PNL prezinta Cartea Neagra a guvernarii PSD-ALDE: Proasta guvernare ucide, nu doar coruptia

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 17:39
3819 citiri
PNL prezinta Cartea Neagra a guvernarii PSD-ALDE: Proasta guvernare ucide, nu doar coruptia

La un an de la castigarea alegerilor de catre alianta PSD-ALDE, liberalii au prezentat luni Cartea neagra a guvernarii, subliniind, printre altele, ca nu doar coruptia ucide, ci si proasta guvernare.

"Este un an de guvernare PSD-ALDE, un an pierdut pentru Romania, pentru ca nu doar coruptia ucide, dar si proasta guvernare ucide. Ucide mediul de afaceri prin tot felul de masuri care au indus haos in zona economica, a ucis increderea romanilor in promisiunile lor electorale, si nu in ultimul rand, ucide inclusiv vieti omenesti, daca ne uitam la criza medicamentelor si vaccinurilor din sanatate", a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, precizand ca au fost sintetizate 20 de puncte cu cele mai criticabile nerealizari ale actualei coalitii de guvernare, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Liberalii subliniaza, in primul rand, faptul ca "guvernarea PSD-ALDE a irosit o crestere economica mostenita de peste 6% si a reusit contraperformanta sa adanceasca cele mai importante deficite si dezechilibre ale economiei romanesti, atragand riscul ca Romania sa intre in procedura de infringement pentru depasirea tintei de deficit bugetar de 3%, asa cum a avertizat deja Comisia Europeana in aceste zile".

In al doilea rand, PNL reaminteste promisiunile electorale ale coalitiei PSD-ALDE privind un mediu de afaceri predictibil.

"In schimb, oamenii de afaceri onesti din aceasta tara si companiile s-au trezit intr-un plin razboi, atacati din toate punctele de vedere, din toate partile cu masuri dintre cele mai distructive, de la impozitul pe gospodarie, taxa de solidaritate, impozitul pe cifra de afaceri, mecanismul de plata defalcata a TVA si multe alte masuri care au dus in final la cresterea fiscalitatii in acest an", a subliniat Ionel Danca.

Cea mai mare minciuna a programului de guvernare PSD-ALDE

Un alt capitol al Cartii Negre realizate de PNL se refera la legea salarizarii unitare din sistemul public, considerata de liberali drept "cea mai mare minciuna a programului de guvernare PSD-ALDE".

"Prin transferul contributiilor de la angajator la angajat, cresterea salariilor cu 25% promisa prin legea salarizarii unitare, incepand de la 1 ianuarie 2018, se dovedeste a fi doar de cateva procente si acelea vor fi la randul lor mancate de inflatie si scumpiri.

Inflatie si scumpiri care au dus in final si la cresterea dobanzilor bancare si la cresterea ratei de schimb pentru moneda nationala, ceea ce face ca viata romanilor, dupa un an de guvernare PSD-ALDE, sa fie mult mai scumpa", a sustinut purtatorul de cuvant al PNL.

Nu in ultimul rand, liberalii subliniaza problemele nerezolvate in Sanatate si Educatie, si critica modificarea Legilor Justitiei.

Cele 20 de puncte cheie din Cartea Neagra a guvernarii PSD-ALDE, in opinia PNL:

1. Cheltuielile bugetare au depasit cu mult veniturile incasate cu riscul de a depasi tinta de deficit bugetar de 3% si de a declansa procedura de deficit excesiv.

2. Inflatia a crescut de la 0,2% la inceputul anului la 2,6% pana in luna octombrie si exista riscul ca anul sa se incheie cu o inflatie de peste 3%, ca urmare a scumpirilor la carburanti si utilitati.

3. Importurile, stimulate de consum, au depasit exporturile astfel incat deficitul balantei comerciale a ajuns la un miliard de euro pe luna.

4. Deficitul balantei comerciale, in absenta investitiilor straine directe si a atragerii de fonduri europene, a dus la devalorizarea leului pana la o rata de schimb de peste 4,63 lei pentru un euro.

5. Presiunile inflationiste si cererea crescuta de lichiditate a statului au provocat o explozie a dobanzilor la creditele in lei prin cresterea indicelui ROBOR la trei luni de la sub 0,8% la peste 2%.

6. Oamenii de afaceri si companiile au fost in permanenta amenintati cu modificari fiscale peste noapte: impozitul pe gospodarie, impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, etc.

7. Inca de la inceputul anului, a fost eliminata plafonarea contributiilor sociale si de sanatate pentru angajatii cu venituri mai mari de cinci salarii medii pe luna.

8. Incepand din luna august, a fost introdusa taxarea contractelor part-time cu contributii sociale si de sanatate integrale la nivelul unui salariu minim brut pe economie.

9. Economia risca sa fie blocata ca urmare a adoptarii si implementarii mecanismului de plata defalcata TVA.

10. Companiile de stat au fost decapitalizate si vulnerabilizate, fiind puse in situatia in care nu pot garanta functionarea normala a infrastructurii din sistemul energetic national

11. Transferul contributiilor de la angajator la angajat anuleaza majorarile salariale promise si risca sa duca la scaderea salariilor in sectorul privat.

12. Scaderea drastica a bugetelor locale cu aproape 40%.

13. Impunerea impozitului pe cifra de afaceri pentru firmele sub un milion de euro nu este o facilitate, ci o penalitate pentru IMM-uri.

14. Investitiile publice realizate in 2017 sunt cele mai mici din ultimii zece ani ajungand la un nivel al cheltuielilor de capital de doar 1,1% din PIB in zece luni de guvernare PSD - ALDE.

15. Atragerea fondurilor europene s-a prabusit in 2017, guvernarea PSD - ALDE a "reusit" sa deconteze cheltuieli cu fonduri europene de doar 600 milioane de euro din cel 20 miliarde de euro din fondurile de structurale si de coeziune.

16. Marile proiecte de infrastructura au fost abandonate, nu au fost lansate proiecte noi majore si nu s-au facut progrese pe niciun santier de lucru la autostrazi sau la calea ferata.

17. Ministrul Educatiei nu a reusit sa asigure functionarea normala a scolilor cu materiale educationale necesare.

18. Ministrul Educatiei nu facut niciun progres in asigurarea conditiilor sanitare si de siguranta publica a celor peste 2.000 de scoli care functioneaza fara autorizatii.

19. Ministerul Sanatatii trece printr-una dintre cele mai grave crize de management din istoria sa. Criza de medicamente si de vaccinuri continua si a provocat moartea unei persoane cu imunodeficiente grave si a numerosi copii bolnavi de rujeola.

20. Promovarea unor propuneri legislative de modificare a sistemului judiciar care sa duca la o subordonare politica a procurorilor si magistratilor.

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...