Orban spune ca exista majoritate in Camera Deputatilor pentru alegerea primarilor in doua tururi

Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 16:09
4017 citiri
Orban spune ca exista majoritate in Camera Deputatilor pentru alegerea primarilor in doua tururi
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri, ca ar prefera ca Guvernul sa nu isi asume raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi, intrucat exista o majoritate in Camera Deputatilor in acest sens.

"Eu va spun ca am constatat ca exista o majoritate in Camera Deputatilor pentru sustinerea acestui proiect (alegerea primarilor in doua tururi - n.red.). Totul este sa ne mobilizam si sa reusim sa introducem pe ordinea de zi a plenului, pentru ca daca suntem mobilizati detinem voturile necesare pentru a asigura reusita acestui demers", a declarat Orban, miercuri, dupa o intalnire cu liderii grupurilor parlamentare, intrebat daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe aest proiect.

Premierul a precizat ca Victor Ponta, liderul Pro Romania, sustine acest proiect de lege.

"Dl. Ponta a spus ca sprijina modificarea legii pentru alegerea primarilor in doua tururi. De asemenea, sustine si proiectul de lege privind alegerea presedintelui Consiliului Judetean de catre consilieri", a mai spus Ludovic Orban.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a declarat, la inceputul acestei saptamani, ca isi doreste alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, iar asumarea raspunderii Guvernului pe o astfel de lege este "o abordare rezonabila".

"Mesajele pe care le am pentru primarii de municipii sunt in mesaje generale pe care le voi da si celorlalti primari, de exemplu ca eu imi doresc ca primarii sa fie alesi in doua tururi sau ca imi doresc foarte mult sa existe un parteneriat real intre administratia centrala, prin Guvern, si administratia locala, astfel incat toti romanii sa primeasca o sansa sa traiasca intr-o localitate bine pusa la punct", a declarat, luni, Kaus Iohannis, inaintea intalnirii cu reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania.

In replica, tot luni, Orban a precizat ca exista un astfel de proiect de lege in Parlament si ca se incearca obtinerea voturilor necesare pentru acesta.

"PNL are un proiect de lege depus la Parlament care se afla in dezbaterea Camerei Deputatilor, prin care primarii urmeaza sa fie alesi cu jumatate plus unul din votul cetatenilor, adica ceea ce se numeste alegerea in doua tururi. Noi sustinem acest proiect si vom incerca sa obtinem o sustinere din partea partenerilor politici pe acest proiect", a spus Ludovic Orban.

Intrebat daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi, in cazul in care proiectul nu va trece de Parlament, Ludovic Orban a raspuns: "Daca voi face acest lucru voi anunta".

In schimb, presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, ca partidul va depune motiune de cenzura impotriva Guvernului Orban, impreuna cu alti parteneri din Parlament, daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe un pachet de legi electorale care sa prevada alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

A.D.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...