Premierul desemnat Ludovic Orban si-a prezentat joi dupa amiaza Cabinetul si a anuntat ca a depus programul de guvernare si lista ministrilor la Parlament, conform prevederilor constitutionale.
"In conformitate cu prevederile constitutionale, in urma deciziei presedintelui Klaus Ioannis de a ma desemna in calitate de prim ministru in vederea formarii Guvernului, in termenul constitutional am depus lista Guvernului si programul de guvernare la presedintii celor doua camere" ale Parlamentului, a declarat joi Ludovic Orban, la finalul consultarilor cu presedintele Iohannis si partidele parlamentare.
Premierul desemnat a spus ca Romania are nevoie de un "guvern legitim", cu puteri depline, subliniind ca Guvernul Dancila nu mai are legitimitate dupa ce a fost demis prin motiune de cenzura.
"Ne aflam intr-o situatie extrem de grava, dupa 3 ani de guvernare habarnista, care a anulat toate avantajele pe care le-am fi putut dobandi ca urmare a ciclului economic pozitiv", a spus Orban, acuzand Guvernul Dancila ca "a distrus" increderea investitorilor in economia romaneasca, nu a realizat investitii importante, in schimb a risipit banii publici pe "cheltuieli nesabuite".
"E nevoie de un guvern care sa readuca Romania pe drumul corect. Avem urgente de indeplinit", a mai anuntat Ludovic Orban, prezentand cateva obiective imediate, din economie, justitie sau administratie.
Premierul desemnat a subliniat ca s-a decis reducerea numarului de ministere si reorganizarea Executivului intr-o "structura guvernamentala eficienta, supla, care sa aiba capacitatea de a gestiona problemele curente si perspectivele".
Ludovic Orban a mai vorbit si despre rectificarea bugetara absolut necesara pentru a se asigura resursele financiare de care au nevoie institutiile si autoritatile locale, si a anuntat "desecretizarea dosarului privind violentele din 10 august".
In plus, premierul desemnat a promis "asigurarea unor alegeri libere, corecte", dar si rezolvarea crizei examenului de rezidentiat sau a altor mari probleme din Sanatate si Educatie.
"Multumim partenerilor care au contribuit la reusita motiunii de cenzura", a mai spus Ludovic Orban, reamintind ca s-au incheiat sau se vor incheia "intelegeri, acorduri" cu partidele politice, in vederea punerii in practica a programului de guvernare.
Ludovic Orban a avut un mesaj si pentru parlamentarii PSD: "Nu dati curs boicotului pus la cale de oameni disperati, care vor, pe ultima suta de metri, sa isi acopere furaciunile facute la ministere, sa angajeze cheltuieli, sa isi osifice clientela politica in toate structurile administrative, in speranta ca guvernul care va veni va fi boicotat de aceasta clientela politica".
Raspunzand la intrebarile jurnalistilor, Ludovic Orban a comentat critic masurile recent anuntate de guvernul inca in functie, spunand ca "salariul minim pe economie nu poate fi scos din burta de un ministru al Economiei, pentru ca el este un instrument reglator al intregii piete si orice fixare pe criterii subiective risca sa afecteze negativ intreg mediul de afaceri".
In context, Orban a somat-o pe Dancila sa nu adopte hotarari cu impact si consecinte bugetare, pentru ca "acest guvern nu are dreptul legal".
Totodata, el le-a spus jurnalistilor ca ministrii sai vor discuta cu mediul de afaceri si cu toti cei din domeniile respective, dupa care "se vor prezenta la ministere pentru a solicita situatia la zi in fiecare minister sau autoritate a administratiei publice centrale", urmand ca dupa ce se va face o "analiza extrem de larga" si care "sa reflecte intregul adevar", vor fi luate "toate masurile care se impun".
In context, Orban a spus ca intentia sa este de a reorganiza fiecare minister, lucrandu-se deja la ordonanta de functionare a viitorului guvern.
"In perioada asta vom efectua un audit intern si vom apela la un audit extern care probabil va dura un pic mai mult", a mai precizat el.
Urmeaza ca Birourile Permanente sa decida calendarul audierii ministrilor si data la care se va da votul de investitura.