Orban: PSD+ALDE nu mai au majoritate absoluta. Iohannis poate sa desemneze alt candidat

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 23:29
11943 citiri
Orban: PSD+ALDE nu mai au majoritate absoluta. Iohannis poate sa desemneze alt candidat
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca rezultatul votului la motiunea de cenzura arata ca PSD-ALDE nu mai au majoritate absoluta in Parlament, afirmand ca in acest context presedintele Klaus Iohannis ar putea sa desemneze un alt candidat pentru functia de premier.

"241 (de voturi-n.red.) inseamna ca PSD-ALDE nu mai au majoritate absoluta in Parlament. 241 de voturi au fost luate impreuna cu 12 voturi de la minoritati si doua voturi de la alte partide. 241 minus 14 fac 227, fata de 232 care inseamna majoritatea absoluta in Parlamentul actual.

Este importanta aceasta observatie, pentru ca (...) detinerea unei majoritati absolute in Parlament de catre coalitie poate, intr-un fel, sa determine presedintele sa desemneze premierul din coalitia care detine majoritatea absoluta.

Daca nu exista un partid sau o coalitie care sa detina majoritatea absoluta, evident, presedintele poate sa-si permita sa desemneze un alt candidat la functia de prim-ministru", a declarat presedintele PNL, miercuri seara, la B1 TV.

Ludovic Orban a precizat ca a convocat pentru joi Biroul Politic Executiv, pentru a face o evaluare a situatiei actuale si a desemna o echipa care inceapa discutiile "pentru a vedea in ce masura se poate degaja o alta majoritate parlamentara".

Presedintele PNL a sustinut ca liberalii nu refuza sa intre la guvernare, insa nu in orice conditii, afirmand ca solutia cea mai potrivita ar fi convocarea alegerilor anticipate.

Guvernul Grindeanu a fost demis, dupa ce motiunea de cenzura a trecut

Guvernul Sorin Grindeanu a picat, in urma votului motiunii de cenzura. Este pentru prima oara in istoria Romaniei cand un guvern a fost demis de propriul partid.

Iata cele mai noi evolutii de pe scena politica si cum va arata noul Guvern PSD-ALDE

241 de parlamentari au votat in favoarea motiunii, cu 8 peste minimum necesar. Majoritatea alesilor au aratat bilele inainte sa le bage in urne. Primele calcule arata ca parlamentari ai minoritatilor nationale au contribuit la votarea motiunii de cenzura. PNL nu a votat deloc.

Mingea este acum la presedintele Klaus Iohannis, unde majoritatea parlamentara va merge cu propunere de premier.

Seful statului va invita, luni, la Palatul Cotroceni, reprezentantii partidelor parlamentare pentru consultari in vederea formarii unui nou guvern.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Orban premier Iohannis PSD , #presedinte PNL