Derapajele coalitiei si hibernarea liberala

Vineri, 02 Martie 2018, ora 09:16
5439 citiri
Derapajele coalitiei si hibernarea liberala

Intr-o democratie normala, se cere pe de o parte o majoritate confortabila, care sa asigure stabilitatea guvernarii, iar pe de alta parte o opozitie puternica, suficienta ca sa semnaleze si sa contracareze derapajele majoritatii, atunci cand este cazul.

Sub acest aspect, democratia noastra nu mi se pare deloc normala. Degeaba avem o majoritate covarsitoare, daca Opozitia este slaba si incapabila sa-i stopeze derapajele. Iar derapaje sunt berechet, incepand cu salariile care scad in loc sa creasca, continuand cu presiunea pe Justitie care a speriat Europa si terminand cu acea expresie, pronuntata in dispret de un neica-nimeni, dar lider al majoritarilor: "pentru ca putem".

Da, au ajuns sa poata orice si sa nu-i opreasca nimeni. Recunosc ca acum aproape un an, dupa Congresul PNL, imi pusesem oarecare sperante in noul lider PNL, Ludovic Orban. Promitea reformarea partidului, repunerea lui in rolul de leadership al unei opozitii puternice, gata sa stopeze greselile majoritarilor, ajunse vizibile inca din primele luni ale guvernarii Grindeanu.

Conjunctura politica ii era mai mult decat favorabila. Programul de guvernare al dlui Dragnea se dovedise deja nesustenbil. La nici doua luni de la Congresul PNL, guvernarea se zdruncina bine, coalitia debusolata isi mazilea propriul Guvern, iar la Palatul Victoria se juca o sceneta parca scrisa de Kafka, unde ministrii mai intai demisionau, apoi isi retrageau demisiile.

Daca s-ar petrece una ca asta intr-o tara mai evoluata decat a noastra, Opozitia n-ar fi pierdut ocazia sa-i ostracizeze pe liderii castigatorilor in alegeri, sa-si prezinte propriul program de iesire din criza, sa arunce in derizoriu programul nesustenabil al coalitiei si sa traga de partea sa chiar parlamentari ai acesteia.

PNL a avut mingea servita la plasa, dar n-a stiut sa suteze. Ici, colo, au fost cateva luari de pozitie, mai mult ireventioase decat combatante, mai mult injurioase decat relevante. Replicile fiind pe masura, sansa unui dialog calificat s-a schimbat intr-un limbaj caragialesc, de tipul "ba p-a ma-tii!".

Am inceput sa ma intreb: ce blestem apasa pe acest partid, ai carui conducatori de odinioara au ajuns legenda, iar cei de astazi nu-si gasesc un lider pe masura?

In opinia mea, blestemul nu sta in faptul ca partidul nu si-a gasit liderul, ci in acela ca nici nu l-a cautat. Este imposibil sa nu existe in toata tara personalitati energice si capabile. Daca n-ar fi existat in teritoriu buni organizatori, ar fi disparut filialele, s-ar fi desfiintat organizatiile.

Liberalii ar putea invata acest lucru chiar de la opozantii lor, din PSD. Nu l-au adus ei pe Paul Stanescu din judetul Olt, sau pe Adrian Tutuianu, tot de pe acolo? Nu l-au adus chiar pe Liviu Dragnea din Teleorman, sau pe Olguta Vasilescu de la Craiova? Cu asemenea oameni, buni sau rai, si-au construit ei aparatul lor, bun sau rau.

Liberalii lasa impresia ca nu doresc sa-si caute lideri. Ba, chiar daca-i au, nu-i pretuiesc. Ma intreb, oare, odata cu grupul tradator al dlui Tariceanu, n-au plecat si oameni valorosi, corecti si onesti, dar nemultumiti de o situatie sau alta in partid? Oare nu au trecut liberali spre fostul UNPR, ajungand in cele din urma la PSD? A facut PNL vreun efort ca sa-i opreasca?

O mai tineti minte pe doamna Mona Musca, veche membra a PNL, fost vicepresedinte al partidului, fost deputat, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, dar si ministru al Culturii?

La timpul sau, doamna Mona Musca s-a remarcat asociindu-si imaginea cu importante actiuni in zona protectiei sociale, sustinand cresterea pensiilor si luptand impotriva violentei domestice. Legaturile puternice pe care le avea in zona societatii civile i-au asigurat o pozitie cel putin confortabila in sfera opiniei publice romanesti.

Se profila un lider cu perspectiva stralucita in politica liberala si - de ce nu? - un potential presedinte al partidului.

Pe fondul unui conflict cu fostul premier Tariceanu, caruia i-a contestat integritatea, doamna Musca a demisionat din Guvern (intr-adevar, demisie de onoare!) si - intamplator sau nu - a fost supusa ulterior unei verificari la CNSAS unde s-a costatat ca fusese colaboratoare a Securitatii.

"Colaborarea" consta in faptul ca, inainte de 1989, doamna Mona Musca, in calitatea ei de cadru didactic, semnase un angajament prin care se obliga sa informeze organele comuniste despre studentii straini din grupa sa, care ar avea o atitudine ostila Romaniei.

N-a rezultat ca ar fi facut asemenea informari, dar angajamentul insusi a fost suficient pentru ca partidul sa-i retraga sprijinul politic, dupa care a si exclus-o din randurile sale. Nu-mi pot permite sa afirm ca ar fi fost o rafuiala a dlui Tariceanu, dar nici nu exclud.

Doamna Mona Musca s-a resemnat si a parasit definitiv viata politica si n-a mai revenit nici dupa mai bine de un deceniu, timp in care singura performanta notorie a liberalilor a fost aceea ca au reusit sa sustina cu succes o personalitate in fruntea tarii, fara insa ca partidul sa-si gaseasca propriul sau presedinte, la nivelul care ar fi de dorit.

Si uite cum a ajuns tara sa aiba in frunte o coalitie nestingherita in derapajele ei si o Opozitie resemnata intr-o hibernare non stop.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ludovic Orban presedinte PNL, #Mona Musca demisionara PNL, #Codrin Stefanescu PSD, #Paul Stanescu PSD, #Adrian Tutuianu PSD, #Olguta Vasilescu ministru , #presedinte PNL
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5