Ziare.com

Rectificarea bugetara: Guvernul taie bani de la Educatie, Transporturi si Agricultura. Unde da in plus

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 10:50

   

Rectificarea bugetara: Guvernul taie bani de la Educatie, Transporturi si Agricultura. Unde da in plus
Ministerul Finantelor Publice a publicat, marti, proiectul Ordonantei de Urgenta a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, care prevede pentru anul in curs un deficit bugetar estimat de 4,3% din Produsul Intern Brut si taieri de la cinci ministere, in timp ce sase ministere si Secretariatul General al Guvernului vor primi mai multi bani.

"Veniturile bugetului general consolidat se diminueaza, pe sold, cu suma de 18.356,9 milioane lei, din care 10.488,2 milioane lei influente ale veniturilor din economia interna si 7.868,7 milioane lei influente din venituri din fonduri externe nerambursabile", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Ministerele care pierd bani la rectificare sunt in numar de sase, la care se adauga Secretariatul General al Guvernului (SGG), in timp ce ministerele care castiga sunt cinci.

Cine primeste bani

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale: +3.982,3 milioane lei.
Ministerul Sanatatii: +2.898,9 milioane lei.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: +1.763,7 milioane lei.
Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale: +388,3 milioane lei.
Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comert si Antreprenoriat: +299,0 milioane lei.
Ministerul Finantelor Publice: +236,0 milioane lei.

Cine pierde

Ministerul Educatiei Nationale: -2.080,0 milioane lei.

Ministerul Transporturilor: -1.084,2 milioane lei.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: -1.065,9 milioane lei.
Ministerul Fondurilor Europene: -302,3 milioane lei.
Secretariatul General al Guvernului: -227,5 milioane lei.
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale: -110,9 milioane lei.

Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut in vedere gradul de executie, precum si necesarul de finantare pana la finele anului 2019. S-au identificat economii in principal la active nefinanciare (-110,2 milioane lei) si la cheltuieli de personal (-0,9 milioane lei). S-au asigurat fonduri pentru plata cotizatiilor la organismele internationale (+0,2 milioane lei).

Prin prezentul proiect de ordonanta de urgenta se propune diminuarea veniturilor bugetare rezultata din:

-nerealizarea in totalitate veniturilor suplimentare din intensificarea actiunilor de imbunatatire a colectarii si reducerii evaziunii fiscale incluse in programul anual, precum si datorita accelerarii procesului de rambursare TVA restante catre companii. Mentionam ca in bugetul initial in cadrul proiectiei veniturilor au fost estimate incasari suplimentare de 7 miliarde lei, din care 6 miliarde lei reprezinta TVA si accize 1 miliard lei;

-neconcretizarea in anul 2019 a incasarilor din vanzarea licentelor de tip 5G (prin neaprobarea in anul 2019 a calendarului licitatiei) si lipsa efectelor de runda a doua generate in economie de aplicarea mecanismului de restructurare a obligatiilor bugetare instituit de Ordonanta Guvernului nr.6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscal;

-neincasarea sumelor primite de la UE/alti donatori in contul platilor efectuate si prefinantari aferente cadrului financiar 2014-2020 avand in vedere gradul redus de executie a cheltuielilor aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile pe primele 10 luni ale anului 2019;

-neincasarea sumei de 1.800 milioane lei estimata la prima rectificare pana la sfarsitul acestui an reprezentand proiecte finantate din Programul National de Dezvoltare Locala prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si care urmau sa fie solicitate Comisiei Europene spre rambursare in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM), prin aplicarea mecanismului privind abordarea retrospectiva a cheltuielilor.

-mentinerea programului initial al veniturilor din dividende de la societati si companii nationale precum si de la regii autonome.

Bugetul institutiilor/activitatilor finantate integral si/sau partial din venituri proprii se majoreaza atat la venituri cat si la cheltuieli cu suma de 876,6 milioane lei.

Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se majoreaza la venituri cu suma de 1.913,8 milioane lei, la cheltuieli se majoreaza cu suma de 2.032,7 milioane lei, iar deficitul se diminueaza cu 118,9 milioane lei.

Influentele pe naturi de cheltuieli ale bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se prezinta astfel: Cheltuielile de personal se suplimenteaza cu 19,7 milioane lei pentru asigurarea drepturilor salariale pentru personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si caselor de asigurari de sanatate; Cheltuielile cu bunurile si serviciile se suplimenteaza cu suma de 400 milioane lei pentru medicamente cu si fara contributie personala;

Transferurile intre unitati ale administratiei publice se suplimenteaza cu 813 milioane lei pentru asigurarea fondurilor necesare platii majorarilor salariale ale personalului din unitatile sanitare publice;

Cheltuielile cu asistenta sociala se suplimenteaza cu 800 milioane lei pentru asigurarea platii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru concedii medicale.

Totodata, veniturile din contributiile de asigurari sociale de sanatate se diminueaza cu 1.352,7 milioane lei. Influenta se datoreaza efectului generat de indicatorii realizati ai pietei fortei de munca de 14,8% (in perioada ianuarie-septembrie 2019/2018, efectivul salariatilor din economie a crescut cu 1,1% iar castigul salarial mediu brut a crescut cu 13,6%) fata de estimarea initiala de 18,6% avuta in vedere la elaborarea proiectiei veniturilor din cadrul legii bugetare, precum si extinderea facilitatii acordate salariatilor din domeniul constructiilor prin adaugarea unor noi activitati.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre rectificare bugetara bani ministere
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15329 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu este nici o surpriza! Stim cu totii ca nu sunt atatea petice

cate gauri sunt in buget. Guvernul este cel care decide prioritatile, cel care distribuie banii intre ministere. Este adevarat ca rectificarea negativa in Educatie si rectificarea pozitiva in Finante par contradictorii si discutabile.

Dar nu cred ca avem noi mijloacele sa judecam asta. Cine se asteapta la miracole dupa 3 saptamani de guvernare, se inseala, ori este complet nerealist.
Ati uitat care este rolul acestui guvern TEMPORAR? Acela de a a duce limbile ceasurilor la ora exacta! Doar de atunci incolo, se poate imagina relansarea economiei, pe baze adevarate, nu pe crestere prin consum sau imprumuturi.

A propos de imprumuturi, este posibil ca guvernul Orban sa fie obligat sa faca, pentru a acoperi gaurile inca nedlecarate ale guvernului de paie! Diminuarea numarului imens al bugetarilor BUGETOFAGI este probabil masura urmatoare. Sau prin plecari naturale la pensie, sau prin trimiterea lor la somaj. Poate ca invata si ei o meserie productiva...

 

Dar SRI, SPP si SIE pierd bani sau iau in plus la rectificare?

Doar nu o sa ne asteptam sa aflam asta din articolul asta, chipurile nesekurist...
Si mi se pare normal ca Ministerul Finantelor Publice sa fie premiat cu bani in plus pentru ca nu a colectat...

 

Pierderea este in plus. Ca in capitalism, isi propun o creste

re mai mare(target, ca asa se zice) dupa care primesc mai putin deci au scazut. Serviciile nu primesc mai putin
Cit primesc din afacerile lor, cum sa o plareasca pe doamna colonel, acuma cu funtie de general. O alta pereoada ,alti oameni, alti bani.

Ce nu ne spune ziare.com:

Conform proiectului de Ordonanta de Urhgenta cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2019, bugetele serviciilor secrete vor creste dupa cum urmeaza:

-Serviciul Roman de Informatii (crestere de 20.744.000 lei);

-Serviciul de Informatii Externe (crestere de 3.900.000 lei);

-Serviciul de Paza si Protectie (crestere de 935.000 lei).

Foarte bine

daca cresc bugetele organelor de informatii. Mai ales la SRI ma bucur, poate reusesc sa furnizeze din nou justitiei probe impotriva coruptilor din sistemul politic, sa-i trimitem langa Dragnea.
Nu va ajunge inca cu hotiile care au secatuit aceasta tara?
Devalizarea tarii de catre grupul infractional organizat psd afecteaza siguranta nationala, deci se justifica.

Printul creste cu 30 cm

ma rog, vecinul din spate.

@z12345654321

sa fie bine,ca sa nu fie rau,vorba lu gika reje ! si cum spuneai sa creasca la servicii ca sa furnizeze informatii sa ce ??? cati bani au fost recuperati de la marii infractori ?! nu zic de ciuma portocalie cu gardu cu rep.moldova ,ori de sistemele de operare de pe abacuri,ca am intele ca cucuveaua a interzis discutiile pe tema asta,dar rekinii alde,sa nu dau nume ca are multi copii,mai ales cat a stat la bulau a imbolnavit de graviditate tot sistemu penitenciar,alde spartakus sau leonidas zis porcea...cati bani s-au recuperat,de azi e omu liber ?! tata,nekavedeu scrie pe lupta cu coruptii,nu s-a recuperat nimik,doar praf in ochii tantalailor !

cei din invatamant

au inteles de ce iohanis a aprobat legea care reduce programul scolar al elevilor. ca sa faca economii. pregatiti-va d-lor profesori de restructurari si concedieri. cat despre transporturi. adio autostrazi si drumuri nationale in perioada urmatoare. una promit, alta fac. ca de obicei.

S-a aflat si de ce creste deficitul

"liberalii cresc intenționat deficitul la 4,3% din PIB. Cea mai mare cheltuială se face cu achitarea in avans a rachetelor, in programul de inzestrare militară."
E foarte important sa ne inarmam ca poate rusii vor sa ne ia:
- petrolul - austriecilor
- gazelor off shore - ale americanilor
- padurile - lui Schweighoffer
- terenurile arabile - ale italienilor si arabilor
- mana de lucru - care e in diaspora si daca o sa fie razboi o sa lupte doar pe facebook pentru tara mama. Eventual o sa-i atace cu M...E Rusii...
- educatia - care e la pamant
- bisericile si pensionarii - eventual ca sa le finanteze ei.
- industria- care nu mare are nici macar mormenele de fier vechi
- CFR-ul - ca sa-i schime ecartamentul si sa puna niste trenuri civilizate
- serviciile - ca doar ei sa-i permita sa le plateasca bugetul
- justitia - sa le dea pensii speciale in ruble..
- turismul si frunza - ca romanii si asa pleaca instranatate la preturi mult mai mici;
- flota - daca negociaza cu famiglia Petrov;
- Taromul - ce sa mai vorbim..

 

Cine a instrainat toate acestea desteptule ?

Cat despre inzestrarea armatei, daca nu esti filorus,

nu te baga; pentru ca cele doua razboaie ne-au prins

cu izmenele rupte-n *** si o inzestrare de ***, copiii

Romaniei fiind ma mult carne de tun pentru dusmani.

P.s. Prietena ta Rusia , de la Petru I are o singura

tinta sa-si intinda granita pana la Marea Marmara, cel

putin.

Nu eu am pus o absolventa de la Moskva vicepremier

Daca tot o tii cu rusii...
Rusii au cucerit foarte usor tari in recesiune si daca tu ai komision sau pensie speciala de la achizitiile de armament, nu insemna ca ii poti fraierii pe toti romanii...

Ai vrea sa sugerezi PSD

dar iti dau o indicatie pentru transporturi: "aici sunt banii dumneavoastra"!
PSD doar a intretinut dezastrul inceput de ceilalti.

(industria petroliera, vezi filiera PNL; marmura, filiera...)

As zice ca pana la Marile Lacuri

.

Ce imi plac mie

comentariile astea de @analfabeti
1. la "servicii" a trebuit suplimentat pentru a acoperi salariile nesimtite date de pesedersti pentru a nu bloca institutii ale statului
2. deficitul era previzibil crescut din martie si doar prin minciuna (mii de tone la hectar!) putea fi mentinut.
3. lista aia cu vanzarea de tara facuta de pedeserasti nu mai trebuie listata pentru ca o cunoastem (cine il medalia pe seful de la Schweighofer ???
voi chiar credeti ca toata lumea este dancila?!

http://bn24.ro/document-exclusiv-decretul-de-decorare-a-lui-schweighofer-semnat-de-iliescu-si-nastase/

Alfabeto

in locul tau as lasa-o mai moale cu afirmatiile de genul asta pentru ca cei care sunt in spatele starii acuale a tarii, a subculturii din tara (educatie extrem de deficitara), al nivelului de infrastructura printre ultimele din Europa, cu cel mai prapadit sistem sanitar (ultimul din UE), cu functiile din toate institutiile de stat ocupate exclusiv pe pile si nu pe competenta, cu furt generalizat din bugetul public, etc...sunt guvernele psd care s-au succedat in ultimii 30 ani (cu mici intreruperi), continuatorii epocii comuniste cu preponderenta in ultimii 3 ani cand au realizat si devalizarea justitiei in favoarea infractorilor.

Daca educatie e deficitara

De ce se taie fonduri de la educatie?

pnl+psd=usl

a terminat partidul lui Ion Campineanu si daniel zamfir mutatul wc-urilor din fundu curtii scolilor, mai aproape de salile de curs?

 

?????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Uau

Dintr-un foc, si educatia pierde doar 2mld!
Romania educata trebuie sa inteleaga si sa mai astepte. Necazul este ca, dupa atata asteptare, nu prea vom mai gasi oameni educati care sa inteleaga valoarea... educatiei.
Despre cercetare, cea care in 2020 ar fi trebuit sa ajunga la 1% din PIB, ce sa mai vorbim...
Cica vrem o crestere economica solida, dar fara un sistem de cercetare cat de cat viabil, adio crestere economica solida. Cresterea economica se va baza, in continuare, pe o agricultura sovaielnica si o industrie IT construita pe o piata a externalizarii serviciilor. Pana in momentul in care salariile din zona serviciilor IT vor fi prea mari, iar Moldova si Ucraina isi vor deschide larg bratele acestui domeniu.
Nici macar OUG 114 n-a suferit modificari in saptamanile care-au trecut, ca sa nu mai vorbim despre aberatia lui Arafat (cartele doar cu buletinul) sau alte anomalii promovate in ultimii trei ani. Iar educatia este direct vizata de OUG 114, deoarece prin aceasta se amana termenul de aplicare a articolului din Legea 1/2011 in ceea ce priveste alocarea de 6%+1%...

Un nou guvern care ne arata ca educatia este importanta pe hartie, dar doar cu banii parintilor.
Ce inseamna 2mld? Exact suma prevazuta la inceput de an pentru... investitii.

 

Au observat

cat de rapid trolli pesede au fot inlocuiti de trolli pnl dupa cumse noteaza? Suntem o tara condamnata, orice partid ar veni la putere singurul scop e devalizarea in favoarea baronilor.

E de neinteles achitarea in avansa cand depasesti deficitul bugetar

Achitarea IN AVANS a rachetelor nu are decat o explicatie: sa usurezi povara pe bugetul anului viitor si sa dai vina pe fostul guvern pentru deficitul artificial creat de actualul guvern anul acesta.
Cineva care nu are bani, plateste ceva in avans?
Asa a facut si Petrov. A generat o criza in tara si pe urma s-a laudat cu creterea de la minus. Asta in paralel cu jefuirea tarii prin Udrea, Cocos, Blejnar, Pinalty, retrocedarile. Saracind tara si-a imbogatit famiglia...

 

Un angajament , mai ales international, trebuie onorat .

Credibilitatea noastra in fata lumii este "la genunchiul

broastei".

Angajamentul nu are treaba cu plata in avans

Se poate face si in ianuarie 2020 in loc de decembrie 2019.
Nu stiti cum sa o mai balmajiti...

Fara proiectul de tara propus d-lui Orban si PNLiberal acum trei

ani, guvernul liberal actioneaza "curat PSD-ist", taind bani de la educatie, agricultura, transporturi, adica de unde durereile nationala sint cele mai mari...
Vorbaria si promisiunile nu pot aduce singure dezvoltare si bani la buget!

 

Tu cu cine te certi?

daca ai solutii de ce nu le prezinti decidentilor?
Daca aveai "proiect de tara" de ce n-ai candidat?

Stimate, Attila,

1.Am propus d-lui Presedinte Orban al P.N.Liberal personal evaluarea si promovarea unui proiect de tara, intr-un dosar de prezentare completa!Am solicitat acelasi lucru si P.N.Liberal prin corespondenta dar fara rezultat!La fel, fara rezultat am propus proiectul guvernului PSD!
P.N.Liberal si ideologii si sint adeptii liberalismului antic, al sec XIX, al statului retras din economie, care nu are in vedere decit rolul PIETEI in dezvoltarea economica si industriala!
Ei nu au intrat inca in epoca globalizarii, in care statul national este obligat sa dezvolte strategii si proiecte nationale de dezvoltare, pentru a face fata competitiei economice cu strainatatea si a putea sustine antreprenoriatul din tara in competitia cu cel dinafara!
2.Neimplicarea in procesul de dezvoltare permite o viata politica comoda, deoarece odata cu asumarea unui PROIECT DE RECONSTRUCTIE INDUSTRIALA, P.Ministrul trebuie sa rezolve, urmareasca si decida personal in fiecare din etapele si procedurile de lucru care inseamna implementarea si monitorizarea activa, corectiva (in timp real) a procesului national si local de dezvoltare economica, industriala si agricola!
Raminind prizonierul modelului Bugetar actual, lipsit de instrumnente de dezvoltare si care scuteste de efortul intelectual personal de asumare a conducerii, guvernarea inseamna "la dolce vita" si expuneri formale ale unor politici economice inexistente in panoplia stiintifica de "economie aplicata" a liberalilor!
2.Fara a cunoaste si evalua proiecte de dezvoltare economica si industriala rapida de tipul Coreii de Sud, un P.Ministru nu are cum sa dobindeasca o "calificare" economica miniala pentru functia de "dirijor" al dezoltarii nationale, raminind simplul CONTABIL cu incasarea si distribuirea banilor bugetari spre consum institutiilor de acest gen!
(Apoi, nu poti face politica participind la "candidaturi" si in acelasi timp sa-ti storci mintea pentru a realiza programatic ceeace pare lumii politice ceva de nerealizat...)

Mda...

"sase ministere si Secretariatul General al Guvernului vor primi mai multi bani."

si cu un rand mai jos:

"Ministerele care pierd bani la rectificare sunt in numar de sase, la care se adauga Secretariatul General al Guvernului"

"Ministerele care primesc bani sunt cinci"
(in lista apar sase)

"Ministerele care pierd bani sunt sase"
(in lista apar cinci)

Foarte anapoda articolul.

 

Un pic de atentie nu ar srica

Cum vine:"taieri de la cinci ministere, in timp ce sase ministere si Secretariatul General al Guvernului vor primi mai multi bani.", dar totusi, "Secretariatul General al Guvernului: -227,5 milioane lei."??? Cine poate explica asta?
As avea o intrebare: de ce se plang primariile acum si nu au gandit cand si-au majorat salariile? De ce sunt ajutati sa "fure"? Unde-i legea salarizarii unitare? UNde-i echitatea? Unde-i dreptatea? Oricum, nu in Romania!

 

E bine

ca taiem de la educatie si autostrazi ca sa dam la imbuibatii din justitie si servicii. Bravo iohannis, bravo ludovic intaiul. Se pregateste ciolacu, ca daca mai luati inca 2-3 masuri de astea pesedu face 80% la parlamentare. Am votat degeaba, am inlocuit niste ciocoi cu alti ciocoi, poate mai rai ca nu sunt la fel de prosti.

 

Unde ai vazut tu justitie si servicii?

Bre, voi stiti sa cititi? E vorba de "asistenta sociala, handicapati, concedii medicale neplatite, ajutoare sociale s.a." Dar pentru voi, "justitia sociala" inseamna musai magistrati. Faceti confuzii grave. Ministerul Justitiei e una, iar Ministerul Muncii si justitiei sociale e alta. Devreme ce alocatiile s-au luat de la primarii si se dau prin ministerul muncii si banii trebuie sa urmeze acelasi traseu.
Cat despre educatie, multumiti-i lui Liviu Pop. El a propus si s-a obtinut prin lege scaderea numarului de ore de curs. Prin urmare asta inseamna reduceri de personal si economie de bani. Si unde-i lege, nu-i tocmeala.

Cine stie

cati bani s-au luat din bugetul national pentru partidele politice parlamentare? Nu se poate abroga legea? Dar se vrea?De asemenea, cred ca trebuie desfiintate si pensiile speciale si fiecare pensie sa fie dupa contributivitate, ca tot cei ce au avut salariul mare vor avea si pensie mare.Sa se revina la calatoriile cu 50% pt.studenti/elevi pentru dus/intors la inceperea cursurilor.Mai sunt multe, pe plan local, sa se renunte la subventionarea pretului gigacaloriei!...Sunt multe...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor