Ludovic Orban, de Ziua Principatelor, la Focsani: "Trebuie sa desavarsim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merita: o infrastructura de transport"

Duminica, 24 Ianuarie 2021, ora 14:38
2362 citiri
Ludovic Orban, de Ziua Principatelor, la Focsani: "Trebuie sa desavarsim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merita: o infrastructura de transport"
Ludovic Orban, presedintele Camerei Deputatilor, a participat la evenimentele de Ziua Principatelor organizate la Focsani. Foto: Guvernul Romaniei

Presedintele Camerei Deputatilor, liderul PNL Ludovic Orban, a declarat, duminica, 24 ianuarie, la Focsani, ca de 30 de ani Moldova a fost ocolita de marile investitii si a venit momentul pentru a apasa "mai tare pedala coeziunii economice". "Trebuie sa desavarsim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merita: o infrastructura de transport", a afirmat Orban.

Ludovic Orban a participat, duminica, la Focsani, la manifestarile prilejuite de implinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

"A fost un gest politic realizat de patrioti, de oameni cu un curaj remarcabil si, mai ales, de oameni politici care au fructificat la maxim oportunitatile oferite de tratativele de pace din Razboiul Crimeei si care au gasit solutia sa nu faca 2 principate unite, ci sa construiasca o Romanie", a afirmat Orban.

Acesta a afirmat ca "nu este Mica Unire, ci este prima Unire, fara de care Romania nu ar fi putut sa devina Romana Mare".

"Din pacate, 30 de ani, Moldova a fost ocolita de marile investitii. Primii kilometri de autostrada au fost dat in circulatie abia anul trecut, este vorba despre cei 17 km de autostrada de pe Centura Bacau. Trebuie sa desavarsim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merita o infrastructura de transport care sa asigure conectarea la toate coridoarele de transport european, astfel incat dezvoltarea economica sa aiba o baza solida, iar investitiile sa treaca Carpatii", a mai afirmat presedintele Camerei Deputatilor.

Acesta considera ca "este momentul sa apasam mai tare pedala coeziunii economice si sociale si sa permitem o dezvoltare spectaculoasa a Moldovei in anii care vor veni".

"Pentru noi este un angajament pe care-l vom duce la bun sfarsit pentru ca in urmatorii 6-7 ani sa avem autostrada de la Siret, Suceava, Bacau, Focsani, Buzau pana la Bucuresti, sa avem autostrada care sa lege Iasiul de coridoarele de transport si nu in ultimul rand, autostrada care sa faca legatura intre Bacau si Brasov. Sunt obiective fundamentale de care va depinde dezvoltarea tuturor judetelor Moldovei", a incheiat liderul PNL.

Ministrul de Externe: Unirea Principatelor ne indeamna sa reflectam la vocatia tarii noastre, de stat modern, profund integrat in UE si NATO

Unirea Principatelor Romane ne indeamna sa reflectam la vocatia tarii noastre si la oportunitatile care decurg din statutul nostru actual, ca stat modern, profund integrat in spatiul european si euro-atlantic, afirma ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, intr-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Romane.

"Aniversarea Unirii Principatelor Romane, infaptuita la 24 ianuarie 1859, marcheaza intrarea natiunii romane in modernitatea politica europeana. Astazi, la inceput de 2021, celebram acest act reprezentativ de vointa politica intr-un context global dificil, marcat de realitatea tragica a efectelor complexe ale pandemiei de COVID-19 si de eforturile sustinute la nivel national si international pentru combaterea acestora. Avem, o data in plus, un motiv sa ne amintim de forta istorica a solidaritatii unei natiuni", afirma Bogdan Aurescu, duminica, in mesajul sau transmis de MAE.

Acesta reaminteste rolul deosebit care a revenit diplomatiei romane in recunoasterea Unirii Principatelor Romane.

"Unirea Principatelor Romane a avut loc intr-un context international complex, iar un rol deosebit a revenit diplomatiei romane, care a depus eforturi sustinute pentru a obtine recunoasterea internationala a acestui proces politic si a contribuit la consolidarea pe mai departe a Micii Uniri, ca premisa a obtinerii independentei de stat a Romaniei", mai afirma Aurescu.

Ministrul adreseaza si un indemn la reflectie cu privire la oportunitatile care decurg din statutul actual al tarii noastre.

"Cei 162 de ani care au trecut de la Unirea Principatelor Romane ne indeamna, astfel, sa reflectam la vocatia tarii noastre si la oportunitatile care decurg din statutul nostru actual, ca stat modern, profund integrat in spatiul european si euro-atlantic, constient de pozitia sa in lume si de contributia activa pe care o poate avea prin exercitarea atasamentului profund pentru multilateralism si respectarea si promovarea dreptului international si a valorilor democratice", arata Aurescu.

El subliniaza ca 24 ianuarie este, totodata, un prilej in plus sa ne amintim de misiunea pe care diplomatii romani o indeplinesc in slujba cetatenilor romani, oriunde s-ar afla ei, si a intereselor nationale, precum si sa reflectam asupra lectiilor invatate in tot acest timp, indiferent de natura si proportiile crizelor cu care ne-am confruntat.

"Semnificatia Unirii Principatelor Romane, sensul profund al acestui mare ideal devenit realitate isi conserva forta de a ne aduce impreuna, iar astfel de repere istorice reprezinta un model in ceea ce priveste afirmarea identitatii noastre in spiritul valorilor democratice, impartasite in cadrul european si euro-atlantic.

Solidaritatea nationala in jurul unui scop comun reprezinta si astazi un deziderat important, mai ales in conditiile dificile determinate de pandemia de COVID-19. Avem nevoie de coeziune si solidaritate, intr-un efort comun de redresare in urma unei perioade dificile, nu numai pentru Romania, ci pentru intreaga lume", puncteaza Aurescu.

Seful diplomatiei romane isi incheie mesajul cu angajamentul ca MAE va continua sa actioneze pentru atingerea obiectivelor de politica externa ale Romaniei.

"In calitate de sef al diplomatiei romane, va asigur astfel ca angajamentul Ministerului Afacerilor Externe de a continua sa actioneze pentru atingerea obiectivelor noastre de politica externa si cresterea profilului Romaniei in cadrul Uniunii Europene si al NATO, intarirea si extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, respectiv pentru sprijinirea eforturilor politice si administrative de dezvoltare si reforma ale statului roman constituie un reper fundamental al activitatii noastre diplomatice", mai afirma Aurescu.

Iohannis: Mostenirea lasata de arhitectii Unirii reprezinta temelia pe care sa continuam modernizarea Romaniei

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj duminica, pe 24 ianuarie, cu prilejul implinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Romane. La 162 de ani de la Unirea Principatelor, ca multe dintre idealurile de la 1859 ii anima inca pe romani, spune seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis vorbeste despre momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei si al Tarii Romanesti, ca de un eveniment gandit "cu iscusinta" de cei din interiorul si din afara statului, romani devotati si prieteni straini care au sustinut nobilul ideal al Unirii, potrivit mesajului postat de Administratia Prezidentiala.

"Aducem astazi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Romane din 1859. Intr-o simbioza politica si sociala cu adevarat istorica, poporul si elitele vremii si-au impus telul in interiorul si in afara granitelor: unitatea romanilor din cele doua Principate, Moldova si Tara Romaneasca. Acest moment stralucit nu s-ar fi putut infaptui fara contributia decisiva a unei personalitati remarcabile.

Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei si al Tarii Romanesti, a fost un eveniment gandit cu iscusinta de cei din interiorul si din afara statului, romani devotati si prieteni straini care au sustinut nobilul ideal al Unirii.

Printr-o inovatie politica si juridica greu de imaginat in climatul european de atunci, unionistii generatiei pasoptiste au infruntat fortele potrivnice si au realizat primul pas important in faurirea Romaniei moderne", spune presedintele.

Reformele care au urmat Unirii Principatelor Romane au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare si armonizare a spatiului politic si social romanesc cu cel european.

In doar cativa ani de mandat, Alexandru Ioan Cuza a edificat osatura institutionala, administrativa si juridica a statului roman modern prin adoptarea unui nou Cod Civil si prin impunerea impartirii atributiilor administrative la nivel central si local, fiind, totodata, si initiatorul unor ample reforme agrare si fiscale, precum si al unui pachet de legi dedicat invatamantului romanesc.

"Mostenirea lasata de arhitectii Unirii din 1859, deopotriva institutionala si simbolica, reprezinta temelia solida pe care sa continuam modernizarea Romaniei, una dintre directiile majore fiind consolidarea invatamantului romanesc, care sa ofere o educatie accesibila si performanta", afirma Klaus Iohannis, care ii invita pe romani, la 162 de ani de la Unire, sa faca din proiectul sau, "Romania Educata", unul dintre pilonii centrali ai urmatorilor ani.

"Este o datorie a celor de la guvernare, a dascalilor, a intregii societati", afirma Klaus Iohannis.

Presedintele mai spune ca este necesar sa se depaseasca centralismul administrativ, "un veritabil obstacol in calea modernizarii actuale a Romaniei".

Klaus Iohannis mai afirma ca "multe dintre idealurile care i-au animat pe unionistii de la 1859 ii anima inca pe romani".

"In acelasi timp, Romania are un nou rol istoric, iar parcursul de acum se leaga indisolubil de apartenenta la Uniunea Europeana si la NATO. Asa cum in lipsa unui crez unionist cele doua Principate nu ar fi devenit un singur stat, fara principiile democratice care ne-au calauzit drumul spre integrarea euro-atlantica nu putem sa intarim institutional statul pe mai departe.

Cea mai pretioasa lectie a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unitatii si a solidaritatii, atat de frumos exprimata in imnul Unirii Principatelor: "eu ti-s frate, tu mi-esti frate!".

Indiferent de obstacole, atat timp cat ne dorim cu totii o Romanie mai buna, vom putea sa ne atingem telul daca ramanem uniti si avem ca deziderat binele intregii natiuni", mai spune presedintele Iohannis, in mesajul sau.

Iohannis i-a indemnat pe romani sa sarbatoreasca si sa onoreze Romania in fiecare zi si le-a urat tuturor romanilor "La multi ani".

Dan Barna: Inaintasii nostri ne-au oferit o tara, noi trebuie sa le oferim respect avand grija de ea

Viceprim-ministrul Dan Barna a declarat ca lectia oferita de fauritorii Unirii Principatelor este "bine insusita" de Alianta USR PLUS, care, prin toti reprezentantii sai, incearca sa faca din generatia prezenta una a "progresului si dezvoltarii", subliniind ca "inaintasii nostri ne-au oferit o tara", iar "noi trebuie sa le oferim respect avand grija de ea".

"Daca avem ceva de invatat de la fauritorii Unirii Principatelor, atunci lucrul acela este hotararea de a nu renunta la drumul pe care au pornit. Clarviziunea si incapatanarea lor ne-au oferit noua, celor de azi, o tara. Generatia pasoptista a imbratisat unionismul ca pe o conditie a modernizarii Romaniei si a gasit, cu inteligenta si curaj, solutiile pentru a ajunge acolo unde si-a propus.

Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre acele momente astrale ale istoriei noastre greu incercate. Acesta este mesajul pe care colega mea, Anca Dragu, presedintele Senatului, l-a transmis (...) la ceremonia din Dealul Patriarhiei inchinata Domnului Unirii.

Lectia acelei generatii este bine insusita de Alianta USR PLUS, care, prin toti reprezentantii ei in administratia publica centrala, incearca sa faca si din aceasta generatie una a progresului si dezvoltarii", a scris Dan Barna, duminica, pe Facebook.

El a adaugat ca dezvoltare inseamna si infrastructura moderna care sa lege Moldova de restul tarii si al Europei la un nivel care sa corespunda anului 2021.

"In calitate de copresedinte al Aliantei USR PLUS si viceprim-ministru, dar mai ales in calitate de roman, nu vreau sa mai fie vreodata nevoie ca, in ziua Unirii Principatelor, oamenii sa iasa in strada la Iasi sa protesteze in loc sa se bucure.

Inaintasii nostri ne-au oferit o tara. Noi trebuie sa le oferim respect avand grija de ea. 24 ianuarie trebuie sa ramana pentru noi o zi in care sa ne putem bucura de succesul unirii si de multele lucruri frumoase pe care aceasta tara le are de oferit", a mai declarat Barna.

Alaturi de mesajul sau, Dan Barna a postat un videoclip filmat la Zimbraria Neagra din judetul Dambovita - o pepiniera pentru zimbrariile de la Hateg si Neamt - de unde a reamintit faptul ca zimbrul a reprezentat, de-a lungul istoriei, un simbol prezent pe multe steme ale Tarilor Romane si a tinut sa le multumeasca celor care fac posibil ca zimbrii sa se regaseasca in padurile din Romania.

Marcel Ciolacu: Prin unitate si solidaritate suntem cu totii mai puternici

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, duminica, un mesaj cu ocazia implinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Romane in care afirma ca de-a lungul timpului romanii au traversat momente dificile, dar le-au depasit fiind uniti. "Prin unitate si solidaritate suntem cu totii mai puternici, de aceea sunt convins ca anul acesta vom reusi sa invingem definitiv pandemia si sa trecem peste toate provocarile", a transmis Ciolacu.

"Acum 162 de ani se puneau bazele statului roman modern prin unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, un moment istoric pe care avem datoria sa il onoram cu mandrie in fiecare an. La fel ca si acum, de-a lungul timpului am traversat momente dificile, dar mereu am demonstrat ca #uniti putem depasi orice obstacole si putem sa ne cream un viitor mai bun impreuna", a transmis, duminica Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, "prin unitate si solidaritate suntem cu totii mai puternici".

"De aceea, sunt convins ca anul acesta vom reusi sa invingem definitiv pandemia si sa trecem peste toate provocarile prilejuite de aceasta! La multi ani, romani", a mai transmis liderul social-democrat.

Culisele razboiului Putin-Navalnii: Cazul opozantului liderului de la Kremlin dezvaluie degradarea temutelor servicii de securitate ale Rusiei

Expert in sanatate publica, predictie ingrijoratoare: Noua tulpina din Marea Britanie va lua locul actualului coronaviruis. Trebuie sa ne pregatim

Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, la evenimentul "Viitorul Moldovei în UE'' organizat la Chişinău de Alianţa Dreapta Unită, că "de când a apărut...
Ludovic Orban, abandonat de Filiala Sălaj: "Părăsim organizaţia Forţa Dreptei alături de 342 de membri. Nu mai corespunde cu viziunea şi valorile noastre"
Ludovic Orban, abandonat de Filiala Sălaj: "Părăsim organizaţia Forţa Dreptei alături de 342 de membri. Nu mai corespunde cu viziunea şi valorile noastre"
Preşedintele Organizaţiei Forţa Dreptei Sălaj, Sorin-Alin Pop, a demisionat din partid, împreună cu secretarul general Puşcaş Florin Mihai şi alţi 342 de membri, motivul constituindu-l...
#ziua principatelor, #Ludovic Orban, #Moldova, #Mica Unire, #infrastructura moldova, #autostrada Moldova , #stiri Ludovic Orban