Orban ii da replica lui Barna: Nu poate sa i se ceara PNL ce nu poate da PNL. Cei care mentin Guvernul Dancila sunt complici

Luni, 21 Octombrie 2019, ora 15:23
7839 citiri
Orban ii da replica lui Barna: Nu poate sa i se ceara PNL ce nu poate da PNL. Cei care mentin Guvernul Dancila sunt complici
Foto: captura video Facebook / Epoch Times Romania

Premierul desemnat Ludovic Orban (PNL) sustine ca partidul sau si-a respectat angajamentul asumat, de a da jos guvernul PSD, si e pregatit sa isi asume guvernarea, iar partidele care nu voteaza pentru investirea noului Executiv, saptamana viitoare, sunt complici la ramanerea la putere a Guvernului Dancila.

Reactia a venit dupa ce presedintele USR, Dan Barna, a declarat luni, inainte de sedinta comitetului liderilor de grup la Camera Deputatilor, ca astazi si maine se va vedea in Parlament daca exista cu adevarat noua majoritate care ar putea sa sustinta Guvernul Orban, asa cum spun presedintele Iohannis si PNL, mai exact prin punerea pe ordinea de zi a unor proiecte.

Citeste mai multe despre USR testeaza azi in Parlament majoritatea parlamentara, care ar urma sa voteze Guvernul Orban: Ce proiecte de lege pune pe masa.

"Am incredere ca toti partenerii care au fost alaturi de noi in daramarea Guvernului Dancila gandesc la fel ca noi: guvernul PSD trebuie alungat cat mai repede. Nu exista decat o singura solutie pentru atingerea acestui obiectiv: investirea guvernului pe care il vom prezenta Parlamentului alaturi de programul de guvernare", a declarat Ludovic Orban, avertizand ca de la motiunea de cenzura si pana astazi "ramasitele Guvernului Dancila au facut numai si numai nenorociri", iar neinvestirea unui nou guvern ar pune piedici adoptarii bugetului sau "pregatirii Romaniei pentru sezonul rece".

"A nu vota inseamna provocarea de consecinte extrem de negative asupra a milioane de romani (...) In prima runda de consultari am aratat deschidere si am acceptat foarte multe propuneri pe care ni le-au formulat partenerii nostri. Astazi nu cred ca exista vreun motiv serios ca partenerii sa nu ia decizia de a sustine guvernul PNL.

Incepand de maine vom avea a doua runda de discutii. Privesc cu incredere si sunt convins ca vom obtine cat mai repede o majoritate care sa ne permita investirea Guvernului (...) astfel incat saptamana viitoare, luni-marti, cel tarziu miercuri, sa aiba loc votul de investitura in plenul Parlamentului", a declarat premierul desemnat.

Intrebat de jurnalisti despre declaratiile lui Dan Barna, Ludovic Orban a afirmat ca a exista o intelegere PNL-USR pe cele trei proiecte de lege sustinute de USR, intelegere "pe care am transmis-o si altor parteneri".

"Fiecare formatiune decide cum se pozitioneaza fata de un subiect sau altul (...) Am convingerea ca vor trece peste si vor sustine investirea Guvernului (...) Majoritatea este necesara la investirea Guvernului. Orice formatiune politica (sic!) care nu voteaza investirea Guvernului pe care il voi prezenta Parlamentului de fapt mentine PSD la putere si pe Viorica Dancila la Palatul Victoria si, in loc sa sustina un guvern legitim, competent, care vine cu un program, asigura perpetuarea unui guvern PSD esuat, demis, care nu mai are niciun fel de legitimitate.

Ma indoiesc ca partenerii nostri care au contribuit la demiterea Guvernului Dancila ar putea sa participe la perpetuarea la putere a Guvernului Dancila", a declarat presedintele PNL.

In ceea ce priveste cele trei proiecte-conditii puse de USR, Ludovic Orban a subliniat inca o data ca PNL le-a sustinut si le sustine in continuare, dar a anuntat ca "nu va trece in programul de guvernare decat acele masuri pentru care stim ca exista o sustinere din partea acelor formatiuni care pot sa genereze o majoritate parlamentara in cazul dezbaterii unui proiect de lege prin Parlament".

"Nu poate sa i se ceara PNL ce nu poate da PNL. Noi, PNL, putem sa sustinem cu parlamentarii nostri proiecte legislative, dar nu poti sa spui ca nu investesti Guvernul PNL din cauza ca alta formatiune politica nu voteaza alte proiecte de lege. Eu nu am mai intalnit asa ceva.

In ultima instanta, sa fiu foarte sincer, PNL, eu in calitate de presedinte al PNL si premier desemnat, am aratat si arat toata deschiderea spre dialog, prezint starea de fapt, toate argumentele pentru investirea Guvernului, dar deciziile le iau partidele in organismele lor statutare", a mai spus Ludovic Orbam.

Mai mult, premierul desemnat a explicat ca, in cazul in care guvernul sau nu este votat de Parlament, se poate ajunge la a doua varianta, alegerile anticipate, dar "in toata aceasta perioada trebuie sa suportam toate ilegalitatile, toate prostiile" Guvernului Dancila, iar "cei care mentin sunt complici si coresponsabili" la ceea ce se va intampla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ludovic Orban Barna legi conditii, #USR PNL guvernare conditii , #premier