Ludovic Orban: Batalia e umar la umar. O victorie impotriva PSD va echivala cu o adevarata motiune de cenzura Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Mai 2019, ora 10:26
6562 citiri
Ludovic Orban: Batalia e umar la umar. O victorie impotriva PSD va echivala cu o adevarata motiune de cenzura Interviu
Foto: Facebook Ludovic Orban

Orice roman care isi iubeste tara si caruia ii pasa de ce se intampla cu ea ar trebui sa se duca la vot si la europarlamentare, si la referendum. PNL poate sa bata PSD, suntem umar la umar. Totul tine de mobilizare. De aceea, apelul nostru catre toti oamenii este sa se prezinte masiv la vot. O victorie impotriva PSD va echivala cu o adevarata motiune de cenzura impotriva actualei Puteri, pe care vom incerca sa o transpunem in Parlament, afirma presedintele PNL Ludovic Orban.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ludovic Orban a aratat ca prezenta la europarlamentare va fi de 40-41%, iar la referendum in jur 39-40%. Peste 75% dintre cetateni vor interzicerea amnistiei si gratierii. 57% dintre alegatorii PSD si 49% din publicul ALDE sunt impotriva amnistiei si gratierii faptelor de coruptie.

Iata principalele declaratii:

* Romania are nevoie de o reprezentare de calitate, de parlamentari care sa stapaneasca domeniile, sa fie cunoscuti, sa aiba capacitatea sa reprezinte cu forta interesele Romaniei.

* Daca cetatenii romani vor vota DA, amnistierea si gratierea faptelor de coruptie vor deveni imposibile. Eu cred ca romanii trebuie sa spuna limpede ca nu trebuie sa ne conduca hotii.

* Daca apasa prea tare pedala boicotului, PSD si ALDE risca sa nu mai fie votate la europarlamentare.

* Este o batalie foarte stransa intre PNL si PSD. PNL este cu 0,5-0,6% in fata.

* Cea mai buna ar fi revenirea la popor, dar PNL ar fi gata sa-si asume guvernarea.

* Dna Dancila a fost pilotata de Liviu Dragnea si daca el va disparea va fi pilotata de alti baroni crescuti in cultura antidemocratica din PSD.

De ce as merge sa votez la europarlamentare duminica? Convingeti-ma!

Orice roman care isi iubeste tara si caruia ii pasa de ce se intampla cu ea ar trebui sa se duca la vot si la europarlamentare, si la referendum.

In ceea ce priveste alegerile, mai mult de jumatate dintre legile care ne afecteaza viata sunt hotarate la nivel european in mecanismul de codecizie, iar Parlamentul European (PE) are de cele mai multe ori un cuvant hotarator. Reglementarile adoptate la nivel european pot contine prevederi care sa avantajeze sau sa dezavantajeze Romania.

Ca sa impiedicam adoptarea unor reglementari dezavantajoase, Romania are nevoie de o reprezentare de calitate, de parlamentari care sa stapaneasca domeniile, sa fie cunoscuti, sa aiba relatii trainice la nivelul institutiilor europene, al statelor partenere, sa aiba capacitatea sa reprezinte cu forta interesele Romaniei.

De calitatea reprezentarii depind in mare masura resursele de care va beneficia Romania la nivel european. O mare dezbatere va fi in jurul bugetului UE 2021-2027, este important sa mentinem nivelul bugetului si sa absorbim toti banii.

La nivelul PE se fac si se desfac lucruri care au efecte asupra Romaniei. De exemplu, interesul nostru este ca programul Frontex de consolidare a frontierelor sa acorde prioritate si consolidarii frontierei estice. Programul militar care incepe la nivel european, cu alocarile bugetare, poate fi o resursa de relansare a industriei noastre de aparare, daca vom sti sa negociem implicarea in program.

Lucrurile acestea sunt foarte departe de mine, alegator dintr-un oras mediu, sufocat de inapoiere si birocratie, cu spaima zilei de maine. Eu de ce sa vin la vot?

De pe urma apartenentei Romaniei la UE se pot genera efecte favorabile pentru Romania. Cu resurse europene se pot construi autostrazi, retele de apa, de canalizare, de gaze, se pot inzestra scoli, se pot construi si moderniza spitale, pot fi sustinute companiile romanesti, se pot crea locuri de munca, se poate genera un mecanism economic care duce la cresterea veniturilor romanilor.

Dar, repet, ca sa poti avea influenta la nivel european, cei care reprezinta Romania trebuie sa fie respectati, apreciati, acceptati la masa negocierilor. PSD si ALDE nici macar in familiile lor europene nu mai sunt acceptate, in vreme ce PNL este un partid respectat, influent, membru important al PPE, principala forta politica europeana. Capacitatea noastra de a ajuta Romania e foarte mare.

Si am testat aceasta capacitate pe procedura de numire a procurorului sef european. Si nu a fost vorba numai despre o competitie cu doua mari tari europene, ci si de un anti-lobby facut de PSD si ALDE.

Asa cum la propunerea unui europarlamentar PNL, Siegfried Muresan, am reusit sa obtinem 28 de milioane de euro pentru despagubirea fermierilor romani afectati de pesta porcina.

Si nu suntem singuri in sustinerea intereselor Romaniei la nivel european, ci intr-un parteneriat cu presedintele Klaus Iohannis, de departe liderul politic roman cel mai respectat, apreciat si influent la nivel european.

E nevoie de parlamentari recunoscuti, cu anvergura europeana, spuneti. Si cred ca aveti mare dreptate. Dar lista PNL este contradictorie. Aveti si asemenea candidati de calibru, precum dl Siegfried Muresan. Dar nu mi-e clar ce anvergura europeana are dl Falca, de exemplu.

Primarul Aradului este de 9 ani in Comitetul regiunilor, un organism consultativ care functioneaza la nivel european si este purtatorul de interese al administratiilor locale si regionale. Comitetul regiunilor nu ia decizii, dar este un organism influent in privinta reglementarilor care vizeaza comunitatile locale si regionale.

Si fiecare europarlamentar are un obiectiv. De exemplu, Rares Bogdan se va duce in Comisia LIBE si comisia CONT.

Se va duce acolo, nu va candida la Primaria Capitalei?

Este candidat si misiunea lui clara este sa fie un aparator al drepturilor si libertatilor la nivel european si a dorit sa se duca si in comisia de cotrol bugetar. Sau Daniel Buda va merge sa sustina interesele fermierilor romani.

Dar la referendum de ce m-as duce? Ca sa ii dau un argument electoral lui Klaus Iohannis? Ca din intrebari n-am inteles mare lucru.

Ca sa va asigurati ca in Romania toleranta fata de coruptie este zero, iar daca un potentat al zilei va comite o infractiune de coruptie, nu va scapa de pedeapsa. Daca cetatenii romani vor vota DA, amnistierea si gratierea faptelor de coruptie vor deveni imposibile.

Adica nu vor putea fi amnistiati si gratiati corupti, dar pot beneficia de ele violatori sau talhari?

Nu exista nimic mai grav decat sa tradezi interesele oamenilor care iti acorda votul, iar tu folosesti functia obtinuta prin vot ca sa te imbogatesti, ca sa furi din munca lor. Romanii trebuie sa transmita ca nu accepta ca un detinator de putere care comite o infractiune sa scape.

Daca nu trece referendumul, ce mesaj transmite societatea romaneasca, ca e liber la furat? Eu va spun ca nu e asa.

Sau ca intrebarile au fost prost puse.

Toti cei cu care am vorbit si le-am explicat intrebarile au spus DA, clar. Exista o decizie CCR care spune ca nu poti adopta o reglementare contrara unei decizii luata la un referendum consultativ.

Deci validarea referendumului inseamna ca Guvernul si Parlamentul sunt impiedicate sa adopte o reglementare care sa amnistieze sau sa gratieze fapte de coruptie. Eu cred ca romanii trebuie sa spuna limpede ca nu trebuie sa ne conduca hotii.

Adversarii spun ca va da mana sa vorbiti asa dupa ce ati fi fost gratiat de DNA, care nu a promovat in cazul dvs contestatia in anulare la decizia de achitare, desi ar fi putut sa o faca dupa decizia CCR privind completurile de 5.

Cand a inceput urmarirea penala impotriva mea, am renuntat la toate functiile publice si politice, la candidatura pentru Primaria Capitalei si mai tarziu nu am candidat nici pentru Parlament. Dar s-a vazut ca pana la urma comportamentul corect da roade, chiar daca pe moment este o suferinta personala.

Ce a facut DNA nu ma intrebati pe mine. Si daca facea contestatie, situatia nu se schimba. Opt judecatori m-au considerat nevinovat si e suficient sa te uiti in cele doua motivari, de la fond si de la apel. N-am avut nicio emotie si nu as fi avut nici daca DNA considera ca e cazul pentru contestatie in anulare.

Nu cred ca mi s-a facut un hatar. In privinta integritatii mele, nu au existat niciodata semne de intrebare si e suficient sa te uiti la "averea" mea ca sa intelegi asta.

Si a doua intrebare de la referendum?

Ea ar necesita o modificare constitutionala, desi suntem pregatiti si cu un proiect de lege. Nu e normal ca singura entitate care sa poata declansa controlul de constitutionalitate pe o ordonanta de urgenta sa fie Avocatul Poporului. El fiind pus de majoritate, nu va ataca la CCR ordonantele de urgenta. Asa a facut Ciorbea.

Ar trebui ca si OUG-urile sa poata fi atacate de presedinte, de un numar de senatori si deputati, la fel ca orice lege. Sa se poate autosesiza si CCR pe OUG-uri. Noi incercam sa generam un asemenea mecanism chiar in acest cadru constitutional.

Tot a doua intrebare se refera la interzicerea reglementarii prin OUG in Justitie. Lumea s-a saturat de bombardamentul cu ordonante asupra sistemului judiciar care au bulversat sistemul.

Si daca intr-o zi chiar va fi o nevoie reala de o ordonanta privind Justitia? Cum a fost dupa decizia CCR care a interzis ca supravegherea tehnica in dosarele penale sa o mai faca SRI.

Pe langa OUG, Guvernul mai dispune de doua parghii de adoptare rapida a unei reglementari: asumarea raspunderii si procedura de urgenta. Eu sustin in totalitate un raspuns pozitiv la aceasta intrebare pentru ca aceasta practica a OUG a adus numai consecinte negative in toate domeniile.

La ce prezenta va asteptati pentru duminica?

Pe analiza noastra de saptamana trecuta, prezenta la europarlamentare va fi de 40-41%, iar la referendum in jur 39-40%. Peste 75% dintre cetateni vor interzicerea amnistiei si gratierii.

Cei care boicoteaza referendumul se pare ca e greu sa-i convinga pe ai lor. De exemplu, 57% dintre alegatorii PSD si 49% din publicul ALDE sunt impotriva amnistiei si gratierii faptelor de coruptie.

Si vor veni sa voteze DA?

Eu cred ca o mare parte da. Daca apasa prea tare pedala boicotului, PSD si ALDE risca sa nu mai fie votate la europarlamentare. Boicotul lor e mai mult de alta natura: incearca sa impiedice dezbaterea privind referendumul. CNA-ul lui Dragnea a interzis clipul presedintelui si nu a alocat timp de antena pentru referendum.

Sunt judete de unde primim mesaje inclusiv de la primarii PSD care ne spun ca li se cere sa stea in fata sectiei de votare si sa ceara oamenilor sa nu ia buletinele pentru referendum.

Pe prezenta pe care mi-ati spus-o, care vor fi scorurile?

Este o batalie foarte stransa intre PNL si PSD. PNL este cu 0,5-0,6% in fata. Sondajele date publicitatii trebuie privite cu mare circumspectie, pentru ca fiecare ascunde o intentie de manipulare. Eu, de exemplu, nu am vrut sa dau publicitatii niciunul.

PNL poate sa bata PSD, suntem umar la umar. Totul tine de mobilizare. De aceea, apelul nostru catre toti oamenii este sa se prezinte masiv la vot. PSD domina Romania si a confiscat aproape toate institutiile statului, dupa ce in 2016 a beneficiat de voturile a 13,8% din voturile cetatenilor romani. 86,2% nu au fost cu PSD, dar nevenind la vot au permis aceasta monstruozitate, care a dat Romania inapoi cu cel putin 10 ani.

Care este scorul PNL pana la care e infrangere si de la care e victorie?

Nu m-am gandit la asa ceva. Pentru noi e important sa facem o campanie intensa, de mobilizare, curata, la firul ierbii. Si vrem sa scoatem cel mai bun scor posibil.

Nu cred ca nu aveti, totusi, un reper: sub asta e rau, peste asta e bine.

Sa depasim scorul din sondaje.

Adica?

Nu dau procente.

Dl Antonescu si-a asumat acum 5 ani procente si a platit cu functia esecul. Nu vreti sa cadeti in aceeasi capcana?

Am depus toate eforturile posibile si le vom depune pana la finalizarea numaratorii paralele sa batem PSD si e posibil sa reusim, in conditiile mobilizarii cetatenilor romani onesti si care vor o schimbare in bine.

Schimbarea Guvernului adica?

In ceea ce ne priveste, am vrea sa punem cat mai repede capat acestei guvernari. Am si anuntat ca depunem motiune de cenzura dupa alegeri. Vom continua actiunea de comunicare cu parlamentari din zona majoritatii si din afara ei, pentru a determina caderea Guvernului.

Si dupa ce ar pica Guvernul?

Cea mai buna ar fi revenirea la popor, pentru ca actualul Parlament este rezultatul unui vot care a fost dat demult si intre timp optiunile populatiei s-au schimbat.

Deci prima optiune sunt anticipatele, dar stim amandoi ca ele sunt practic imposibile. Alta solutie?

PNL ar fi gata sa-si asume guvernarea.

In ce formula? Majoritate cu cine?

In niciun caz cu PSD. Eu nu cred ca doar Dragnea e raul absolut. PSD e un partid bolnav si nedemocratic, care genereaza astfel de lideri, un pericol permanent pentru democratia romaneasca si parcursul ei euroatlantic.

ALDE e mai breaz?

ALDE e un PSD mai mic, a fost complice. Dar ca sa fie investit un guvern ai nevoie de majoritate, ca sa o obtii, ori negociezi cu partide, ori incerci sa capeti sprijinul unor parlamentari care ar vota un guvern numai ca sa nu isi piarda mandatul inainte de termen.

Dar n-as vinde pielea ursului din padure. Noi suntem mobilizati pentru alegeri, pentru referendum, pentru a da cea mai buna reprezentare pentru Romania.

Vedeti posibil un armistitiu cu Alianta 2020 USR-PLUS dupa o serie de atacuri reciproce?

N-am avut niciodata dispute.

Cand ati spus ca guvernarea Ciolos a fost pesedista, nu stiu daca i-ati laudat.

Nu am spus asta. Am zis ca PSD s-a derobat de raspunderea Guvernului Ciolos, dar e o raspundere egala cu noi, pentru ca a votat investirea si l-a mentinut in functie.

In ceea ce priveste relatia cu USR-PLUS, faptele dovedesc ca am fost in comunicare permanenta, ne-am coordonat eforturile, ne-am sprijinit reciproc initiativele, am avut initiative comune. Se speculeaza prea mult pe tema noastra. Au fost primari, colegi de ai mei atacati, de multe ori pe nedrept, atitudinea mea a fost sa nu raspundem, pentru ca adversarul nostru e PSD si obiectivul e sa batem PSD.

Daca oamenii vin la vot, putem bate PSD, iar o victorie impotriva PSD va echivala cu o adevarata motiune de cenzura impotriva actualei Puteri pe care vom incerca sa o transpunem in Parlament.

Si, totusi, dna Dancila pare ca s-a separat de Liviu Dragnea.

Micile frecusuri din PSD chiar nu ma intereseaza. Guvernul Dancila a comis o multime de lucruri grave care au afectat Romania. Dna Dancila a fost pilotata de Liviu Dragnea si daca el va disparea va fi pilotata de alti baroni crescuti in cultura antidemocratica din PSD.

Isi va anunta Dragnea candidatura la prezidentiale duminica seara?

Nu cred, a dat inapoi din cauza reactiei cvasi-unanime a romanilor si chiar a multora dintre colegii sai.

A fost o incercare de a influenta instanta?

Poate fi interpretata si asa, dar nu cred ca instanta va tine cont de pozitia pe care o are un om sau de intentiile lui politice. Ci de fapte, de probe, de prevederile legale. Nu cred ca tentativa aceasta a lui Dragnea va avea succes.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Ludovic Orban euroalegeri referendum , #stiri Ludovic Orban