Ziare.com

Ludovic Orban: In realitate sunt independent! Odata intrat intr-o batalie o duc pana la capat - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 03 Martie 2016, ora 07:10

   

Ludovic Orban: In realitate sunt independent! Odata intrat intr-o batalie o duc pana la capat - Interviu
Tot ce se va face va fi postat pe site-ul Primariei si nu va exista nicio posibilitate de a influenta cursul legal al procedurilor la nivelul Primariei si al tuturor entitatilor publice subordonate ei. Sunt independent de mafii, de clanuri, de retele de putere oculte sau clientele politico-economice, afirma candidatul PNL la Pimaria Capitalei, Ludovic Orban.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Ludovic Orban si-a prezentat parte din planurile pentru Bucuresti, mai ales in privinta traficului si a RADET: "Pasajelele pe care le voi face eu vor fi cu mult mai ieftine si vor fi gata intr-un timp cu mult mai scurt. Eu spun ca un pasaj de 250 de m se va construi in Bucuresti in 9 luni".

Ludovic Orban a explicat motivele intrarii sale suprinzatoare in cursa pentru Primarie: "decizia a fost luata pentru ca eu sunt mult mai apropiat de profilul de primar dorit de bucuresteni si am o capacitate mai mare de a mobiliza electoratul dreptei in jurul candidaturii mele."

De ce candidati, ce oferiti Bucurestiului?

In primul rand o Primarie aflata la dispozitia bucuresteanului, care sa fie atenta la tot ce se intampla in oras si care sa puna in practica zi de un zi un program de dezvoltare si de imbunatatire a calitatii vietii in Bucuresti.

Care sunt urgentele Capitalei din punctul dvs de vedere?

Sunt prioritati pe toate planurile si toate trebuie atacate. Prima este punerea bazelor necesare pentru a avea un plan de dezvoltare a Bucurestiului care nu are o baza de date urbana, nu are plan de retele subterane, nu are intabulate proprietatile, nu are cadastrul facut, are plan de urbanism general expirat de peste 10 ani.

O mare problema este traficul. Problema trebuie rezolvata ca in toate marile orase: scoaterea traficului de tranzit din Bucuresti si realizarea inelelor circulare care sa permita evitarea centrului. Aceste inele trebuie organizate pe sistemul de unda verde. In planul meu sunt prevazute trei inele. Exista unul singur, care nici nu e finalizat pentru ca e plin de semafoare.

Este absolut necesara largirea la patru benzi a actualei centuri a Bucurestiului.

Care nu e la Primarie, dupa cum bine stiti ca fost ministru al Transporturilor?

Cat am fost ministru s-a realizat largirea la patru benzi numai pe trei tronsoane. Desi lasasem contracte semnate si finantare in proiectul de buget pe 2009 si pentru celelalte tronsoane, contractele au fost reziliate si nu s-a facut nimic.

Ori guvernul realizeaza obiectivul, ori voi solicita transferul centurii catre Bucuresti pentru a o finaliza. Nu e vorba doar despre largire, ci si despre realizarea de pasaje la fiecare intersectie intre centura si drumurile care ies din Bucuresti.

Sunt necesare, mai ales pe axa nord-sud, alternative de circulatie. In toate Capitalele exista un sistem de management al traficului care face ca modul de functionare a semafoarelor sa fie dictat de informatiile colectate din trafic.

Teoretic sistemul exista si in Bucuresti.

E nefunctional pentru ca desi s-a semnat un contract de mentenanta, Primaria nu a solicitat remedierea niciunei defectiuni a sistemului. Si daca el nu functioneaza, de exemplu, pe Magheru, se blocheaza in totalitate. Contractul de mentenanta trebuie schimbat, astfel incat orice defectiune sa fie remediata in maximum 24 de ore.

Intr-un Bucuresti chinuit de interminabile santiere, vorbiti despre noi lucrari mari, de durata si investitii substantiale?

Nu sunt asa de mari. Pasajelele pe care le voi face eu vor fi cu mult mai ieftine si vor fi gata intr-un timp cu mult mai scurt. La Ankara, primarul mi-a spus ca un pasaj de 250 de m a fost gata in 75 de zile din momentul emiterii ordinului de incepere a lucrarilor. Eu spun ca un asemenea pasaj se va construi in Bucuresti in 9 luni.

Daca sunteti asa de "sprinten" cum se face ca dupa mandatul dvs la Transporturi n-au ramas prea multi km de autostrada?

Am lasat multe lucruri. De exemplu, autostrada de centura a Pitestiului, jumatate a fost facuta in 3 ani de zile si cealalta jumatate, in mandatul meu, jumatate in 6 luni de zile. Si de la inaugurare nu a fost necesara nicio reparatie. Tronsonul de autostrada Drajna Fetesti a fost finalizat in mandatul meu.

Dar nu prea poti sa faci o autostrada intr-un an si 8 luni de mandat.

Atunci cate proiecte ati lasat aprobate si finantate?

Am lasat studiul pentru autostrada de centura a Bucurestiului, demarasem si licitatia pentru stabilirea contractelor de consultanta tehnica, financiara si juridica in vederea realizarii unui parteneriat public - privat. Pentru Sibiu - Pitesti, studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici au fost aprobati in mandatul meu, in 2008.

Eu am reluat investitiile la metrou. Tronsonul Piata Chibrit - Laroment a repornit in mandatul meu cand a fost realizata cea mai mare parte a lucrarilor. Tronsonul Nicolae Grigorescu - autostrada Soarelui a fost finalizat in mandatul meu. Am pornit tronsonul Drumul Taberei.

Ce faceti cu cronica problema a Bucurestiului numita RADET, cu o retea subterana facuta praf?

Le dau o veste proasta bucurestenilor: toate retelele subterane, nu numai a RADET, sunt zdrente, iar lucrarile absolut necesare. In privinta RADET, sistemele centralizate sunt cele mai eficiente. Dar e clar ca producerea energiei termice nu mai poate fi lasata pe seama actualelor CET-uri nemodernizate cu randamente scazute. De la producere, jumatate din combustibilul ars e pierdut. Sunt necesare centrale moderne, in sistem de cogenerare, cu randamente peste 80%.

Nu am finalizat inca in detaliu programul pentru Bucuresti, sunt deschis ideilor si voi incepe un lung sir de consultari cu specialistii din diferite domenii, de la energie termica, la urbanism, de la apa, la cultura.

Mari lucrari = mari contracte si cand aud de ele, oamenii se gandesc la mita si clientelism. Nevoia de transparenta este foarte mare, cum o veti satisface?

I-as ruga pe bucuresteni sa isi aduca aminte care este singura perioada in care CNADNR posta pe site toate documentele, de la documentatie tehnica economica, caiete de sarcini, contracte, ordine de plata.

Tot ce se va face va fi transparent si va fi postat pe site-ul primariei. Nu va exista nicio posibilitate de a influenta cursul legal al procedurilor la nivelul Primariei si al tuturor entitatilor publice subordonate ei. Este aproape pregatita o hotarare de CG care sa prevada obligativitatea asigurarii acestei transparente.

Si cand vor veni la dvs firmele clientelare ale PNL?

Chiar daca sunt membru PNL, lucru de care sunt mandru, in realitate sunt independent. Independent de mafii, de clanuri, de retele de putere oculte sau clientele politico-economice. In ce ma priveste, nu am favorizat si nu voi favoriza nicio firma in proceduri care vizeaza contracte publice.

Candidatura dvs a aparut ca o surpriza dupa ce prima optiune a PNL a fost dl Busoi. De ce ati acceptat ca "second best"?

Nu e asa. Am fost inscris oficial in cursa pentru stabilirea candidatului, am ramas in ea, chiar daca inainte de desemnarea dlui Predoiu ca presedinte al PNL Bucuresti, a existat o propunere a conducerii PNL Bucuresti in persoana dlui Busoi, dl Predoiu a anuntat ca decizia finala se va lua dupa sondajul din februarie.

De altfel dl Predoiu si dl Busoi sunt cei care au formulat propunerea ca eu sa fiu candidat la Primaria Capitalei.

Dl Busoi parea foarte decis, si-a facut o campanie intensa. E stranie retragerea. A evitat o probabila infrangere?

A avut o campanie in care si-a crescut notorietatea si increderea, decizia a fost luata pentru ca eu sunt mult mai apropiat de profilul de primar dorit de bucuresteni si am o capacitate mai mare de a mobiliza electoratul dreptei in jurul candidaturii mele. Acestea sunt concluziile cercetarilor sociologice.

De ce considerati ca sunteti mai apropiat de profilul primarului? Ce vor bucurestenii?

Vor cateva calitati importante: sa fie onest, sa aiba experienta in administratie, manageriala, sa fi condus la viata lui si sa aiba solutii bune la problemele Bucurestiului. Iar eu ma potrivesc acestei fise a postului scrisa de bucuresteni.

Vorbind despre integritate, a dvs ar putea fi pusa la incercare de continutul casetei lui Vanghelie? Stiti ceva despre existenta si continutul ei?

Eu nu am avut o relatie cu Vanghelie care sa-mi permita sa stiu ce facea. Nu am relatii nici cu DNA sa stiu daca exista vreo caseta acolo. Dar indiferent daca exista sau nu, pe ea nu poate fi nimic compromitator la adresa mea pentru ca nu am facut nimic reprobabil.

Exista si dosarul Transalpina. Ati fost vreodata chemat, eventual pe usa din dos, si audiat la DNA?

Nu.

Dl Busoi parea candidatul dlui Iohannis. Sunteti si dvs candidatul presedintelui?

Nu pot sa spun ca sunt candidatul presedintelui, ci al PNL. Dupa desemnare am avut o discutie cu presedintele Iohannis, din punctul meu de vedere concludenta.

Adica?

Nu dau detaliile unei discutii cu presedintele.

Aveti sustinerea presedintelui?

Asta nu poate spune decat presedintele.

Cum va evaluati sansele intr-un tur de scrutin, cu electoratul PSD bloc in jurul unui candidat si cel anti-PSD fragmentat intre multi candidati?

Mi-am evaluat foarte serios sansele. Sunt un candidat care raspunde asteptarilor bucurestenilor. Nu am facut in 25 de ani niciun compromis cu PSD nici macar cand partidul meu a facut alianta cu PSD. Am ramas un adversar al practicilor si modului de a face politica ale PSD si de asta mi s-a cerut excluderea din PNL.

Sunt un om cu profunde convingeri de centru-dreapta, dreapta, am o viziune de constructie si dezvoltare a Bucurestiului si am puterea de a-i convinge sa vina la vot si pe bucurestenii care azi nu voteaza PNL, dar au convingeri de dreapta sau nu-si doresc ca Bucurestiul sa incapa din nou pe mana unui pesedist.

Bucurestenii care nu mai vor PSD la putere sunt oameni bine informati care au discernamant, inteleg ce e un sistem de alegere intr-un tur si isi vor indrepta voturile catre candidatul care are sansa de a invinge PSD. Iar acest candidat sunt eu, candidatul PNL.

Mizati asadar pe votul util. Din ce zona credeti ca il puteti accesa mai degraba? PMP, Nicusor Dan, M10?

Pentru mine bucurestenii nu sunt impartiti in asemenea categorii. Fiecare are asteptarile, obiectivele si interesele lui si trebuie convins individual ca este in avantajul lui sa ma sustina la Primarie.

Nu aveti inca o echipa de primari de sector. Dimpotriva, din zona aceea in PNL se aud numai icnete de incaierare.

Nu e incaierare, e o competitie intre colegi care si-au depus candidatura in procedura interna de nominalizare. Se afla in derulare un sondaj la nivelul fiecarui sector, in baza lui vom identifica acei candidati cu sansa cea mai mare si ei vor fi desemnati.

Cand?

Cel tarziu lunea cealalta.

Aveti deja figuri controversate intre potentialii candidati. La sectorul 6 se vorbeste de dl Florescu, suspect de apropiere cu interlopii Clanului Sportivilor.

Dl Florescu nu e membru al PNL si nu poate fi inscris in cursa de desemnare a unui candidat la primaria de sector decat un membru PNL. Nu stiu de unde au aparut speculatiile despre aceasta candidatura.

Nu aveti un palmares de victorii, dimpotriva ati mai pierdut la Primarie, de doua ori ati ratat sefia PNL. Nu e un hadicap de imagine?

Nu toate toate bataliile sunt duse pentru a fi castigate si intr-o aparenta infrangere se pot ascunde laurii unei viitoare victorii. Am candidat impotriva lui Crin Antonescu pentru a apara niste principii si democratia in partid. In competitia de dupa prezidentiale a contat in ultima instanta sustinerea presedintelui Iohannis, pe care am acceptat-o cu seninatate. Acesta nu sunt infrangeri.

La Primarie chiar daca nu am castigat, scorul a fost peste partid si multi bucuresteni, chiar daca nu m-au votat, au spus ca am avut cel mai bun program.

Veti ramane pana la capat sau, dupa cum deja se speculeaza, va veti retrage ca dl Busoi?

Poate face aceasta speculatie numai cine nu ma cunoaste. Odata intrat intr-o batalie o duc pana la capat.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5733 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CANDIDATUL OPOZITIEI

LUDOVIC CONTRA FIREA castiga p.s.d. fara doar si poate fotoliul general

 

Ce penibil

Are sanse maxime sa ia mai putine voturi decat un independent real.

 

cu toate pacatele lui de pertrecaret si *** la gura,

Orban in absenta altui candidat cu greutate,este mult mai indicat decat o femeie ...santajata si abuzata de Basescu!

mai ales abuzata

:)

cand Ludovic intra in lupta,sigur se va lasa cu

fetze de masa patate,cu "Sangele Domnului",iar pe sub mese,vor fi multe "victime"golite de contzinut !!!...dupa aia ,stie el,se urca la volan si acroseaza liceene,pe trecerea de pietoni....

maturitatea politica a bucuresteanului ne indigen. mi-a placut..

faptul ca dl Orban nu este un pur sange bucurestean nu mai lasa nici un dubiu in tentativa de a deveni primarul capitalei. Din interviu, lucrurile sunt clare au perspectiva si continuitate. Urmeaza problema practica vor accepta bucurestenii ideea.?! O coalitie nepolitica de urbanizare a Bucurestiului cred ca ar fi cea mai eficenta. Problema parcariilor a fost evitata in interviu dar nu este de neglijat. Ii doresc succes dl Orban si daca va fi ales primar sa indeplineasca toate cele propuse de el , tinand cont si de imbunatatirile recomandate de bucuresteni.

 

...pe de alta parte,

domnul Ciolos,are o mare responsabilitate si oportunitate de a ramane in istorie!
...mai mult curaj doar!
Formula unui guvern tehnocat,chiar daca nu poate fi perfect,confirma prin reforme mici,stabilitate politica si economica!

Domnule Orban

Unde in lume exista centrale electrice cu randamente de 80% sau mai mari?(chiar si cele in cogenerare-)

 

acolo unde ni se promitea

o autostrada suspendata...

Independent!!! de cine?

Dle Orban cred ca ar fi bine sa manifestati prudenta in legatura cu independent dvs.bucurestenii stiu cine sunteti si ce faceti.nu este prea mare deosebire de anteriorii dvs.
vad ca va propuneti sute de proiecte pt Bucuresti,ca si cand o sa fiti ales pe 50 de ani.fiti dle serios si propuneti unul doua proiecte urgente pe care sa le terminati in cei 4 ani,astfel ,ce sa credem ca ne mintiti ca si anteriorii dvs?dupa cum va laudati,nu prea avem ce vota pt.capitala tarii.abureala ,minciuni,populisme,etc

 

sa vedem cat de independent esti cand te salta si pe tne dna

daca nu se inventa parlamentu erai muritor de foame.

 

Un ministru care renunta la sofer si isi conduce singur

masina de serviciu nu are decat un singur motiv sa faca asta: nu doreste ca soferul sa-l vada cand si de la cine primeste mita. In concluzie, Ludovic Orban nu mi se pare potrivit pentru postul cu cele mai mari tentatii din Bucuresti.

 

Cine va crede domnule Orban?

Domnul face parte din categoria politicienilor harsiti care a dovedit ca nu face nimic pentru "natie" si ca altele sunt prioritatie lui.
Nu stiu cam ce a facut omul asta in atatia ani de politica si inca "politica la varf"! a mai avut si accidentul acela cu fetita pe trecerea de pietoni! Astia nu au rusine , nici ei nici partidele din care fac parte!

 

Cine este ??Ludovic Orban: In realitate independent. Are dreptate

Indiferent cine va fi ales Firea sau Ludovic, fiecare luat individual este mult mai bun decit Falca sau Boc. Ceilalti cantidati, coane Fanica, e perzanti. aste e, GHINION.

 

ludovic o merita pe gabriela si reciproc

:)))
oricare dintre ei e demn de puscarie si va ajunge la dna
inainte de a-si termina mandatul.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor