Ludovic Orban o someaza pe Dancila sa se prezinte cu guvernul in parlament luni: O tara intreaga este luata ostatica de un premer iresponsabil

Vineri, 06 Septembrie 2019, ora 19:52
3392 citiri
Ludovic Orban o someaza pe Dancila sa se prezinte cu guvernul in parlament luni: O tara intreaga este luata ostatica de un premer iresponsabil
Foto: Facebook Ludovic Orban

Presedintele PNL, Ludovic Orban, ii solicita premierului Viorica Dancila sa se prezinte de urgenta in Parlament pentru a clarifica sustinerea Executivului, aratand ca prim-ministrul este obligat sa faca acest demers pana cel tarziu luni, in caz contrar fiind "unica persoana responsabila pentru consecintele absentei ministrilor din guvernul sau".

El spune ca presedintele Romaniei nu are nicio obligatie constitutionala de a numi ministri, interimari sau titulari, in situatia data, mentionand ca pozitia sefului statului este "perfect justificata de litera si spiritul Constitutiei".

"Guvernul condus de premierul Vasilica Viorica Dancila pune in pericol interesele fundamentale ale romanilor in domenii de activitate esentiale pentru viata de zi cu zi. De o saptamana de zile refuza sa se conformeze prevederilor constitutionale care o obliga sa solicite votul Parlamentului asupra remanierii guvernamentale ca urmare a schimbarii configuratiei politice a Guvernului. Practic, o tara intreaga este luata ostatica de un premier iresponsabil care guverneaza impotriva vointei romanilor, impotriva poporului, impotriva normelor democratice si constitutionale potrivit carora Guvernul este cel supus controlului Parlamentului", a declarat Orban, intr-un comunicat de presa.

Liderul liberalilor considera ca responsabilitatea pentru disfunctionalitatile care vor aparea este strict a premierului Dancila, care este obligata in mod expres de Constitutie sa ceara votul in Parlament.

"Responsabilitatea premierului sta si in faptul ca nu s-a asigurat ca ministrii demisionari desemneaza secretari de stat pentru a exercita atributiile curente ale titularului de portofoliu. Este un blocaj determinat de incompetenta si habarnismul Vioricai Dancila. Nimeni altcineva, nici macar presedintele Klaus Iohannis, nu poate actiona in locul premierului. De altfel, presedintele Romaniei nu are nicio obligatie constitutionala de a numi ministri, interimari sau titulari, in situatia data. Aceasta, intrucat momentul in care ne aflam nu este acela al unei simple remanieri, ci al schimbarii compozitiei politice a Guvernului, in care premierul trebuie sa se adreseze direct Parlamentului, si nu presedintelui Romaniei. Asadar, pozitia presedintelui Klaus Iohannis este perfect justificata de litera si spiritul Constitutiei", sustine liderul liberal.

In opinia lui Ludovic Orban, premierul trebuia sa se prezinte de indata in Parlament, imediat dupa eliberarea din functie a ministrilor interimari.

"Chiar daca in Constitutie nu este prevazut explicit un termen pentru solicitarea votului Parlamentului, singurul reper nu poate fi altul decat cel de 10 zile, referitor la momentul in care un premier desemnat cere votul de incredere al Parlamentului. Asimilarea acestui termen, care este o practica folosita de CCR in astfel de situatii, o obliga pe Viorica Dancila sa se prezinte in Parlament cel tarziu luni, 9 septembrie, adica la maximum 10 zile de la momentul publicarii in Monitorul Oficial a decretelor pentru eliberarea din functie a ministrilor", a precizat Orban.

Acesta mai afirma ca termenul de 45 de zile referitor la perioada de interimat al ministrilor nu are legatura cu situatia juridica din acest moment.

"Interimatul functiei de ministru nu priveste in mod obligatoriu ipoteza vacantarii functiei, ci si imposibilitatea exercitarii atributiilor pe o perioada de maximum 45 de zile, in interiorul careia titularul poate reveni in exercitiul functiei. Ca atare, ii solicit premierului Vasilica Viorica Dancila sa se prezinte de urgenta in Parlament pentru a clarifica lipsa de sustinere a actualului Guvern, iar in situatia in care continua sa tergiverseze acest moment este unica persoana responsabila pentru consecintele absentei ministrilor din guvernul sau", a mai declarat Ludovic Orban.

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. El a comemorat duminică, 3 decembrie, victimele...
AUR continuă „turneul” prezentării candidaților la europarlamentare în țară. „Nu trimitem sinecurişti la Bruxelles, nu trimitem dinozauri politici”
AUR continuă „turneul” prezentării candidaților la europarlamentare în țară. „Nu trimitem sinecurişti la Bruxelles, nu trimitem dinozauri politici”
Reprezentanții AUR continuă prezentarea candidaților la prezidenșiale în toată țara. Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a declarat,...
#Orban guvern Dancila parlament vot incredere , #presedinte PNL