Orban spune ca BNR a restrictionat prea tarziu creditarea: Oamenii s-au intins mai mult decat le permitea plapuma

Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 20:21
2349 citiri
Orban spune ca BNR a restrictionat prea tarziu creditarea: Oamenii s-au intins mai mult decat le permitea plapuma
Foto: Facebook/ Partidul National Liberal

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, referitor la decizia BNR de a limita gradul de indatorare pentru creditele de consum si ipotecare, ca aceasta hotarare a fost luata prea tarziu deoarece restrangerea consumului se manifesta pe piata de aproximativ trei luni.

"Decizia BNR de a restrictiona creditarea la un procent din venit pe care il incaseaza fie in euro, fie in lei, nu este o decizie care a fost luata devreme si care va provoca o restrangere a consumului, asa cum incearca sa crediteze cei de la PSD. Restrangerea consumului este un trend de trei luni de zile, care s-a manifestat pe piata inaintea deciziei BNR, iar BNR a luat decizia, dupa opinia mea, prea tarziu, pentru ca o buna perioada de timp consumul a fost alimentat artificial prin cresteri de venituri in sectorul public si prin relaxarea conditiilor de creditare, adica ne-am intors iar in perioada 2007, cand se lua credit cu buletinul", a afirmat Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa sustinuta duminica la sediul PNL Dolj.

Acesta a adaugat ca a existat un optimism al oamenilor care au avut venituri mai mari si astfel "si-au asumat riscuri foarte mari pentru ca s-au indatorat intr-un procent foarte mare raportat la veniturile pe care le au".

Totodata, liderul liberal a spus ca o cauza a restrangerii consumului a fost faptul ca "oamenii s-au intins mai mult decat le permitea plapuma".

"Restrangerea consumului tocmai acestui fapt se datoreaza: ca oamenii s-au intins mai mult decat le permitea plapuma, iar in momentul de fata nu mai au din ce sa cumpere si asta e restrangerea cererii pe piata, care va duce la disparitia singurului motor de crestere pe care l-au folosit guvernantii PSD-ALDE, si anume, cresterea consumului.

In momentul in care le dispare si acest motor de crestere, o spun sincer, asteptarile noastre sunt ca in 2019, nu ca va fi crestere de 3-3,5%, e posibil sa avem o crestere economica de un procent sau maximum doua procente, ceea ce ar insemna o catastrofa pentru proiectiile bugetare in baza legii salarizarii publice si legii pensiilor. Nu mai vorbesc de toate celelalte pomeni pe care le-au facut in diferite domenii", a completat Orban.

Decizia BNR

Consiliul de Administratie al BNR a adoptat, miercuri, Regulamentul pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele conditii de creditare, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta. Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor", precizeaza reprezentantii BNR, intr-un comunicat de presa.

Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si celor nebancare (IFN) . Masuri similare de ordin prudential au fost adoptate deja in alte tari cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Ludovic orban credite, #Ludovic Orban PNL, #Ludovic Orban BNR , #presedinte PNL