Guvernul din umbra e in ceata

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 31 Iulie 2017, ora 11:47
7031 citiri

Deunazi, PNL a anuntat ca are un guvern din umbra. Ideea nu e rea. Din pacate, ea a fost compromisa. Sa vedem de ce.

E vorba, mai intai, despre o problema de fond. Ideea de "shadow cabinet" nu s-a inradacinat la noi. De altfel, e greu sa prinda acolo unde sistemul politic nu e organizat in jurul a doua partide, dintre care unul e la putere, iar celalalt - din umbra opozitiei - neaga tot ceea ce face adversarul sau.

Daca ai trei sau mai multe formatiuni politice in afara guvernarii, asa cum e la noi, ele se bat pentru rolul de primadona a opozitiei. Doar impreuna ar putea alcatui un bloc politic care sa cenzureze cabinetul in functie. Acum nu e cazul. Dimpotriva. Initiativa lui Ludovic Orban pare a fi mai curand o incercare de a spune ca USR, UDMR si PMP nu exista, decat o declaratie de razboi la adresa PSD.

Ea mai are un cusur: desi mai multi penelisti au fost prezentati ca membri ai unui potential Executiv, avandu-l in frunte chiar pe liderul formatiunii, primii care au negat ca ar fi vorba despre un guvern din umbra au fost chiar... penelistii. Cei de pe lista anuntata sunt, de fapt, doar responsabilii comisiilor de specialitate ale partidului, a precizat un deputat.

Nu ei vor face viitorul program de guvernare, ci altii, au adaugat cativa purtatori de cuvant ai PNL. Pe scurt: guvernul din umbra nu va iesi din umbra, iar membrii sai nu vor face ce astepti indeobste de la opozitie, adica definirea unei alternative la situatia prezenta.

Vine, apoi, problema de forma. Ce sare in ochi e ca nu e deloc clar cine sunt penelistii blagosloviti cu un loc in echipa lui Orban: astfel, Busoi apare pe o lista, nu si pe altele, iar Bratescu si Burlac au fost si ei uitati in unele enumerari.

Pe de alta parte, intre numele insiruite sunt si persoane cu notorietate zero, inclusiv pentru oameni versati in politichie. Ar fi fost, cred eu, necesar sa fie spuse publicului doua-trei vorbe despre calificarile celor care, azi necunoscuti, ar putea fi, maine sau poimaine, ministri.

In alte cazuri, s-ar fi cuvenit sa aflam de ce oameni care s-au facut cunoscuti intr-un anumit fel sunt propusi si dispusi sa gireze domenii noi: de pilda, de ce un Nini Sapunaru ajunge, din om al vamilor, ministeriabil la Agricultura? Poate ca insul are merite colosale. Ar trebui, insa, sa ne fie dezvaluite si noua, fie si sumar.

La fel stau lucrurile si cu Ben-Oni Ardelean, ipochimenul propus la Externe: daca ajungi la un CV de-al lui, afli ca e pastor baptist. Foarte frumos! Dar de ce i-ai acorda atentie acum ca posibil titular al portofoliului din Aleea Alexandru, cand n-a rostit vreodata public un cuvintel despre politica externa?

In fine, cred ca n-ar fi stricat sa aflam si de ce jumatate dintre cei propusi ca vedete ale PNL sunt deputati sau senatori, iar jumatate - nu. Cand zic asta, poate credeti ca e un moft. Nu e! Un shadow cabinet alcatuit doar din parlamentari e un instrument in lupta legislativa; unul populat cu oameni de partid, fara mandat, este altceva, si anume o unealta de mobilizare a militantilor si a simpatizantilor. Propunerea facuta de Orban nu e nici asa, nici altminteri. E un guvern din umbra ramas in ceata.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#guvern umbra PNL , #presedinte PNL