Orban, intrebat de ce treneaza ancheta in dosarul 10 august: "Sunt multi cei care nu vor sa fie identificati vinovatii si pedepsiti"

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 08:13
2769 citiri
Orban, intrebat de ce treneaza ancheta in dosarul 10 august: "Sunt multi cei care nu vor sa fie identificati vinovatii si pedepsiti"

Premierul Ludovic Orban s-a declarat nemultumit de modul "in care se misca" cercetarile in dosarul privind actiunea in forta a Jandarmeriei la protestul Diasporei din 10 August 2018.

Intrebat intr-un interviu pentru Europa Libera cum a perceput modul in care a intervenit colonelul Paraschiv, premierul a replicat ca Paraschiv a actionat "ca unul dintre posibilii responsabili".

Europa Libera: Un moment puternic despre care vorbim in acesti cinci ani a fost 10 august 2018, ziua in care Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene impotriva demonstrantilor pasnici. Nici impotriva celor care au planuit si aplicat aceste actiuni nu avem o sentinta, impotriva celor care se fac vinovati de aceasta mineriada a anilor 2000.

Ludovic Orban: "Nici macar nu a fost finalizata instrumentarea dosarelor. Sa ne aducem aminte ca dupa ce initial ancheta a inceput la Parchetul Militar, in mod suspect ancheta a fost preluata de DIICOT, repartizata unor procurori DIICOT, care de curand doreau sa claseze dosarul. Din fericire, aceasta decizie a fost invalidata si dosarul a revenit la Parchetul General, unde astept sa fie tratat cu profesionalism si cu mobilizare maxima pentru a putea fi identificati vinovatii si pentru a putea fi pedepsiti vinovatii."

Europa Libera: Simtiti ca nu s-a facut dreptate?

Ludovic Orban: "Pana la urma se va face dreptate."

Europa Libera: Cum ati perceput dumneavoastra actiunea colonelului Paraschiv, "fantoma alba" de la 10 august?

Ludovic Orban: "Am participat la manifestarile de a doua zi, am luat atitudine publica. M-am manifestat in toata aceasta perioada in favoarea identificarii celor vinovati, a celor care au dat ordinele, despre asta e vorba, nu jandarmul de rand care a pus in practica niste ordine este principalul vinovat, ci cei care au pus la cale intregul scenariu care a creat o falsa legitimitate pentru interventia in forta impotriva unei manifestatii pasnice. Sigur ca pana in momentul de fata nu e terminata cercetarea penala, nu e trimis in instanta vreun dosar in privinta vreunui conducator, dar am convingerea ca acest lucru se va intampla."

Europa Libera: Unii critici ar putea spune ca s-a ajuns la o intelegere la nivelul Ministerului de Interne, unii au fost pensionati, unii au fost mutati in alte posturi.

Ludovic Orban: "Nu exista nici o intelegere. Ministerul de Interne, asa cum am promis, a desecretizat toate inregistrarile care au fost facute si le-a predat catre Parchet."

Europa Libera: Nu ati raspuns cum l-ati perceput pe colonelul Paraschiv, "fantoma alba" de la 10 august.

Ludovic Orban: "Ca unul dintre posibilii responsabili. Nu avea ce sa caute acolo si prezenta lui trebuie explicata si trebuie explicata prin cercetarea penala."

Europa Libera: Carmen Dan?

Ludovic Orban: "Toti cei care au fost implicati in lantul de comanda si existe destule elemente pentru identificarea celor responsabili si li se poate stabili vinovatia."

Europa Libera: De ce treneaza atat de mult aceste anchete, vorbim despre Colectiv, 10 august? Societatea asteapta ca aceste lucruri sa fie clarificate mult mai repede decat se intampla.

Ludovic Orban: "Ma intrebati pe mine? Pentru ca sunt multi cei care nu vor sa se realizeze aceste anchete, sa nu fie identificati vinovatii, sa nu fie pedepsiti cei care au fost vinovati si, probabil, gasesc aliati acesti responsabili prin parchete sau in cadrul procedurilor care se desfasoara in instantele de judecata."

Europa Libera: Exista o complicitate in aceste institutii?

Ludovic Orban: "Nu as putea sa spun ca e complicitate, dar e evident ca lucrurile nu se misca in ritmul in care ar trebui sa se miste."

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...