Un deputat USR explica de ce nu va vota "un incompetent la Ministerul Culturii"

Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 14:29
9079 citiri
Un deputat USR explica de ce nu va vota "un incompetent la Ministerul Culturii"

Deputatul USR Iulian Bulai a anuntat, vineri, ca nu il va vota pe deputatul Bogdan Gheorghiu, propus de premierul desemnat Ludovic Orban la Ministerul Culturii.

Bulai a explicat, pe contul sau de Facebook, ca Bogdan Gheorghiu ii este coleg in Comisia de Cultura de trei ani, timp in care i-a urmarit "activitatea foarte modesta".

"De trei ani de zile, urmaresc activitatea foarte modesta a dl Gheorghiu in comisia noastra. Si, cu tot respectul colegial, ma vad in imposibilitatea morala de a-l vota ca ministru la audierile ce urmeaza.

Cu tot respectul colegial, dl Gheorghiu nu are nicio calitate dintre cele necesare, minime, pentru un ministru al Culturii", a notat deputatul USR pe reteaua sociala.

Bulai argumenteaza ca liberalul nu este calificat pentru aceasta functie doar pentru ca a fondat un "teatru dramatic despre a carui existenta nu stie nimeni".

"Sa fii prezent aproape saptamanal, in calitate de deputat, in emisiunile televiziunii locale al carei asociat unic inca esti nu te califica pentru aceasta pozitie. Nici sa invoci in CV fondarea unui 'teatru dramatic' despre a carui existenta nu stie nimeni si nu se gasesc urme. Nici sa-ti incluzi la realizari profesionale deschiderea OTV-ului de Suceava.

PNL zice ca vrea sa revolutioneze Institutul Cultural Roman si diplomatia culturala - si propune sa faca asta cu un ministru care-n propriul CV declara ca intelege si vorbeste doar engleza, la nivel de punctele generale dintr-o conversatie cotidiana (B1)", a completat deputatul.

Apoi, acesta se refera la programul de guvernare al PNL pe Cultura si masurile propuse de liberali "dupa aproape un an cu aceasta catastrofa numita Daniel Breaz".

"Dl Breaz a finantat cu doua paie proiectele editoriale ale AFCN, iar Ministerul de Finante a 'confiscat' temporar 7 milioane de lei deja existente in conturile AFCN? Ei bine, solutia PNL e... reorganizarea AFCN, versiunea PNL la 'victima e de vina, a facut ea ceva'.

Capitala Culturala Europeana Timisoara 2021 - unde primarul e de la PNL - e in blocaj, iar investitiile promise nici n-au inceput, daramite sa se termine si sa permita organizarea pentru 2021? Ei bine, Timisoara 2021 nici nu apare in pagina (ca o pagina e, si nu vreau sa comentez cum e formulata) destinata culturii (si cultelor) din programul de guvernare PNL. Zero. Nimic.

In schimb, PNL scrie ca are in vedere 'debirocratizarea administratiei publice locale care finanteaza cultura'. Ei, asta puteau s-o faca de mult primarii PNL si-n mod cert nu e treaba guvernului, de vreme ce, in Romania, administratia publica locala are AUTONOMIE... administrativa.

Pana si dezastrul Breaz recunoaste ca situatia Castelului Peles e dramatica si trebuie gasita o solutie, si pentru renovarea Castelului si a Pelisorului (inainte sa faca victime printre turisti), si pentru relatia cu actualii proprietari, Casa Regala. Ce zice PNL despre Peles? Absolut nimic.

Cultura contemporana? Aia care se face cu oameni vii, pentru oamenii vii? Educatia culturala? Cultura in afara marilor orase? Noile media? Secolul XXI? Nu exista pentru PNL", se mai arata in postare.

In fine, Iulian Bulai noteaza ca nu poate vota "un incompetent la Ministerul Culturii", "oricat de mult ar fi coborat standardele dl Breaz".

"PNL are oameni capabili pentru acest domeniu - il invit sa propuna aceasta pozitie cuiva despre care sa putem crede ca e acolo fiindca merita si poate", conchide deputatul USR.

Cine este Bogdan Gheorghiu

Bogdan Gheorghiu, propus de premierul desemnat Ludovic Orban pentru functia de ministru al Culturii, este jurnalist si actor, aflandu-se la primul mandat de deputat de Suceava.

Gheorghiu are 44 de ani si a absolvit Facultatea de Arte - Actorie din cadrul Universitatii Ecologie din Bucuresti, conform CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.

El este cel care, in 1999, a pus bazele Teatrului Dramatic "Bucovina", potrivit sursei citate.

Inainte sa devina deputat, Gheorghiu a lucrat in televiziune. El s-a retras din domeniu in 2014, iar doi ani mai tarziu, in 2016, s-a inscris in PNL.

Anterior, el a fost realizator, director de programe, manager si proprietar al postului regional Bucovina TV.

Totodata, in perioada 2005-2006, Bogdan Gheorghiu a infiintat postul TV Radauti, unde ulterior a fost manager. Tot el a deschis statia locala OTV Suceava.

In plus, a realizat emisiuni de radio, la Radio AS Suceava, dar si emisiuni la Tele7ABC, timp de 6 luni.

Conducerea PNL a votat lista finala de ministri a Guvernului Orban cu care premierul se va duce in Parlament pentru a obtine votul de investitura. Potrivit calendarului cerut de Orban, pe 29 octombrie va fi audierea ministrilor in comisii, iar pe 30 octombrie votul de incredere in plenul comun.

A.D.

Citeste si:
Premierul Ciucă a umflat din nou personalul din ministere. Peste 500 de noi bugetari și 8 secretari de stat: „Este șocant”
Premierul Ciucă a umflat din nou personalul din ministere. Peste 500 de noi bugetari și 8 secretari de stat: „Este șocant”
Aparatul bugetar din interiorul Guvernului Ciucă se mărește aproape de la săptămână la săptămână după ce luni, 23 mai, premierul a aprobat o Hotărâre de Guvern (HG) pentru majorarea...
Când vor ajunge primele vouchere de 250 de lei la persoanele vulnerabile. Anunțul ministrului Marcel Boloș VIDEO
Când vor ajunge primele vouchere de 250 de lei la persoanele vulnerabile. Anunțul ministrului Marcel Boloș VIDEO
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni, 23 mai, că marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în...