Orban ameninta cu demiteri in cazul vaporului cu oi: Trebuie luate toate masurile pentru a impiedica o bomba ecologica

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 17:14
3992 citiri
Orban ameninta cu demiteri in cazul vaporului cu oi: Trebuie luate toate masurile pentru a impiedica o bomba ecologica

Premierul Ludovic Orban spune ca autoritatile au luat deciziile care se impuneau in cazul navei incarcate cu 14.000 de oi, care s-a rasturnat in Portul Midia, evitand blocarea senalului navigabil sau producerea unei poluari cu combustibil, precizand insa ca in continuare trebuie luate toate masurile necesare pentru a impiedica transformarea vasului intr-o bomba ecologica.

Orban a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca, inca de duminica, ministrii au dat dispozitiile necesare pentru astfel de cazuri.

"In ceea ce priveste interventia la nivelul Ministerului Transporturilor, Agentia de Salvare a Vietilor pe Mare a intervenit duminica, in conditiile de aproape furtuna si practic a salvat intreg echipajul, toti membrii echipajului au fost salvati.

Sigur ca s-a inceput interventia si pentru a incerca sa salveze dintre oile care erau pe vas, interventie care a fost foarte mult ingreunata atat de vreme, cat si de conditiile in care s-a desfasurat. Efectivele care au fost implicate in aceste actiuni au fost din cate stiu eu de aproximativ 10 din partea Agentiei de Salvare a Vietiilor pe mare si, de asemenea, au fost peste 20 de pompieri", a afirmat Orban.

El spune ca nu intotdeauna dispozitiile ministrilor au si fost puse in practica.

"Comitetul pentru Situatii de Urgenta a fost intrunit in conformitate cu prevederile legale. Acuma sigur ca nu totdeauna dispozitiile de ministrii au si fost puse in practica. Va dau numai un exemplu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Constanta este fostul presedinte al ANSVSA", a explicat Orban.

Premierul spune ca a fost avertizat capitanul vasului despre faptul ca exista risc de inclinare a navei.

"Nu s-a datorat inclinarea vasului celor care au pilotat, care au remorcat. Stiti ca este tras de doua remorchere. In ciuda faptului ca a fost avertizat capitanul vasului ca exista riscul de inclinare a vasului, capitanul a refuzat sa opreasca vasul.

De asemenea, au fost luate imediat manevrele pentru a elibera senalul navigabil pentru ca altfel exista riscul sa blocam portul si s-a reusit mutarea vasului in afara senalului navigabil. Nu exista nicio poluare cu combustibil sau de alta natura cel putin pana in momentul de fata", a afirmat prim-ministrul.

El a precizat ca trebuie luate toate masurile pentru a impiedica transformarea vasului intr-o bomba ecologica.

"Trebuie luate toate masurile si aici dat dispozitiile catre toti ministrii implicati pentru a impiedica transformarea vasului intr-o bomba ecologica. Acolo trebuie intreprinse masuri de scoatere a oilor de acolo si de incinerare in timpul cel mai scurt, nu trebuie asteptata societatea de asigurari sa faca constatari.

Deci acolo trebuie intervenit pentru ca, altfel, in doua, trei zile, daca nu este rezolvata situatia, exista riscul aparitiei unui focar", a afirmat Orban.

El spune ca la final va fi realizata o evaluare a modului cum au intervenit entitatil din subordinea ministerelor.

"Vom face o evaluare pe fiecare interventie care a fost facuta de fiecare entitate aflata in subordinea celor trei ministere si in mod evident vom lua si deciziile care se impun si chiar vom elibera din functie pe aceia care nu si-au facut treaba in conformitate cu procedurile si prevederile legale", a explicat premierul.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea au anuntat, marti dupa-amiaza, ca de duminica si pana in prezent 60 de oi aflate pe nava respectiva au fost salvate, iar operatiunea continua.

Oile sunt scoase de pe nava si transportate la mal cu o ambarcatiune a ISU, iar aici sunt preluate de medici veterinari si evaluate medical in cadrul a doua corturi incalzite din dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea si apoi transportate la ferma.

Citeste si:
Dacian Cioloș, în plenul Parlamentului: „Nu doresc să fac un spectacol politic. Suntem în mijlocul furtunii. Acest guvern poate fi ieșirea din criză”
Dacian Cioloș, în plenul Parlamentului: „Nu doresc să fac un spectacol politic. Suntem în mijlocul furtunii. Acest guvern poate fi ieșirea din criză”
Președintele USR Dacian Cioloș a declarat miercuri, 20 octombrie, în plenul Parlamentului că la votul de învestitură nu vrea să atace pe nimeni și a sublinia că „suntem în mijlocul...
PSD anunţă că va vota împotriva Guvernului Cioloş
PSD anunţă că va vota împotriva Guvernului Cioloş
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, înainte de şedinţa plenului reunit în care se va da votul de încredere pentru Cabinetul Cioloş că social-democraţii vor vota împotrivă....
Sursa: NEWS.RO