Ludovic Orban: "Cu cat creste numarul de persoane infectate zilnic, cu atat riscul de aparitie a unor noi restrictii creste"

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 15:05
2126 citiri
Ludovic Orban: "Cu cat creste numarul de persoane infectate zilnic, cu atat riscul de aparitie a unor noi restrictii creste"
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Premierul Ludovic Orban a declarat ca daca tot creste zilnic numarul de persoane infectate cu noul coronavirus, atunci creste si riscul aparitei unor noi restrictii.

El a adaugat ca Guvernul nu vreau sa impuna noi restrictii, de aceea a reinterat mesajul pentru romani de a respecta regulile de protectie sanitara - purtarea mastii, respectarea distantei sociale si dezinfectarea mainilor. GCS a anuntat vineri cel mai mare bilant zilnic de la declansarea pandemiei si anum 2.343 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2.

"Apelul meu este in continuare acelasi - nu ignorati pericolul, cu cat numarul celor care nu respecta regulile este mai mare, cu atat riscul de transmitere a virusului este mai mare, cu cat creste numarul de persoane infectate zilnic, cu atat riscul de aparitie a unor noi restrictii creste. Noi nu ne dorim sa impunem noi restrictii, obiectivul nostru a fost acela de a asigura functionarea in conditii cat mai aproape de conditiile normale in special activitatile economice, iar acest lucru se vede in modul in care evolueaza economia. Pe de alta parte, mentinerea acestei normalitati depinde in cel mai inalt grad de masura in care oamenii se conformeaza masurilor de protectie sanitara", a afirmat Ludovic Orban, dupa ce a participat vineri la o intalnire la Ministerul Educatiei.

Referitor la cresterea numarului de cazuri de infectare, prim-ministrul a spus ca masurile de relaxare au fost luate gradual de Guvern, in functie de evaluarile epidemiologice, iar Executivul a facut campanie de informare publica prin care a cerut romanilor sa respecte masurile de protectie sanitara.

"In ceea ce priveste cresterea numarului de cazuri, noi am urmarit gradual luarea unor masuri, pe baza unor evaluari epidemiologice, de reluare a activitatilor pentru ca obiectivul nostru a fost ca economia sa functioneze, ca toate activitatile sa se desfasoare in conditii cat mai aproape de normalitate. In paralel cu aceste masuri, am derulat o campanie de informare publica, prin care am cerut romanilor sa respecte masurile de protectie sanitara. Putem opri cresterea numarului de cazuri, prin cresterea numarului persoanelor care respecta regulile de protectie sanitara. Evident ca doar noi autoritatile guvernamentale nu putem sa determinam singuri acest lucru. Avem nevoie de colaborarea tuturor institutiilor, tuturor partenerilor, agentilor economici care au obligatia prin reglementari sa respecte regulile de protejare a sanatatii, fie teatre, mall-uri, restaurante", a completat Orban.

Chestionat daca se mentine trendul ascendent si vor fi in 10 zile 3.000 de cazuri de COVID, ce probleme vor fi pentru sistemul de sanatate si educational, seful Executivului a raspuns: "Stiti foarte bine ca nu am luat decizii la nivel national".

"In stabilirea modului in care functioneaza scoala am tinut cont de situatia epidemiologica la nivel local. Cifrele de la nivel national nu se regasesc neaparat in localitati. In localitati care nu sunt afectate sau sunt foarte putin afectate si acolo invatamantul se poate desfasura exact cum am stabilit prin reglementare. Sigur ca acolo unde nivelul de raspandire depaseste 3 cazuri la mie cumultate in ultimele 14 zile, acolo se va trece la invatamantul online", a explicat Orban.

Un numar de 2.343 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare bilant zilnic de la declansarea pandemiei, au fost anuntate vineri de Grupul de Comunicare Strategica, fiind a treia zi cand numarul imbolnavirilor trece de 2.000. Cele mai multe cazuri noi sunt in Bucuresti - 517, urmat de Bacau - 168, Iasi - 107 si Ilfov - 102. Au fost inregistrate 53 de decese in ultimele 24 de ore. La ATI sunt internate 571 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Orban pandemie, #orban restrictii , #premier