Seful PNL: Nu e normal ca banii romanilor stau in pixul lui Stanescu sau Dragnea, care ii distribuie cum vor muschii lor

Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 16:50
4205 citiri
Seful PNL: Nu e normal ca banii romanilor stau in pixul lui Stanescu sau Dragnea, care ii distribuie cum vor muschii lor
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban, considera necesara gandirea unui mecanism de finantare a comunitatilor locale care sa ii fereasca pe primari si pe alesii locali "sa mai fie umiliti" atunci cand cer bani de la Guvern pentru proiectele de dezvoltare ale unei localitati.

Prezent sambata la Cluj, unde a participat la Congresul pentru desemnarea noilor membri care vor face parte din Liga Alesilor Locali ai PNL, Orban a spus ca trebuie depasita metoda in care banii necesari pentru dezvoltarea unei comunitati stau 'in pixul' unei anumite persoane din conducerea centrala.

"Trebuie sa gandim, pana la urma, un mecanism de finantare in care comunitatile locale, primarii, alesii locali sa nu mai trebuiasca sa stea cu mana intinsa la Guvern, sa poata avea cu adevarat resursele necesare. Iar daca nu au resursele necesare, va spun sincer, nu mi se pare normal ca banii cetatenilor romani, platiti din taxe si impozite, care sunt destinati sustinerii proiectelor de investitii in comunitatile locale, sa stea in pixul unuia precum Paul Stanescu, sau cum era inainte, mana dreapta a lui Dragnea, si care sa ii distribuie efectiv cum vor muschii lor. Vremea in care 'banii stau in pixul meu', de pe vremea lui Nastase, trebuie sa inceteze", a spus liderul liberal.

Acesta considera ca si fondurile destinate dezvoltarii locale pot fi alocate pe un principiul asemanator celui prin care se acorda finantari europene.

"Trebuie sa identificam mecanisme obiective, exact ca pe fondurile europene, in care primarii si autoritatile locale sa nu mai fie umilite atunci cand solicita finantare pentru proiecte care sunt in beneficiul comunitatilor. Toate lucrurile acestea sunt in beneficiul cetateanului", a spus Orban.

In discursul sau, adresat celor aproape o mie de delegati care au participat la congres, Orban a sustinut ca s-a ajuns la anumite situatii aberante in care autoritatile locale au nevoie sa faca drumuri catre tot felul de companii de stat, inclusiv pentru a primi negatie ca au nevoie de aviz de la acea entitate, pentru un proiect.

"S-a ajuns in situatia in care o autoritate locala nu poate sa deruleze un proiect de investitii decat daca se plimba, intrand cu capul inainte, in sediile ministerelor si ale altor autoritati ale administratiei centrale, ale companiilor de stat, pentru a obtine avize sau negatie de avize. Am ajuns in situatia in care trebuie sa te duci la diferite entitati si institutii, companii de stat ca sa iti dea numai negatie ca nu ai nevoie de avize de la ei. Este absurd", a precizat Orban.

El a acuzat si faptul ca statul obliga autoritatile locale sa cheltuiasca bani, atunci cand deruleaza o investitie, in relatia cu companii precum Apele Romane sau Transgaz.

"Nu mi se pare normal, cand o comunitate locala are un proiect de dezvoltare pe fonduri europene, sau proprii, sau pe fonduri de la bugetul de stat, sa se duca si sa i se ceara bani de catre statul roman ca sa deruleze niste proiecte de investitii de la Apele Romane pana la Inspectia de Stat, de la Transgaz pana la mai stiu eu ce alta societate, care sa jumuleasca autoritatile locale, sa le ia niste bani", a afirmat Ludovic Orban.

Acesta s-a referit si la faptul ca, in anumite cazuri, Curtea de Conturi este folosita ca "instrument de represiune in mana PSD-ului impotriva primarilor liberali" si le-a vorbit delegatilor despre proiectele legislative pe care PNL le are pentru a veni in sprijinul autoritatilor locale.

La reuniunea de sambata, de la Cluj-Napoca, au participat 975 de delegati, care l-au ales pe noul presedinte al acestei structuri - pozitie pentru care singurul candidat a fost Gheorghe Flutur-, precum si pe ceilalti membri ai Ligii Alesilor Locali ai PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Orban presedinte PNL , #presedinte PNL