Orban anunta ca Guvernul demareaza procedura angajarii raspunderii pe trei proiecte: Avem un calendar foarte ambitios

Marti, 10 Decembrie 2019, ora 15:56
2877 citiri
Orban anunta ca Guvernul demareaza procedura angajarii raspunderii pe trei proiecte: Avem un calendar foarte ambitios

Guvernul demareaza in sedinta de marti procedura de asumare a raspunderii pe trei proiecte: modificarea Legilor justitiei, Legea plafoanelor si OUG 51 privind transportul intrajudetean, a anuntat premierul Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste Legile justitiei, daca nu se va proroga termenul de intrare in vigoare pe trei prevederi, sistemul de justitie va fi aruncat in aer.

"Avem un calendar foarte ambitios. Azi trebuie sa demaram procedura angajarii raspunderii Guvernului pe cele trei proiecte, respectiv pe modificarea Legilor justitiei prin prorogarea termenului de intrare in vigoare pentru cele trei articole pe care daca nu le prorogam este aruncat in aer sistemul de justitie.

Este vorba de pensionarea anticipata a magistratilor, de cresterea vechimii de intrare in magistratura de la doi la patru ani si de cresterea numarului de judecatori care formeaza completurile, de la doi la trei. Aceste prevederi din legile justitiei trebuie in mod obligatoriu prorogate, iar in cursul anului viitor trebuie sa le modificam", a declarat Orban.

Azi, Comisia juridica a Senatului a decis prorogarea termenului referitor la intrarea in vigoare a pensionarii anticipate a magistratilor pana la 1 ianuarie 2022, mentinandu-se astfel pentru urmatorii doi ani vechimea minima de 25 de ani.

De asemenea, senatorii juristi au decis sa proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numarul judecatorilor in completele inferioare va creste de la doi la trei.

In ceea ce priveste Legea plafoanelor, premierul a spus ca fara aprobarea si intrarea ei in vigoare nu se poate adopta Legea bugetului.

"Al doilea proiect pe care ne vom asuma raspunderea este cel privind plafoanele, initiat de Ministerul de Finante. E necesar pentru ca nu putem adopta Legea bugetului decat dupa aprobarea legii plafoanelor", a precizat primul ministru.

Despre al treilea proiect pe care guvernul isi va asuma raspunderea, si anume OUG 51, privind transportul intrajudetean, Ludovic Orban a declarat ca a primit numeroase sesizari de la parinti care au spus ca multi copii se afla in situatia de a nu putea merge la scoala.

"Al treilea subiect pe care ne vom asuma raspunderea este OUG 51 care se refera la transportul intrajudetean in mod special. Am primit extrem de multe sesizari din partea multor parinti ca multi copii sunt in situatia nu pot sa se duca la lcoala, pentru ca nu se asigura transportul, decat daca platesc contravaloarea cursei dus-intors, chiar sunt multe familii care nu pot sa isi permita sa suporte acest cost.

Nu putem accepta o astfel de situatie, sa restrangem accesul la educatie a unor copii care vor si au dreptul sa invete si sa se duca la scoala. Va trebui sa solutionam aceasta problema", a conchis Orban.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Comentarii