar activitatea de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale cu suprafata construita mai mare de 15.000 mp, in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici.

- Sunt exceptate urmatoarele activitati:
a) vanzarea produselor alimentare, veterinare, farmaceutice, a produselor si serviciilor de optica medicala si a serviciilor de curatatorie;
b) vanzarea produselor electronice si electrocasnice, doar daca operatorii economici asigura livrarea acestora la domiciliul/sediul cumparatorului;
c) activitatea desfasurata de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei si este intrerupta comunicarea cu restul complexului.

- Se prelungeste masura suspendarii zborurilor spre Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Franta, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia si Iran, si din aceste tari catre Romania pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 15.05.2020. Sunt exceptate zboruri de transport, de interventie, umanitare.

- Se suspenda transportul rutier international de persoane pentru toate cursele spre Italia, Spania, Franta, Germania, Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos si Turcia si din aceste tari catre Romania, pana in data de 1 iunie 2020.

- Se reia activitatea cabinetelor de medicina dentara pentru cazurile care nu reprezinta urgenta, cu respectarea masurilor de prevenire si control a raspandirii infectiilor.

- Se reia asigurarea asistentei medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezinta urgenta si care nu au potential de agravare, cu conditia organizarii activitatii astfel incat consultatiile sa fie efectuate doar cu programare prealabila si interzicerea stationarii pacientilor in zonele de asteptare, precum si activitatile de internare a pacientilor care nu sunt urgente medicale, la nivelul unitatilor sanitare non-COVID, cu mentinerea interdictiilor de acces a apartinatorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacientilor internati.

- Se instituie pentru persoanele care vin din strainatate masura carantinarii la domiciuliu sau se poate solicita carantinarea in spatii institutionalizate pentru cei care nu doresc sa stea cu familia.

- Cei care nu respecta izolarea vor fi trimisi in carantina institutionalozata si vor suporta costurile.

- Incepand cu data de 15 mai, este permisa circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in interiorul localitatilor, cu respectarea masurilor de prevenire a raspandirii infectiei si evitarea formarii grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu apartin aceleiasi familii. Nu va mai fi nevoie de declaratie.

- Se dispune redeschiderea parcurilor, cu exceptia locurilor de joaca pentru copii si cu respectarea masurilor generale de prevenire si protectie.

- Este interzisa deplasarea in afara localitatii cu exceptia celor care merg in interes profesional, in scop umanitar, pentru realizarea de activitati agricole, deplasarea pentru comercializarea de produse agro-alimentare de producatori agricole, pentru ingrijirea sau administrarea unei alte proprietati din alta localitate, eliberarea de documente necesare pentru obtinerea unor drepturi, pentru participarea la programe sau proceduri in centre de tratament, ingrijirea copiilor sau membrilor familiei, a unei rude, a unei persoane bolnave sau cu dizabilitati, deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata sau realizata de la distanta.

- Se mentine masura suspendarii cursurilor din toate unitatile si institutiile de invatamant pana la finalul anului scolar/universitar. Se permite desfasurarea, dupa data de 2 iunie, a unor activitati de pregatire, pe o perioada de 2 saptamani, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a si a 13-a), precum si pentru organizarea examenelor nationale in conditiile respectarii masurilor de prevenire.

Vorbeste Nelu Tataru

- Suntem pe o panta usor descendenta a epidemiei. Ramanem cu precautii, cu acele reguli, se deschid unele activitati in cadrul unor reguli.

- Reluarea sporturilor individuale si a cantonamentelor le veti gasi intr-un ordin comun al ministrului Sanatatii cu ministrul Sporturilor.

- Incepand cu 15 mai, se reiau si slujbele in afara bisericilor. Dupa o evaluare se va vedea daca se vor putea face slujbe si in interior.

- Se redeschid hotelurile. Deschiderea saloanelor de ingrijire corporala le veti gasi intr-un ordin comun al ministrului Economiei cu cel al Muncii.

- Se reiau si activitatile din cabinetele de stomatologie.

- Se reiau si activitatile medicale pentru patologia non-COVID.

- Vom evalua aceasta relaxare dupa 14 zile.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre stare alerta masuri reguli stare alerta
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 42082 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Trecerea la starea de alerta este benefica atat pentru oameni,

cat si pentru economie.

Ma bucur de ESECUL Grupului Infractional Organizat psd■alde■udmr■prorasia,care
n-au reusit sa-si treaca amendamentul care-i presau:deschiderea crasmelor si a tersaselor!!!

 

sica mandolina

unde esti ba?

 

Liberalii - niste caricaturi iresponsabile

este INIMAGINABIL, este scandalos si de neacceptat ce face adunatura de bezmetici in frunte cu Orban.

in acest moment mai e o ora (60 minute) pana incepe starea de alerta si caricaturile astea nu spun clar si raspicat despre ce e vorba... NU se poate asa ceva, sunt niste incapabili complet ratati.

spre exemplu la ora asta la care scriu nu se stie exact ce se cere pentru iesirea din localitate. Cum e posibil bataia asta de joc? Oamenii habar nu au ce se cere maine dimineata cand fiecare pleaca la treburile lor.... Niste incompetenti ratati si mincinosi adunatura PNL, hoti si analfabeti la fel ca PSD.

 

@ wert Rank user: x5 14.05.2020, 23:03

am inteles unde bati. dar Barna unde e? nu are nimic de spus?

nu ai inteles absolut nimic

nu bateam nicaieri. spuneam clar si raspicat ca nu e normal sa anunti ceva asa important la 23.30 seara cu aplicabilitate in jumatate de ora. E absurd!

Asemenea masuri se anunta cu minim o zi inainte, sa stie si omul despre ce e vorba....

Daca A3 e cu ochii pe CIOLACU,sa nu lesine iarăsi,

cand sa mai afli si tu adevarul!?

In ochi te-ai uitat să vezi unde-i barna?

?

OUG-ul noaptea ca hotii care pina la publucarea in Monitorul

Oficial. Sica si Werner dorm la ora asta. Unde esti Predoile sa ridici tonul.

 

Starea de alerta nu-i nici pe departe "blandă"!

In legea stării de alertă sunt prevăzute o serie de sancțiuni, pentru activitățile total interzise.

Legea stării de alertă prevede amenzi care incep de la 1.000 de lei și pot ajunge pană la 15.000 de lei. Persoanele amendate pot plăti jumătate din sumă in termen de 15 zile.

Asa că intrati pe site si vedeți ce aveti voie sa faceți sau nu,că amenzile sunt consistente

CE MĂ BUCUR!
Poate asa ii civilizăm si pe dambovițenii nostrii!

Norocul unora carepresteaza pe aici este ca....

si in starea de alerta si in toate celelalte stari pot spune sau scrie cate prostii vor.
Bietii de ei, au stat pana noaptea tarziu ca sa poate intocmi ceva cand "haitasii" dorm si nu mai dau totul peste cap.
Dar se vor trezi si va incepa din nou circul.

Ramane de văzut dacă Comitetul Central Rrus(CCR) vor declara

NECONSITUTIONALĂ,masura de mentinere a crasmelor,a bombelor,a "restaurantelor" insalubre,majoritatea fiind pastorite de clientela tuciurie aldepesedistudemeristā!

Medicii vor fi protejati de HOȚI in stare d'alertă

Medicul care l-a consultat pe Marcel Ciolacu susține că i-a dispărut ceasul!

Prietene ai citit?

Prpunerea articolului 78 de catre un PNL-ist si aplaudata de ceilalti PNL-isti prin care se cerea ca o lege sa intre in vigoare imediat, nu dupa 3 zile.
Senini PNL-istii propuneau incalcarea constitutiei.
Deci PNL nu vrea si nu vrea sa respecte constitutia, decat daca e obligat de CCR.
De aceea eu nu am deloc incredere in PNL, pentru ca primul lucru pe care trebuie sa il faca un partid pentru poporul roman este sa respecte constitutia, nu sa o incalce.

Guwernerul meu nu este in stare sa faca nimic bun!

Romania nu a avut asa guwerner incapabil de foarte mult timp!!!
Jelule spune-mi cit este amenda daca cineva nu poarta masca sau nu respecta starea de alerta?!?!?
Stii?!?Bineinteles ca nu stii pentru ca nici guwernerul meu nu stie!!!!

 

 

Dacă nu-i și cu economia praf și cu epidemia nestăpanită, ie bine...

Și de-acu'... 3 zile-n tren intre tampoane. Bine că-i liber la carcalete (pentru cei care nu știu, carcaletele-i un cockteil de țuică cu vin)!

 

@bob23 15.05.2020, 02:26

- in ochii userelei ! :o(((

"Intram in stare de alerta: Se redeschid hotelurile si bisericile, terasele raman inchise. Cum putem circula in afara localitatii"

Diversiune, manipulare, abuz

In mod voit totul este dus intr-un penibil grotesc si la nivel de balci. Urmeaza cele mai importante alegeri pentru popor, cele legislative. Propaganda face totul exact ca la prezidentiale, sa se vorbeasca despre orice, numai nu despre ce este important pentru popor. Si atunci am vorbit despre motiuni si "guvernul meu", numai sa nu-l intrebe nimeni pe faraon de complicitatea cu PSD din primul mandat.
Suntem aproape de sfarsitul unui mandat legislativ in care o alianta antinationala si antiromaneasca formata din Parlament, Guvern, CC, CSM si desigur Iohannis - slugoiul cancelariilor occidentale au aplicat lovituri sistematice statului de drept si justitiei pentru a ingenunchea Romania si a ne compromite viitorul.
De ce sa aiba timp poporul sa se intrebe ce directie doreste sau daca e bine cum au evoluat lucrurile in 30 de ani de la Revolutie? De ce sa remenoram acum toate faptele petrecute in ultimii ani? De ce sa se intrebe poporul unde sunt dosarele si anchetele DNA si DIICOT? De ce sa cautam alternativa la intreaga clasa politica?
De ce sa-l ia poporul la intrebari pe faraon cu privire la seriozitatea motivelor invocate pentru a decreta starea de urgenta, pentru a ne suspenda drepturile si a pune Romania pe butuci?
Incepand cu orele nesimtite la care ni se comunica "obligatiile" de a doua zi si continuand cu ineptiile debitate, suntem efectiv sicanati si enervati ca o ceata de copii cu masuri discretionare, abuzive, carora nu li se gasesc motivari rationale. Masurile sunt exact ca si cele anterioare, scornite in asa fel incat sa starneasca polemici nesfarsite: ce e prostia asta?, dar asta la ce foloseste?, nu era mai bine asa? etc.
Pentru cine nu s-a prins, "dreapta" diversionista reediteaza episodul 2016. Cat de ticalos si complice poti fi ca sa iei guvernarea de la psd-alde cu cateva luni inainte de incheierea mandatului? Cat sa fii de prost ca sa faci ceea ce face PNL-ul in aceasta criza? Cum sa dai ordonante aberante la miezul noptii si sa faci tot ce poti ca sa-ti atragi ura poporului cu masuri umilitoare si represive? Nu cumva e vorba de premeditare?
Evident, ce scuze mai bune pentru atat de previzibilul nou esec si fuga de conducerea reala a tarii decat "noi am avut de luptat cu covidu', ba, acum decontam. De aia a castigat PSD". Acest gen de baliverne vor inlocui deja fumatul "poporul de prosti nu a venit in 2016 sa voteze geniile PNL-USR". Probabil si atunci "poporul de prosti" s-a prins cat ati fost de curiosi sa castigati.

 
 

Fratioare du-te inapoi la gradinita,iar cand o sa

Cresti mai mare vorbim!!!!!

Sugestie pentru "Muncitorii" de la Zoaie.com!

Oare organizatia asta a voastra are vreo minte limpede care sa analizeze ce se cere pe acest site!?
Hagi, Ioanis, Halep, mutate la rubrica de sport! Nu credeti?
Planete noi cu apa si alte elemente in atmosfera...mutate la stiinta!
Aveti astfel de categori si NU le folositi, imbicsiti NEWS cu ragaturi cu perje unde nuimeni nu are cel mai mic interes!?
O simpla analiza bazata pe Comentariile la subiect va poate spune...ce vor cei ce intra pe site! Dar...din nefericire NU va duce bibilica sa coordonati eficient acest site...
Mie o greata...exponentiala!

 

daca nu-ti convine,de ce mai stai pe acest site ?

mai mult,poti sa-ti faci propriul site.
vei avea un trafic infernal :)))

Multumesc dar nu ai inteles...

Nu ma pling incerc sa il fac mai rapid accesibil si la obiect fara sa treci prin gunoaiele la care nimeni nu intra in discutie!
Nu crezi ca "valoarea" unui subiect aici pe site-ula asta se masoara in numarul de postari?
In fine atit daca ai priceput...

De necrezut ...iar stam cu biletele fara sa calatorim

dupa ce au aflat (marii diplomati minti infierbantate) ca e inposibil sa se obtina un test de Covit-9 in 48 ore,sa fie valabil la intrarea in Romania, au prelugit cu inca 15 zile blocarea aeropoturilor. S-au repliat rapid.Au comis o noua gafa. Nici un stat european nu a procedat asa cu cei care calatorec, cu cetatenii propriei tari. Nu credeti o clipa ca nu stim ce drepturi avem in tara de origine. Bagati de seama ca aveti nevoie de noi!

 

Nu te mai uita bă pe Antena3 sau RTv

De aia nu intelegi nimic

Bineinteles jelule ca daca ne uitam la Digitv

La Irealitatea plus sau LABe1Tv care canta in struna lui Werner totul este OK!!!!!!!

Ajuta Digi24

E unul pe acolo - Prelipceanu, fata de care Gadea e un mic copil. Manipulare in stil grotesc.

se pare ca voi aveti nevoie de altii

de voi au nevoie fermierii din vest :)))

Dupa ce...

au inleznit intrarea a peste un milion de posibili vectori au blocati tot. Mare este gadina...

 

Si multi asistati social ca voi atarnă de gatul Romaniei

Desi puteti merge la muncă.
Nu sa stati acasa e internet
Si sa va plangeti ca nu sunt deschise terasele

Jelule nu toate lumea isi castiga existenta ca

Tine postand pe ziare.com!!!!

Le e gandul numai la achizitii fara licitatie

Oamenii astia sunt varza. Toate sunt bramburite si despre liberul acces la justitie nici nu au auzit. S-ar putea intelege ca se reiau procesele , dar in declaratie nu este trecuta ca motivare a deplasarii intre localitati . Poate procesele sunt incluse la "drumetie" sau "evenimente familiale" . Se vede ca a preluat Sica conducerea si a reaparut Raluca , cusuta proaspat si plina de idei ...

 

da cu alegerile cum ramane?

eu unul nu ma simt reprezentat de astia nici la nivel local si nici in parlament , bine ca au marit salariile la militieni sa lerge dupa pensionari mai abitir ! ONGurile dorm in papuci , parlamentul parca e hipnotizat !

 

parlamentul e intristat de lesinul csolackului

alegerile si le-a trecut tirlamentul pe persoana fizica.
tu esti reprezentat de antena 3,e suficient.

 

 
 

 

pentru dl Orban

dacă stau intr-un oras mai mic sau comuna si vreau sa merg la mall sau la un coafor dintr-un alt oras, ce bifez pe declaratie? E dreptul meu sa merg acolo ca si cei dintr-un oras mare.

 

ma ingrijoreaza sanatatea presedintelui

#iohanisstaiacasa ! hai sa-l ajutam si sa-l trimitem acasa !

 

Motive sunt

Incitare la nerespectarea Constitutiei
Incitare la ura etnică
Din functia prezidentiala a ajuns propagandist pnl
Atacuri virulent la institutiile statuui (Parlament, CCR)
etc etc

@mikkael Rank user: x2 15.05.2020, 08:27

- da' pan'acu' , cati ati trimis !? :o(((


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor